Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Latvieša gēni liek meklēt sēni

Sākas konkurss Dienas sēne 2020

Savā jubilejas – desmitajā – gadā a/s Latvijas valsts meži un Dienas rīkotais fotokonkurss Dienas sēne sākas, divu jaunu apstākļu stiprināts.

Pirmais apstāklis ir informatīvais bruņojums – šogad sēņotājs ir ekipēts ar Lielo Latvijas sēņu grāmatu, Latvijas Dabas muzeja mikoloģu Initas Dānieles un Diānas Meieres kapitāldarbu. Tas nozīmē arī to, ka vairs nevajadzēs nepa­zīstamas sēnes noderību uzturā pārbau­dīt empīriski, pietiks atšķirt populāro grāmatu un izlasīt. Protams, pat vislabā­kais foto vēl neatsver dabā ieraudzītu sēni, tāpēc īsts sēņotājs, kamēr vien spēs paiet, neaprobežosies ar citu bildētu sēņu skatīšanos, bet pats dosies mežā iekšā. 

Otrais apstāklis ir Covid-19 noteikts: pandēmijas dēļ ieviestie ierobežojumi daudzus ir padarījuši tik nervozus, ka grūti iedomāties labāku izlādēšanās veidu kā enerģiska pastaiga pa mežu ar nazi rokā. Tiesa, īsts sēņotājs zina, ka mežā ievērot tā saukto sociālo distancēšanos ir īpaši grūti, tomēr tas attiecas tikai uz tiem gadījumiem, kad divi sēņotāji reizē ierauga baraviku pulciņu. Turklāt parasti reizē pie vienas sēņu vietas nonāk cilvēki, kuriem jau ir kopīga saimniecība. Tas neizslēdz asus konfliktus viņu starpā par to, kurš griezīs to smukāko baraviku, bet inficēšanās ar Covid-19 viņiem no tā nedraud. 

Patiesībā ir vēl trešais apstāklis – tie sēņotāji, kuri ir piedalījušies iepriekšējos Dienas sēnes konkursos, zina, ka ar labām fotogrāfijām iespējams iegūt vērtīgas balvas, tāpēc šogad mežā dodas ar piere­dzējušāku skatu. Tas ļauj cerēt uz īpaši kvalitatīviem sūtījumiem un skaistām bildēm jubilejas konkursā. (Šā gada vizuālo materiālu pamatā ir pagājušā gada konkursa dalībnieku Jura Krastiņa un Daces Rosickas fotogrāfijas!)

Atšķirībā no pagājušā gada, kad konkurss sākās ar lielu sausumu (toties liels baraviku uzrāviens bija oktobrī!), šogad par bildējamā materiāla trūkumu uztraukties nevajadzētu, ziņas par pus­stundā pielasītiem lielajiem baraviku groziem jau nāk. Tāpēc bez kavēšanās izsludinām konkursu Dienas sēne 2020

Šajā gadā tiks noteikti:

  •  skaistākā sēnes fotogrāfija,
  •  interesantākais atradums.

Redakcija piešķirs savu simpātiju balvu šajās divās kategorijās. Skaistākās sēnes fotogrāfijas autors un interesantākā atraduma autors balvā saņems laikraksta Diena triju mēnešu abonementu.

Katru nedēļu a/s Latvijas valsts meži dāvinās īpašu ozolkoka dēlīti. Balvu saņems tās fotogrāfijas autors, par kuru attiecīgajā nedēļā visvairāk būs sabalsots.

Konkursa noslēgumā Dienas fotogrāfs noteiks vienu vismākslinieciskāko sēņu foto, kura autors saņems a/s Latvijas valsts meži balvu – fotorāmīti. 

Par saviem sēņošanas paradu­miem aicinām arī informēt interne­ta vidē, ievietojot foto sociālajos tīklos kopā ar tēmturiem #dienassene un #mammadaba. Konkursa noslēgumā atraktīvākā sociālo tīklu attēla īpašniekam tiks piešķirta konkursa orga­nizatoru simpātiju balva – īpaši sēņo­tāja gumijas zābaki! 

Konkursa galvenā balva – laikraksta Diena pusgada abonements!

Veiksmīgas sēņu fotomedības vēlot, atgādinām konkursantiem dažus latviešu ticējumus par sēnēm. 


Ja tirgū nav sēņu, braukt sēnēs nav jēgas, jo mežos to vēl nav. Ja tirgū ir sēnes, braukt sēnēs nav jēgas, jo mežos tās jau ir nolasītas. 


Vietās, kur aug papardes, var atrast tikai seksu, nevis sēnes. 

Ja mežā uzej veselu klājienu netārpai­nu baraviku un spēj to ticami izstāstīt draugiem, tev pēdējais laiks iet politi­kā. 


Ja sēne, kuru tu noliecies griezt, tevi uzrunā cilvēka balsī, tu atrodies pārāk tuvu ķīmiskās rūpniecības atkritumu izgāztuvei. 


Šā ticējuma sakarā konkursa rīkotāji aicina pievērst īpašu uzmanību uzvedībai mežā un apgāzt britu zinātnieku vēroju­mu, ka latvietim pilnu pudeli, pārtikas kārbu u. tml. uz mežu aiznest esot vieglāk nekā tukšu atnest atpakaļ. Lai mežs pēc tava apmeklējuma top tīrāks! 

Fotogrāfijas konkursam var iesniegt no 24. jūlija līdz 18. oktobrim.

Uzņemtās bildes un stāstus aicinām pievie­not projekta īpašajā vietnē www.diena.lv/sene, sūtīt elektroniski uz e-pastu [email protected] vai sūtīt pa pastu (ar norādi Konkursam DIENAS SĒNE, Andrejostas iela 23, Rīga, LV-1045).


Sadarbības projekts

 


https://www.diena.lv/sene

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas