Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vidzemes Augstskolas Erasmus veiksmes stāsts

http://www.va.lv/lv/uznemsana-1

Šogad norisinājās ikgadējais Eiropas Komisijas rīkotais konkurss Erasmus Success Stories 2010*, kurā aicināja piedalīties augstskolas no visām Erasmus programmas dalībvalstīm. Tajā piedalījās arī vairākas Latvijas augstskolas, kas izceļas ar aktīvu līdzdalību Erasmus programmā. Kopumā tika saņemti 64 pieteikumi no 27 valstīm un Erasmus veiksmes stāstu apkopojumam atlasīja 17 augstskolas, tostarp Vidzemes Augstskolu, kā vienīgo augstskolu no Latvijas.

ViA Studiju, zinātņu un starptautiskās sadarbības departamenta vadītāja IVETA PUTNIŅA pastāstīja:

- Erasmus studiju apmaiņas programmā Vidzemes Augstskola piedalās no 1999. gada, bet no 2000. gada mūsu studenti var doties Erasmus praksē. Pašlaik ir diezgan grūti iedomāties, ja nebūtu Erasmus programma, jo dalība tajā ir daļa no normāla studiju procesa. Studentiem ir iespēja aizbraukt uz ārzemēm un gūt starptautisku pieredzi, kas paplašina viņu redzesloku un ienes jaunas vēsmas studiju procesā. Pēc ārzemēs pavadītā laika studenti kļūst patstāvīgāki un mērķtiecīgāki.

Lai gan ViA statistikas dati uz Latvijas augstskolu fona nav nozīmīgi, mums izdevās iekļūt 17 veiksminieku lokā, jo Erasmus mobilitāšu attiecība pret kopēju studentu un personāla skaitu Vidzemes Augstskolā ir iespaidīga. Kopš dalības Erasmus programmā, tajā iesaistījušies 5,9% no visiem augstskolas studentiem, savukārt no 2009. gada absolventiem pat 24% piedalījās Erasmus studijās vai praksēs. Šajā ziņā ViA jau pašlaik ir apsteigusi Eiropas Savienības izvirzīto mērķi - līdz 2020. gadam nodrošināt 20% augstskolu beidzēju dalību Erasmus.


ViA Starptautisko projektu vadītāja LĪGA TUČA:

- Pēdējos gados Erasmus plaši iesaistās ViA personāls. Augstskolas docētāji lasa lekcijas Eiropas augstskolās un dodas pieredzes apmaiņas braucienos. Šīs vizītes devušas ieguldījumu ne tikai docētāju profesionālā izaugsmē, bet arī augstskolas attīstībā kopumā.

- Starptautiskā pieredze ir ieguvums visam reģionam, jo Vidzemes Augstskola nodot to tālāk saviem sadarbības partneriem – pašvaldībām, izglītības iestādēm, uzņēmumiem, piebilst LĪGA TUČA, - Augstskolas plašā starptautisko projektu sadarbība un kontakti ārzemēs tiek izmantoti jaunu projektu veidošanai reģionā. Ikkatrā starptautiskā pasākumā, kas notiek augstskolā tiek maksimāli iesaistīta vietējā sabiedrība. Ja ViA viesojas ārzemju lektors, tiek rīkotas publiskās lekcijas. Piemēram, Erasmus docētāju mobilitātes ietvaros augstskolā lekcijas lasīja Manchester Metropolitan University profesors Tim Knowles, kas tikās ar Vidzemes tūrisma asociācijas pārstāvjiem, reģiona uzņēmējiem un pašvaldību pārstāvjiem. Pēc šīs vizītes ir plānots uzsākt vairākus starptautiskus projektus tūrisma un viesmīlības jomā.


Komunikācijas un sabiedriskas attiecību studiju programmas šī gada absolvente Dace Spēlmane, kas devās studēt uz Palermo, Itālijā, saka:

- Laiku Palermo var salīdzināt ar mācīšanos skolā. Mācījos kā salauzt savu ziemeļnieciskumu un pieņemt dienvidnieku nesteidzīgo dzīves soli. Mācījos būt acīga tirgū iepērkoties – sicīlieši patiesi ir labi un veikli tirgotāji. Mācījos sastrādāties un pavadīt savu ikdienu starptautiskā komandā. Mācījos itāļu valodu. Mācījos būt prātīga, sperot soli uz ielas – sicīliešu braukšanas maniere ir fenomens. Mācījos pēc iespējas vienkāršāk un skaidrāk izstāstīt, kur atrodas Latvija. Mācījos daudz strādāt un ātri apgūt jaunas lietas. Ar Sicīlijas krusttēviem ceļi nekrustojās, bet esmu atbraukusi daudz bagātāka nekā aizbraukusi.

Biznesa vides vadības programmas maģistrs Māris Bičkovs pavadīja mācību praksi Zalcburgā, Austrijā:

- Ļoti daudz ieguvu profesionālās izaugsmes ziņā, jo bija visas iespējas izpausties mārketinga un grafiskā dizaina jomā uzņēmumā Vita-Kurhotel Betriebsgesellschaft m.b.h. Zīmīgi, ka bija iespēja strādāt gan ar viesnīcu, gan sporta veikalu un nomu, kā arī free-ski un snovborda apģērbu līnijas un aprīkojuma mārketinga materiālu dizainu, kas ievērojami paplašināja manas prasmes šajā jomā. Trīs mēnešu laikā, kas tika aizvadīti praksē, izdarīju vairāk kā pēdējo 7-8 mēnešu laikā. Iesākām daudzus projektus, pie kuriem turpinām strādāt vēl tagad.


* Erasmus veiksmes stāsti 2010

Tālr. 64207230, mob. 26603322, [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Idejas siltam un stilīgam apģērbam

Kad temperatūra sāk kristies, ir svarīgi, lai apģērbs nodrošinātu siltumu, taču tas nenozīmē, ka stilam jāpaliek otrajā plānā. Rudens un ziemas sezona ir lieliska iespēja atklāt slāņošanas māksl...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti