Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Vai studēt angļu valodu un biznesu ir lietderīgi?

Šis ir jautājums, ko mūsdienās daudzi uzdod. Tā kā garantēt darba vietu uz visu darba mūžu vairs nevar neviens, tad ir jālūkojas pēc studiju programmas, kas ir jau ilggadīgi bijusi studentu un darba devēju atzīta, bet tajā pat laikā pietiekoši elastīga, iekļaujot jaunākās zinātnes atziņas un mācību metodes savās programmās.
Studijas angļu valodas un arī dažādās biznesa vadības programmās ir populāras jau daudzus gadus. Bet vai programmas tiešām sagatavo darba videi?


Ja Jūs interesē angļu valoda, tad tāda programma ir Latvijas Universitātes piedāvātā Angļu filoloģijas bakalaura studiju programma, kas attīsta vietējam un ārzemju darba tirgum nepieciešamās prasmes, valodu un kultūru zināšanas. Kā uzsver 2. kursa studente Kristīne Grīnberga: "Angļu filoloģiju ir vērts studēt, lai padziļināti un pilnībā apgūtu angļu valodu visos tās aspektos. Lielisku iespēju papildināt valodu zināšanas sniedz kontrastīvo studiju kurss kādā no svešvalodām – es veiksmīgi apgūstu franču valodu."


Šajā programmā apgūsiet ne tikai valodniecības, bet arī dažādus literatūras studiju kursus (http://www.hzf.lu.lv/programmas/pamatstudijasbakalaura/). Kā atzīst Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes prodekāne profesore Sigma Ankrava, "mūsdienu pasaulē literatūras studijām tiek pievērsta arvien lielāka nozīme, jo paplašinājusies ir literatūras ietekmes sfēra – literatūra ienāk komercpasaulē. Pircēji vairs neatsaucas uz īso vārdu 'Pērc!'. Viņi izvēlas tās preces, ar kurām tiem saistās patīkams 'stāsts', un katrs 'stāsts', ko redzam reklāmās, jau ir literatūra. Katra autobiogrāfija, ko cilvēks iesniedz piesakoties darbā, arī ir sava veida literatūra." Studijas angļu filoloģijas programmā Latvijas Universitātē palīdzēs sagatavoties šos stāstus veidot. Par to, ka programmas absolventi ir sagatavoti mūsdienu mainīgajai darba videi liecina arī tas, ka 2012. gada absolvente Jana Vasile ir viena no "Iespējamās misijas" jaunā iesaukuma (http://www.iespejamamisija.lv/lv/dalibnieki2/dalibnieki-12/).


Bet varbūt ir vērts pamēģināt arī kādu ne tik zināmu un jaunu programmu? Ja bez angļu valodas un vēl kādas svešvalodas studijām interesē arī bizness un iespēja pašam sevi nodarbināt nevis strādāt pie kāda cita darba devēja, tad var studēt "Moderno valodu un biznesa studiju" programmā, kurā tikai 2013. gadā būs pirmie absolventi. Tā ir integrēta starpnozaru bakalaura studiju programma, kas ļauj iegūt konkurētspējīgas humanitārās zināšanas un prasmes, apvienojot angļu valodas un vēl divu svešvalodu studijas ar ekonomikas un vadībzinātnes studijām (http://www.lu.lv/fakultates/hzf/studiju-programmas). 1. kursa studente Zane Ozoliņa uzskata, ka "programmu atdzīvina un interesantu padara praktiskie darbi un dažādas simulācijas, kas pietuvinātas biznesa vides apstākļiem." Viņai piekrīt arī 2. kursa students Mārtiņš Zariņš: "Zināšanas, ko iegūsti Moderno valodu un biznesa studiju programmā, paver lielas iespējas nākotnes karjerai. Man ir iespēja mācīties pie profesoriem, kas ir speciālisti savā jomā, tādejādi iegūstot ļoti augstas kvalitātes zināšanas. Profesori dalās savā pieredzē un piedzīvotajā, tādejādi es iegūstu informāciju ne tikai no grāmatām, bet arī no dzīves, kas ir ļoti svarīgi." Un gatavošanās darba dzīvei un studijām sākas jau ar pirmā kursa studentu Orientācijas dienām, kurās uzsvars ir uz saskarsmes un komandas veidošanas prasmju attīstīšanu (http://www.hzf.lu.lv/fotogalerija/foto2011/orientacijas-diena/), kas turpinās arī vēlāk studiju laikā – gan valodu, gan biznesa studiju kursos.


Abu studiju programmu studenti var piedalīties ERASMUS apmaiņas programmās un starptautiskos projektos. Tieši šobrīd desmit Moderno valodu un biznesa studiju programmas studenti kopā ar studentiem no Vitauta Dižā Universitātes Lietuvā un Suleimana Demirela (Suleyman Demirel) universitātes Turcijā piedalās starptautiskajā vasaras skolā Suleimana Demirela universitātē Turcijā, kur apgūst dažādus lingvistiskās antropoloģijas aspektus.


Studijas abās programmās tiek piedāvātas gan pilna laika klātienes, gan nepilna laika neklātienes formās. Abas studiju programmas ir saņēmušas augstāko vērtējumu 2012. gadā veiktajā starptautiskajā studiju virzienu akreditācijā (http://www.lu.lv/zinas/t/11967/).


Ja vēlies studēt valodas Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē, ieklausies studentu padomos jaunajiem studentiem (http://www.hzf.lu.lv/aicinamstudet/ieteikumi/). Lai uzzinātu aktualitātes, seko Moderno valodu un biznesa studiju programmai arī Twitter vietnē @bizness_anglu


Pēdējā informācijas stunda šovasar: 16. jūlijā no plkst. 13.00-14.00, Visvalža ielā 4a, Rīgā, 402. auditorijā, 4. stāvā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti