Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Tartus näeme!*

Pēc sociālo zinātņu bakalaura studiju beigšanas Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) loģisks turpinājums šķita pilnveidot sevi akadēmiskā līmenī ārpus valsts robežām. Par manu studiju biedru maģistrantūras galamērķiem kļuva galvenokārt Vācija, Nīderlande, Lielbritānija, Spānija, kā arī citas tuvākas un tālākas Eiropas valstis, es turpmākos divus gadus izvēlējos saistīt ar tuvajām ārzemēm – Igauniju, proti, Tartu Universitāti. Protams, prātā bija arī citas universitātes, tomēr Tartu pilsētai un Baltijas jūras reģiona maģistra programmai, manā skatījumā, bija vairāk priekšrocību.

Vispirms bija svarīgi, lai studijas ārzemēs krasi nemainītu manu ierasto dzīves ritmu un neierobežotu ārpus mācību procesa. Šajā ziņā Tartu ir lieliska izvēle, jo šeit es varu sevi pilnveidot gan akadēmiski, gan sociāli. Man ir iespēja nodarboties ar sportu, kā arī piedalīties ar studijām saistītās aktivitātēs un baudīt pilnvērtīgu studenta dzīvi.

Tāpat bija būtiski, lai studijas būtu tikpat daudzveidīgas kā RSU. Baltijas jūras reģiona studiju programma ir interesanta, jo tajā var studēt arī bez iepriekšējas pieredzes sociālajās zinātnēs, tāpēc diskusijas lekcijās ir spraigākas, jo zināšanu bagāža studentiem ir dažāda. Piedevām programmu daudzveidīgu padara tas, ka lielāko daļu priekšmetu studenti var izvēlēties paši. Līdz ar to ir iespēja koncentrēties ne tikai uz reģiona politisko vai ekonomisko attīstību, bet arī uz kultūras, vides, identitātes un citu aspektu izpausmēm. Tartu Universitāte ir ierindojama starp vadošajām Eiropas augstskolām, un studentu atsauksmes ir lielākoties pozitīvas. Ne velti studentu aptaujās par vienu no vietām, kur viņi vēlētos atgriezties vēlreiz, tiek minēta Igaunija un jo īpaši Tartu.

Vēl viens vilinājums – angļu valoda un starptautiska gaisotne pāris stundu brauciena attālumā no Latvijas. Universitātē studē ap 600 starptautisko studentu, tāpēc angļu valodu dzird ik uz soļa. It īpaši to var just kopmītnēs, kur kopā ar vairāk nekā 30 valstu pārstāvjiem dzīvoju arī es. Akadēmisko personālu veido ne tikai igauņu lektori, un lekcijas lasa Dānijas, Krievijas un pat Kanādas mācībspēki, kurus tāpat ir skāris Tartu valdzinājums.

Izšķirīgais faktors izvēlei par labu studijām Tartu bija universitātē pieejamās starptautiskās programmas. Šāda veida universitāšu sadarbība dod iespēju studentiem iegūt daudzveidīgāku izglītību dažādās Eiropas un pasaules universitātēs un atgriežoties būt noderīgiem savā dzimtenē. Piemēram, nākamo semestri es pavadīšu Varšavā, bet otro studiju gadu – kaut kur citur. Pozitīvi vērtējams arī tas, ka ir plašas iespējas iegūt stipendiju gan studijām, gan dzīvošanai. Personīgi es par finansiālo atbalstu studijām Polijā varu pateikties Arhimēda fondam (Archimedes Foundation) un ESF DoRa programmai.

Lai gan Tartu ir otra lielākā pilsēta Igaunijā, tā vairāk atgādina mazpilsētu, jo visu var viegli sasniegt, ejot kājām. Gandrīz puse no aptuveni 100 000 Tartu iedzīvotāju vai nu studē, vai mācās skolā, tāpēc to var uzskatīt par jauniešu pilsētu. Man šī pilsēta atgādina Valmieru vai Ventspili, jo arī tur ir augstskolas, studenti cits citu pazīst un ir plašas iespējas darīt to, ko vēlies, tāpēc varu teikt, ka jūtos šeit kā mājās.

Katru gadu Tartu tiek rīkots vairāk nekā 1000 pasākumu. Arī universitātē ik nedēļu notiek dažādas aktivitātes. Piemēram, lielu popularitāti ieguvuši ēdienu un kultūras festivāli, kuros studenti prezentē savu valsti, pasniedzot nacionālos ēdienus. Igauniju iespējams iepazīt, gan skatoties nacionālās filmas kinovakaros, gan piedaloties rīkotajās ekskursijās, piemēram, uz Munameģi un Tallinu.

Izvēle studēt Tartu ir viens no labākajiem lēmumiem manā mūžā – esmu ieguvusi starptautisku pieredzi, plašus kontaktus un daudzveidīgāku skatienu uz dzīvi. Lai gan šeit esmu tikai vienu semestri, gan par studijām, gan Tartu un Igauniju kopumā varu teikt tikai to labāko. Ik uz soļa var just latvisko, jo apziņa, ka studēju turpat, kur kādreiz to darīja Krišjānis Barons un citi jaunlatvieši, ir īpaša, turklāt arī man ir iespēja un savā ziņā pienākums stāstīt citiem par savu valsti.

Studijas šeit ir cēlušas ne tikai manu nacionālo pašapziņu, bet arī latvisko garu. Būt studentam Tartu ir piedzīvojums, ko noteikti ir vērts izbaudīt!
                                                                                                                                    * Tiekamies Tartu!

Signe Seškena
Tartu Universitāte

Baltijas jūras reģiona studiju maģistra programma

1. studiju gads


Vairāk informācijas var atrast
: http://www.ut.ee/masters.

Ja jums ir kādi jautājumi par studiju iespējām Tartu Universitātē, nekautrējieties sazināties ar mums: www.ut.ee/ask.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti