Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vienojot starptautisko un starpdisciplināro zinātnes potenciālu semiotikā

Tartu universitātes Semiotikas katedra šobrīd var lepni piedāvāt jaunu maģistrantūras programmu semiotikā - semiotika ir zinātne par zīmēm un zīmju sistēmām, kā arī komunikāciju kultūras, dabaszinātņu un sociālo attiecību joma. Semiotika ir humanitārās un dabas zinātņu vispārīgā metodoloģija. Igaunijas Izglītības un pētniecības ministrija to sauc par lielisku programmu.

2009./20010. mācību gadā ir piedzīvota pirmā studentu uzņemšana, kas bija ļoti veiksmīga, un šobrīd programmu apgūst 16 studenti no dažādām pasaules valstīm: Turcijas, Kolumbijas, Meksikas, Čīles, Romānijas, Ukrainas, Krievijas, ASV, Itālijas un Ēģiptes.

Nākamajiem šīs programmas studentiem no Latvijas tas nozīmē lielisku iespēju studēt vidē, kur saskaras dažādu valstu un kultūru redzējumi un uzskati, vienlaikus esot vietā, kur mājas ir rokas stiepiena attālumā.

Studentu aptaujas parāda, ka gan Tartu kā studiju vide, gan arī programmu saturs viņiem patīk, pasniedzēji un profesūra tiek raksturota kā draudzīga un atvērta diskusijām. Pozitīvi tiek vērtēta iespēja apmeklēt ārvalstu vieslektoru seminārus, kas dod papildu pienesumu obligātajam studiju programmu saturam. Ņemot vērā, ka liela daļa studiju satura ir veltītas diskusijām un semināriem, tiek veicināta studentu atvērtība un oriģinālu ideju izpausme.

Tartu Semiotikas centram ir plašs partneru loks Skandināvijas valstīs, Dienvideiropā un ASV. Izmantojot Erasmus programmas iespējas, kā arī citas studentu atbalsta programmas un Eiropas Savienības aktivitātes, kas veltītas tieši maģistratūras studentiem, mūsu studenti tiek gaidīti arī citos semiotikas centros Helsinkos, Arhūsā, Lundā, Bāri, Turīnā, Boloņā, Šveicē un citur. Vismaz reizi mēnesī notiek vieslektora lekcija. Tāpat pieejami arī mēnesi ilgi intensīvie apmācību kursi, piemēram, Rodžera Parenta "Kultūras konfliktu semiotika".

Maģistratūras programmā ietilpst virkne kursu, kas aptver semiotiku vēstures, teorētiskā un lietišķā pielietojuma aspektā. Programma aptver trīs vadošos semiotikas virzienus – kultūras, sociālo un bioloģisko, vienlaikus sniedzot ieskatu semiotiskās analīzes metodoloģijā un mūsdienu pielietojumā. Vairākiem apmācību kursiem ir papildu e-studiju modulis, kas piedāvā mācību materiālus, ļauj veikt paškontroles testus un veikt individuālos darbus. Studenti savā pozitīvajā vērtējumā ir norādījuši arī to, ka, neatkarīgi no pamatizglītības un zinātnes nozares (maģistrantūras programmā nav obligāta priekšnosacījuma pirms tam apgūt semiotiku arī bakalaura programmā), ikviens var atrast savu specifisko nišu un potenciālo izpētes jomu semiotikas nozarē, sākot no putnu dziedāšanas līdz Svētā Augustīna melu tipoloģijai, interaktīvajām mācību vietnēm internetā vai operas semiotikai.

Semiotikas katedras studenti un starptautiskās studiju programmas dalībnieki tiek aicināti piedalīties semināros, ikgadējās konferencēs un citās norisēs, ko organizē divi kultūras pētniecības centri. Viens no tiem ir Kultūras teorijas ekselences centrs (www.ut.ee/CECT/), bet otrs – Kultūras zinātnes un mākslu akadēmiskā skola (www.ema.edu.ee/ktkdk/). Abi šie centri izveidoti par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem un to darbība vērsta jaunu kultūras teoriju attīstīšanai, kā arī starptautiskai un starpdisciplinārajai pētniecībai.

Jau maģistrantūras studijās studenti tiek aicināti rakstīt zinātniskos rakstus, lai attīstītu savas analīzes un pašizpausmes iemaņas. Katedrai ir arī savs interneta žurnāls (www.ut.ee/hortussemiotics) un žurnāls, ko rediģē akadēmiskā redkolēģija, - "Sign Systems Studies". Tajā raksti tiek publicēti angļu valodā. Pēc programmas absolvēšanas semiotikas studenti var attīstīt karjeru mediju un mārketinga jomā, mākslas un dizaina jomā, izdevējdarbā, komunikāciju stratēģiju vai pedagoģijas nozarēs, un, protams, arī turpināt studijas doktorantūrā.

Katre Väli
Programmas koordinatore
Tartu Universitātes
Semiotikas katedra
[email protected]

www.ut.ee/semiotics
www.ut.ee/SOSE/eng.html

[email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Efektīvi veidi, kā samazināt gaisa mitrumu dzīvoklī

Gada vēsākajos un drēgnākajos mēnešos paaugstināts gaisa mitrums dzīvoklī nav nekas neparasts. Temperatūras samazināšanās, nokrišņi, taupīšana uz apkures, drēbju žāvēšana iekštelpās un nepietie...

Idejas siltam un stilīgam apģērbam

Kad temperatūra sāk kristies, ir svarīgi, lai apģērbs nodrošinātu siltumu, taču tas nenozīmē, ka stilam jāpaliek otrajā plānā. Rudens un ziemas sezona ir lieliska iespēja atklāt slāņošanas māksl...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti