Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Cita Alma mater – Tartu Universitāte

Pēdējā pusotra gada laikā man visbiežāk jautā, kāpēc es izvēlējos studēt tieši Tartu Universitātē? Atbilde ir vienkārša – šī ir labākā universitāte Baltijas valstīs, turklāt tā atrodas tuvu Latvijai.


Pašlaik studēju Eiropas koledžas (EuroCollege) maģistrantūras otrajā kursā Eiropas Savienības–Krievijas programmā EURUS. Tā ir starpdisciplīnu programma, kas apvieno tiesību zinātni, ekonomiku, politikas zinātni un kultūras studijas, un ir orientēta uz ārzemju studentu piesaisti, līdz ar to studijas EURUS programmā nozīmē multikulturālu vidi ikdienā, jo gan studenti, gan pasniedzēji ir gandrīz no visas pasaules: Eiropas Savienības, Krievijas, Amerikas Savienotajām Valstīm un Japānas.

Tartu Universitātei ir vairākas priekšrocības.

1. Studiju kvalitāte atbilst studiju maksai – ne velti Tartu Universitāte ir viena no labākajām universitātēm Eiropā un pasaulē. Šeit ir profesionāli pasniedzēji un apjomīgi studiju materiāli, studenti var veltīt pienācīgu atdevi studijām un ir noslogoti visu semestri, ne tikai sesijas laikā.   

2. Personiska attieksme pret katru studentu – samērā nelielais studentu skaits lekcijās dod iespēju pasniedzējiem iepazīt katru, izzināt viņa vājās un stiprās puses. Universitātē stingri raugās, lai pasniedzēji individuāli novērtētu katru studenta pastāvīgo darbu, tādējādi sniedzot iespēju studentiem mācīties no savām kļūdām un uzlabot akadēmisko sniegumu.

3. Papildu izglītības iespējas citās pasaules universitātēs – Eiropas koledža sadarbojas ar universitātēm gandrīz visā ES, kā arī ASV un Krievijā, regulāri paplašinot sadarbības partneru loku. Studenti pastāvīgi tiek mudināti izmantot iespējas doties garākos vai īsākos apmaiņas braucienos, turklāt gandrīz vienmēr var iegūt stipendijas, lai tos finansētu. Līdz ar to jauni draugi, jauni iespaidi un jaunas perspektīvas ir garantētas.

4. Stipendijas – Tartu Universitāte cenšas piesaistīt pēc iespējas vairāk stipendiju fondu, kas domāti gan studiju maksas segšanai, gan studentu ikmēneša stipendijām.   

5. Valodas prakse – EURUS programma ir angļu valodā, līdz ar to uzlabojas studenta angļu valodas zināšanas. Papildus ir iespējams apgūt arī citas valodas, tostarp igauņu valodu.

6. Atgriezeniskā saikne ar universitāti – Tartu Universitāte ir ieinteresēta studiju kvalitātes uzlabošanā: studentiem ir pienākums sniegt vērtējumu par pasniedzējiem, studiju priekšmetiem un studiju kvalitāti. Šis vērtējums un priekšlikumi tiek izmantoti tālākajā programmu attīstībā.

7. Saskarsme ar citu nāciju un kultūru pārstāvjiem no visas pasaules – Tartu ir studentu pilsēta, kas iemantojusi īpašu popularitāti ārzemju studentu vidū. Citu kultūru iepazīšana, tolerance pret tām  un sava redzesloka paplašināšana ir tikai daži no pozitīvajiem aspektiem, diendienā atrodoties multikulturālā vidē.  


Raksturojot igauņus, var teikt, ka viņiem piemīt augsta nacionālā pašapziņa. Igauņi ciena savu valodu, kultūru un zemi. Viņi lepojas ar saviem dziesmu un deju svētkiem un to, ka Igaunija ir e-valsts, kurā internets ir pieejams gandrīz visur.    

Latviešus un igauņus gadsimtiem ilgi ir vienojusi kopīga vēsture. Tāpēc latvieši Igaunijā tiek uzskatīti nevis par ārzemniekiem, bet gan radiniekiem, kuri runā citā valodā. Protams, neiztikt bez savstarpējiem jokiem par latviešiem ar sešiem kāju pirkstiem un lēnajiem igauņiem.


Nobeigumā varu pievienoties Dānijas izglītības ministra M. Ostergārda viedoklim, ka ikvienam studentam vismaz semestri būtu jāstudē ārpus savas valsts, lai iegūtu plašākas zināšanas par pasaulē notiekošajiem procesiem, kuras vēlāk varētu veiksmīgi izmantot savas valsts attīstības veicināšanai.


Anete Gulbe


Vairāk informācijas var atrast
: http://www.ut.ee/masters.  

Ja jums ir kādi jautājumi par studiju iespējām Tartu Universitātē, nekautrējieties sazināties ar mums: www.ut.ee/ask.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti