Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Jaunas ekonomikas un biznesa programmas Tartu Universitātē

Mūžsenās kaimiņvalstis – Latvija un Igaunija – saista daudzas redzamas un neredzamas saites. Daudziem igauņiem "došanās uz lielpilsētu" nozīmē Rīgu, kamēr daudziem latviešiem "došanās uz universitāti" nozīmē Tartu. Ziemeļlatvija un Dienvidigaunija kopā ir bijušas gadsimtiem ilgi – sākot no Svenska Livland līdz pat Лифляндская губерния.

Vēsturiski Tartu Universitātei Latvijas akadēmiskajā, kultūras un politiskajā izaugsmē ir bijusi ļoti liela loma. Kopš 19.gadsimta vidus vismaz 40 jauni latvieši katru gadu ieradās studēt Kaiserliche Universität Dorpat, kā tajos laikos dēvēja Tartu Universitāti. Daudzi no šiem apdāvinātajiem un progresīvajiem cilvēkiem šodien ir zināmi ikvienam – piemēram, tādi prominenti Latvijas kultūras darboņi un atmodas līderi kā Krišjānis Valdemārs un Krišjānis Barons.  

19.gadsimtā Tartu Universitāti pabeidza vismaz 1300 latviešu un vairāk nekā 60 no tiem šeit ieguva doktora grādu. Vairāk nekā 40 Tartu Universitātes absolventi vēlāk ieņēma profesionālus amatus jaundibinātajā Latvijas Universitātē.

Mūsdienu pasaule akadēmiskajā ziņā ir kļuvusi daudz mobilāka, un Lingua Livonia mūsu valstīs nu ir angļu valoda. Tas sniedz plašas iespējas jauniem cilvēkiem iegūt izglītību ārpus savas dzimtās valsts. Katra mācību gada laikā Tartu Universitātē studē 660 ārzemju studentu. To vidū ir arī daudz latviešu!

Tartu Universitāte pieliek lielus pūliņus, lai izveidotu jaunas programmas angļu valodā, ar ko ieinteresēt latviešu studentus. Atrašanās 600 pasaules labāko universitāšu vidū izceļ Tartu Universitāti kā starptautisku mācību un akadēmisko pētījumu iestādi.

Sākot no 2010.gada rudens, Tartu Universitātes Ekonomikas un biznesa administrācijas fakultātē darbosies jauna pilna laika bakalaura grāda programma biznesa administrācijā.

Tartu Universitātes Ekonomikas un biznesa administrācijas fakultātei vienmēr ir bijusi vadoša loma igauņu ekonomiskās izglītības nodrošināšanā, un tajā strādā augsti kvalificēti un starptautiski mācībspēki. Visprominentākais mūsu fakultātes absolvents ir Sīms Kallass – pašreizējais Eiropas Komisijas viceprezidents.

Programmas ilgums ir trīs gadi, un mācības notiek angļu valodā. Šī programma ir loģiska izvēle tiem, kuri pēc vidusskolas pabeigšanas vēlas iegūt akadēmisku grādu, un paver daudzas durvis tālākām studijām dažādu specializāciju maģistra programmās. Šī programma ietver kursu kompleksu, kas koncentrējas uz dažādiem veiksmīgu biznesa darbību aspektiem un ļauj specializēties biznesā un mārketingā vai finansēs un grāmatvedībā. Topošo biznesa vadītāju un profesionāļu apmācību veikšanai ir nepieciešams efektīvs akadēmisko pētījumu un reālās darba pieredzes apvienojums, tāpēc arī prakse ir daļa no mācību programmas.

Pēc mācību pabeigšanas un bakalaura grāda saņemšanas absolventiem tiek piedāvāta arī iespēja turpināt mācības maģistra programmā vai uzsākt profesionālo karjeru.

Un visbeidzot, Tartu Universitātes biznesa administrācijas bakalaura programma piedāvā lielisku iespēju sekot daudzu citu latviešu pēdās, kas gadsimtu gaitā ir izvēlējušies Tartu kā savas izglītības avotu. Mēs aicinām jūs pievienoties šim ceļam!

Viktors Trasbergs
Asociētais profesors
Ekonomikas un biznesa administrācijas fakultāte
Tartu Universitāte
Aizstāvējis doktora grādu Latvijas Zinātņu akadēmijā
[email protected]
www.ut.ee/bba

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Efektīvi veidi, kā samazināt gaisa mitrumu dzīvoklī

Gada vēsākajos un drēgnākajos mēnešos paaugstināts gaisa mitrums dzīvoklī nav nekas neparasts. Temperatūras samazināšanās, nokrišņi, taupīšana uz apkures, drēbju žāvēšana iekštelpās un nepietie...

Idejas siltam un stilīgam apģērbam

Kad temperatūra sāk kristies, ir svarīgi, lai apģērbs nodrošinātu siltumu, taču tas nenozīmē, ka stilam jāpaliek otrajā plānā. Rudens un ziemas sezona ir lieliska iespēja atklāt slāņošanas māksl...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti