Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Apdrošinātājs: Satiksmes drošība pie skolām - grēko gan vecāki, gan skolēni

Ko darīt, ja vecāki ļauj bērnam doties uz skolu ar velosipēdu vai mopēdu, vai arī kopā ar bērniem šķērso ielu pie sarkanās gaismas? Kā aizrādīt vecākiem, ja viņi regulāri ignorē satiksmes noteikumus skolu apkārtnē? Ko darīt, ja skolēni tīši ignorē satiksmes noteikumus un skrien pāri ceļam, kur ērtāk, nevis drošāk? Šādi un citi jautājumi uztrauc skolu pegadogus, kuri Latvijas skolu_ Drošības nedēļas _ietvaros atbildēja uz jautājumiem par satiksmes drošību skolu apkārtnē, portālu Diena.lv informēja _If Apdrošināšana _pārstāve Daiga Bluķe.

Viena no lielākajām apzinātajām problēmām saistīta ar vecāku attieksmi pret savu bērnu drošību. Skolotājus uztrauc fakts, ka dažkārt vecāki par drošāko un ātrāko pārvietošanās līdzekli uzskata divriteni - ir bijuši gadījumi, kad pat 8 un 9 gadus veci bērni uz skolu gan pilsētās, gan, jo īpaši, lauku reģionos dodas ar divriteni. Turklāt viņiem nav ne tiesību, ne ķiveru, atstarotāju vai drošības vestīšu. Protams, ir situācijas, ka ģimenei nav citas iespējas, kā vien likt bērnam pašam mērot ceļu uz skolu, taču pedagogi norāda, ka paļauties uz to, ka nekas nenotiks, ir vieglprātīgi.

Bērni mēdz stāstīt, ka viņiem ir bail no mašīnām un klaiņojošiem suņiem, kā arī bail šķērsot ceļu. Turklāt vairumā gadījumu atstarotājus bērniem sagādā pati mācību iestāde dažādu labdarības un atbalsta projektu ietvaros.

"Izpratnes trūkums par atstarotāju noderību dažkārt ir komisks. Esam saskārušies ar situācijām, kad piedāvājot klientiem bērnu drošības vestītes, esam saņēmuši atbildi - nu, ko viņš kā tāda Ziemassvētku eglīte staigās!", stāsta If Apdrošināšana valdes locekle Dace Ivaska.

Skolotāji norāda, ka dažkārt vecāki pārlieku paļaujas uz bērna spēju adekvāti uzvesties un nekontrolē viņus. Piemēram, vecāki jau 1.klases skolēnam liek pašam doties uz skolu un uz mājām, kopā ar bērnu šķērso ielu pie sarkanās gaismas un pēc tam nesaprot, kāpēc bērns rīkojas tāpat. Lielākajās pilsētās, kā viena no ikrīta problēmām ir pašu vecāku radītās avārijas situācijas pie mācību iestādes, kad bērns tiek izlaists no auto, tur, kur ērtāk - parasti tas nozīmē iespējami tuvus skolas durvīm, ignorējot noteikumus un citus satiksmes dalībniekus. Kādas Salaspils skolas skolotājs anketā bija norādījis, ka nācies saskarties ar situāciju, kad vecāki apzināti ignorējuši ceļa zīmi "Nogriezties aizliegts", un bērns vēlāk klasē ar lepnumu par to stāstījis klasesbiedriem.

Aptaujas datu apkopojums liecina, ka, gan pilsētu, gan lauku skolās ir kopīgas problēmas un tās ir saistītas ar nesakārtotu satiksmes regulējumu skolu apkārtnē - nedarbojas uzstādītie luksofori pie gājēju pārejām, pie mācību iestādes nav ierīkotas ietves un apgaismojums, pa ielām un ceļiem ļoti intensīvi pārvietojas mašīnas, ignorējot mācību iestādes tuvumu un neapstājoties pie gājēju pārejām. Tāpat nereti ielu un ceļu remonta laikā, netiek domāts par to, kā bērni tiks uz skolu, bet ziemas laikā ceļi ir tā aizputināti, ka pa tiem līdz skolai netiek ne transports, ne kājāmgājēji. Savukārt kādas Latgales pilsētas skolas skolotāji norādīja, ka vecākiem vispār nav iespējams bērnus pievest pie skolas.

Anketu apkopojums liecina, ka skolu pedagogiem ir daudz jautājumu par ceļu satiksmes drošības jautājumu risināšanu. Skolotāji labprāt uzzinātu kā palīdzēt bērnam, ja viņš ir mainījis dzīvesvietu un jūtas ļoti nedrošs jaunajā vidē un ceļu satiksmes apstākļos. Tāpat pedagogi norādījuši, ka vēlētos padomu, kā skolēnus, īpaši pusaudžu vecumā, pārliecināt par nepieciešamību nēsāt atstarotājus vai drošības vestes, kā arī atrunāt no ikdienas prakses stopēt uz skolu un atpakaļ uz mājām. Skolotāji arī anketās pauž sarūgtinājumu par to, ka, viņuprāt, ne sabiedrība, ne valsts institūciju atbildīgās personas neņem vērā skolotāju priekšlikumus par drošas vides veidošanu skolā.

Akcija Ko darīt, ja... tika organizēta 2012.gada nogalē visās Latvijas skolās un tās ietvaros skolotājiem tika lūgts atbildēt uz jautājumiem, kas skar satiksmes drošību skolu apkārtnē. Akciju rīkoja Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar SIA Out Loud, apdrošināšanas sabiedrību If Apdrošināšana un drošības kompāniju GRIFS AG.

Akciju rīkoja Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar apdrošināšanas sabiedrību If Apdrošināšana, SIA Out Loud un drošības kompāniju GRIFS AG.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi