Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Īstās prasmes īstajai programmatūrai īstajā brīdī

Programminženierijas Maģistra programma ir jauna, angļu valodā pasniegta, maģistra grāda programma, ko piedāvā divas lielākās Igaunijas universitātes – Tartu Universitāte (koordinējošā iestāde) un Tallinas Tehnoloģiju Universitāte. Šī programma studentiem piedāvā apgūt padziļinātas programminženierijas un pārvaldības prasmes, kā arī specializētas prasmes divās nozīmīgās sfērās: uzņēmumu sistēmas un iegultās reālā laika sistēmas.

Programmas pamata modulī ir iekļauti kursi, kas aptver disciplinētas liela apjoma programmatūru izstrādes pamatus. Kursos par Sistēmu modelēšanu, Programmatūru kvalitāti un standartiem tiek risināts jautājums "Kā pareizi izstrādāt programmatūru?". Citiem vārdiem sakot, kā nodrošināt to, lai programmatūras gala produkts atbilstu stingriem kvalitātes standartiem un būtu pienācīgi projektēts un dokumentēts?

Citi kursi, piemēram, Programmatūru ekonomika un Prasību izstrāde risina jautājumu "Kā izstrādāt pareizo programmatūru?". Šajos kursos studenti iemācās to, kā finansiāli attaisnot programmatūru projektus, kā nodrošināt programmatūras izstrādes izmaksu kontroli un kā nodrošināt to, lai programmatūras gala produkts atbilstu klienta un lietotāju prasībām. Studenti tāpat tiek iepazīstināti ar programminženierijas uzņēmumu biznesa modeļiem un uzzina, kā analizēt un izstrādāt stratēģijas programmatūras produktu komercializēšanai.

Tiem cilvēkiem, kas jau ir ieguvuši vai grasās iegūt bakalaura grādu IT sfērā un datorzinātnēs, šī programma var kļūt par vajadzīgo un pareizo nākamo soli.

2009.gada rudenī, papildus daudziem igauņu studentiem, šajā Maģistra programmā tika uzņemti astoņi studenti no ārzemēm. Viņi pārstāvēja tādas valstis kā Gvatemalu, Meksiku, Krieviju, Turciju, Lielbritāniju un Ukrainu. Mēs ceram, ka šim sarakstam 2010.gadā pievienosies arī Latvija.

Parasti gada mācību maksa šajā programmā ir 3300 eiro. Bet, pateicoties dāsnajam finansējumam no Igaunijas Izglītības ministrijas un Swedbank, visiem 2009. un 2010.gadā uzņemtajiem studentiem tiek atcelta visa mācību maksa. Swedbank piešķirtais finansējums ir daļa no viņu apņemšanās sponsorēt profesūru programminženierijā Tartu Universitātē. Šī ir pirmā un vienīgā privātā sektora sponsorētā profesūra Igaunijā. Izglītības ministrijas finansējums tika piešķirts pēc tam, kad šī maģistra programma kļuva par vienu no uzvarētājiem konkursā par "vispievilcīgāko" starptautisko programmu Igaunijā.

Bet ar to labās ziņas nebeidzas. Papildus bezmaksas mācībām, labākajiem studentiem tiek piešķirta gada stipendija 2550 eiro apmērā. 2010. gadā šādas stipendijas tiks piedāvātas vismaz 8 studentiem, kas tiks noteikti, balstoties uz to akadēmiskajiem sasniegumiem. Šīs stipendijas finansēs vairāki Igaunijas IT uzņēmumi.

Sava otrā mācību gada laikā studentiem ir jāpabeidz profesionālā prakse kādā uzņēmumā. Tartu Universitātei un Tallinas Tehnoloģiju Universitātei ir ļoti spēcīgs šis nozares partneru tīkls, tāpēc studentiem būs plašas prakses iespējas, vairums no kurām būs arī atalgotas. Pēdējais maģistra programmas semestris ir veltīts Maģistra darba rakstīšanai. Parasti Maģistra projekts ietver izpētes procesu un daudzos gadījumos arī prototipa izstrādi un novērtēšanu. Studentiem tiek piedāvāta iespēja izstrādāt savus Maģistra darbus vai nu universitātē, vai arī kādā no diviem Kompetenču Centriem, ar ko ir saistītas Tartu Universitāte un Tallinas Tehnoloģiju Universitāte. Tie ir Kompetenču Centrs Elektronikas, Informācijas un Komunikāciju Tehnoloģijās (www.eliko.ee) un Programmatūru Tehnoloģiju un Lietojumprogrammu Kompetenču Centrs (www.stacc.ee). Abi šie Kompetenču Centri vienkopus apvieno vairāk kā 20 uzņēmumus, kas ir iesaistīti vairāk kā ducī R&D projektu, tādējādi sniedzot studentiem plašas iespējas izstrādāt savus Maģistra darbus vidē, kurā saplūst akadēmiskie pētījumi un nozares prasības.

Laiks, kad ir vērojama ekonomikas lejupslīde un tūlītējas nodarbinātības iespējas ir visai niecīgas, varētu būt īstais brīdis veikt investīcijas veiksmīgas karjeras pamatu nodrošināšanā vienā no vispieprasītākajām izglītības jomām. Un ar rokas stiepiena attālumā esošām bezmaksas mācībām un stipendijām, tikai 220km attālumā no Rīgas, šobrīd ir patiešām īstais laiks veidot īsto karjeru!

Profesors Marlons Dumas

Tartu Universitāte

[email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Efektīvi veidi, kā samazināt gaisa mitrumu dzīvoklī

Gada vēsākajos un drēgnākajos mēnešos paaugstināts gaisa mitrums dzīvoklī nav nekas neparasts. Temperatūras samazināšanās, nokrišņi, taupīšana uz apkures, drēbju žāvēšana iekštelpās un nepietie...

Idejas siltam un stilīgam apģērbam

Kad temperatūra sāk kristies, ir svarīgi, lai apģērbs nodrošinātu siltumu, taču tas nenozīmē, ka stilam jāpaliek otrajā plānā. Rudens un ziemas sezona ir lieliska iespēja atklāt slāņošanas māksl...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti