Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Karājas pie griestiem, spridzina pirotehniku, stundas laikā sēž skapī

Kas tas ir? Gaudo kā vilks, spļaudās kā kamielis, skraida kā zirgs, ņaud kā kaķis. Mēdz sēdēt skapī, karāties pie griestiem un apēst citu cīsiņus. Tādu skolēnu varētu portretēt, apkopojot dažādas jauniešu dienasgrāmatās rakstītās piezīmes. Vairākas Dienas aptaujātās skolas gan atzīst, ka mūsdienās iespēja saņemt piezīmi dienasgrāmatā vai elektroniskajā žurnālā ir krietni mazāka nekā agrāk.

Lipīgā skolotāja

Piezīmes, kas tika iesūtītas Dienai un kuras ieguvām, uzrunājot jauniešus sociālajos tīklos un interneta forumos, ir gan saņemtas mūsdienās, gan ''ar sirmu bārdu''. Palasot arī interneta diskusijas, kurās jaunieši dalās ar savām piezīmēm, redzams, ka mūsdienu piezīmju ''klāstā'' ir vairāk tādu, kurās pārmesta lamāšanās necenzētiem vārdiem, rupja izturēšanās pret skolotājiem. Savukārt piezīmēs ''ar bārdu'' izpaužas arī tā laikmeta iezīmes. Uzskatāms piemērs ir Saeimas priekšsēdes Solvitas Āboltiņas (Vienotība) stāstītais par lokāla politiska skandāla izraisīšanu pēc tam, kad viņa piezīmējusi Ļeņinam ūsas. Piezīmju saturs arī liecina, ka daudzi skolotāji par asprātības trūkumu sūdzēties nevar. Piemēram, kāda skolotāja piezīmi par skolēnu sarīkotajām ''līmes kaujām'' parakstīja kā ''Lipīgā skolotāja''. Savukārt piezīmi ''Jūsu meita karājas skolotāju istabā pie griestiem'' var iegūt, ja skolotāju istabā ielido bumbiņa, uzkrīt uz skapja un skolotāja ienāk brīdī, kad skolniece jau gandrīz uzrāpusies uz tai pakaļ.

Izglītības speciālisti gan apšauba piezīmju rakstīšanas lietderību. Piezīmes efektivitāte ir atkarīga no skolēna interpretācijas, uzskata izglītības pētniece Solvita Lazdiņa. Ir skolēni, kuri piezīmi uztvers kā sodu, tas radīs diskomfortu. Tādā gadījumā piezīme ''nostrādās'' - šie skolēni vairs negribēs nonākt tādā situācijā. Savukārt citi to neņems vērā, un arī vecāki, kuru bērns saņēmis piezīmi 18 dažādos variantos, sāks to ignorēt.

No daudzām piezīmēm nav jēgas, ja skolotājs nepiedāvā arī problēmu risinājumu, norāda S. Lazdiņa. Kādi ir citi risinājumi? ''Vispirms ir jārunā ar bērnu, un tas ir jādara, no vienas puses, stingrā, no otras puses, cilvēciskā atmosfērā,'' saka S. Lazdiņa. Ir arī gana daudz skolēnu, kuri uzskatīs, ka piezīmes ''ir stilīgākais komunikācijas veids'', bet tad skolai ir jācenšas mainīt skolēna vai pat visas klases priekšstatu, ka stilīgs var būt arī citos veidos. ''Tie ir tādi smalkumi, kas mūsdienu skolotājam ir jāmācās,'' saka S. Lazdiņa, kura arī nenoliedz, ka ''mēs esam pilnīgi citā skolā nekā pirms 10 gadiem''. Pedagogiem darbu apgrūtinot arī lielās klases - piemēram, ja klasē ir 33 bērni, tas skolotāju ļoti ierobežojot.

Piezīme ir efektīva, ja tā ir daļa no kopējas sistēmas, norāda programmas Iespējamā misija attīstības vadītāja Zane Oliņa. Proti, ja iepriekš ir skaidra vienošanās, piemēram, par pieļaujamo uzvedību, mācību darba kritērijiem, tad tās pārkāpšanas gadījumā skolotājs var informēt ar piezīmi. Z. Oliņa neredz jēgu no nekonkrētām piezīmēm, piemēram, ''stundā dauzās'', jo tajā ir pārāk maz informācijas, faktu. Daudz vēlamāks risinājums esot vecāku uzaicināšana uz sarunu, informēšana par problēmām un vienošanās - ''ja tas atkārtosies, es došu ziņu vai iedarbināšu mehānismu, par ko mēs runājām''.

Vairāk runājot

Vairākas Dienas aptaujātās skolas arī norāda, ka mūsdienās vairs tikpat kā nepraktizē piezīmju rakstīšanu dienasgrāmatās. Tukuma Raiņa ģimnāzijas direktore Gunta Aumale stāsta, ka piezīmes skolēni saņemot ļoti retos gadījumos, krietni būtiskāks risinājums esot skolotāju sarunas ar vecākiem. ''Piezīme ir vienpusēja apsūdzība. Saruna ar vecākiem ir viedokļu apmaiņa,'' skaidro G. Aumale. Līdzīgu viedokli pauž arī Dobeles 1. vidusskolas direktore Ģertrūde Zabašta. Viņa norāda, ka piezīmēm ir informējošs raksturs, tā varot būt, piemēram, pateicība. Taču pret piezīmi kā sodu Ģ. Zabašta iebilst. Ja skolotājs dienasgrāmatā ieraksta, ka skolēns stundā neklausījās, tas nesniedz nekādu atgriezenisko saiti, saka Ģ. Zabašta. Tāpēc arī viņas vadītajā skolā praktizējot individuālas sarunas ar vecākiem.

''Tie laiki, kad par pārkāpumiem dienasgrāmatās rakstīja piezīmes, ir pagājuši,'' atzīst arī Āgenskalna ģimnāzijas direktore Sandra Sīle. Viņa arī akcentē, ka izmaiņas šajā kultūrā ienesušas interneta sniegtās iespējas - skola izmanto e-klasi, skolotāji ar vecākiem sazinās ar e-pastu starpniecību. e-klasi pašlaik lietojot teju 650 skolu. Jau vairākus gadus e-klasē esot pieejams uzvedības žurnāls, kas daļēji aizstāj piezīmju rakstīšanu dienasgrāmatās, stāsta e-klases izstrādes vadītājs Jānis Kaģis. Uzvedības žurnāls izveidots tieši tāpēc, ka bijis liels skolu pieprasījums, un J. Kaģis to tulko kā caur puķēm izteiktu viedokli, ka ar piezīmi ir par maz, skolotāji grib izteikties plašāk. Viņš arī esot ievērojis, ka skolotāji šo vecāku komunikācijas rīku sākot izmantot nevis tāpēc, lai pateiktu ''Jūsu dēls lēkāja pa galdu'', bet gan lai nodotu dažādus informatīvus ziņojumus, piemēram, ''neaizmirstiet rīt paņemt sporta tērpu''.

Kādas piezīmes saņēmuši skolēni

Novieto un glabā savu somu skolas puķu dobē

Neprot uzvesties no rīta klasē. Tur ciet durvis un neļauj ienākt skolotājam

Ķīmijas stundā saka nepareizi priekšā

Jūsu dēls izmetis klasesbiedrenes kažoku pa logu

Stundas laikā mētājas ar kaktusu mazuļiem

Kādēļ Ieva valkā gredzenu? (Pēc tam, kad skolotāja vairākkārt dienasgrāmatā bija ierakstījusi šo piezīmi, skolnieces mamma turpat dienasgrāmatā rakstiski atbildēja: ''Atvainojiet, bet es tiešām nezinu, kādēļ šī bleķa stīpiņa par 1,5 rbļ. viņai tik dārga...'') Ringolds Roaldam stundas laikā griež matus

Skolotāju nosauc par sēņu zupu

Sporta stundās sit ar lecamauklu

Ingmārs stundā pārāk dzīvs

Apēd skolasbiedra brokastis

Stundā brokasto

Traumē stundu

Stundas laikā, kad visi raksta, Sabīne skatās uz skolotāju un tēlo fotogrāfu

Ēd citu cīsiņus

Apdraud blakussēdētāja dzīvību, šūpojoties ar krēslu un lineālu rokās

Izliekas, ka šķauda, bet apgalvo, ka viņa šķauda pa īstam. Iemāciet savam bērnam šķaudīt!

Stundu laikā nekoncentrējas, bet skatās uz Ievas krūtīm

Gaudo kā vilks

Uzlēja Andrim uz krēsla ūdeni, bet apgalvo, ka jumtā ir caurums un lija lietus

Izsludināt vecāku meklēšanu

Apgalvo, ka vecmamma apēda mājasdarbu

Traucē stundā un apgalvo, ka Kaspars pārvērtās par tomātu

Ojār, vai tu drīksti citus kaitināt un darīt pāri?

Noraksta mājasdarbu matemātikā un ar to ļoti lepojas

505.03. 2009. Vēstures stundā spļaudījās 506.03. 2009. Viss ir aizmirsies, arī saruna ar audzinātāju, un spļaudīšanās turpinājās krievu valodas stundā. Pēc skolotājas lūguma kabinetu sakopa

Sveika, tukšā dienasgrāmata!

Nevar strādāt krievu valodā, jo nav darba burtnīcas. Pēc nedēļas: Krievu valodas burtnīca beidzot ir nopirkta, bet diemžēl nav īstā.

Atkal darba nav

Skolniece neuzskata sevi par skolnieci

Iespēra skolotājai-direktora vietniecei, bet saka, ka tas bija netīšām un bija domāts klasesbiedram

Stundas laikā nodarbojas ar kukaiņu pieradināšanu

Regulāri nepilda mājas- darbus un saka, ka citplanētieši viņu uzskata par neticami gudru un aiznes viņas brīnišķīgos mājasdarbus uz Marsu

Vēlams apmeklēt skolas vai izvēlētu psihologu, jo Laura uzskata, ka viņas mājasdarbus sagrauž neiedomājams radījums

Iet tur, kur nevar iet!

Lauž skolas inventāru un ar iepriekšēju nodomu appludina skolas tualetes

Izplēsa lapu dienasgrāmatā, kurā bija piezīme, ka plēš dienasgrāmatas lapas, kurās ir piezīmes

Kārlis apgalvo, ka nav ēdis 3 dienas, tāpēc ēd latviešu valodas stundā. Lūdzu pabarot viņu no rītiem!

Stundā izturas aizdomīgi mierīgi

Nepatīkami uzbāžas skolotājas kaktusam, līdz viņš pie tā piedūra pirkstu

Lūdzu iegādāties kaķi, lai stundās neņaudētu

Edijs, Oskars un Kristaps pa zilbēm izrunā vārdu ''pi-pe-le''

Vai jūsu dēls mājās arī sēž uz skapja?

Stundā tēlo turku, māca burtnīcām lidot un grib, lai ieraksta piezīmi

Vecāki, lūdzu, pabarojiet savus bērnus, savādāk Ieva, Laura un Klinta stundā ēd papīru

Klasē ņaud un atkārtoti lieto vārdu ''vēmekļi''

Skraida pa skolu kā zirgs

Jūsu meita karājas skolotāju istabā pie griestiem

Lūdzu atbraukt uz skolu un nomazgāt meitas apzīmēto galdu!

Tēlo Eviju Martinsoni

Apdraud citu veselību, rīkojot līmes kaujas (maksāsiet par manu frizieri!) paraksts: Lipīgā skolotāja

Uz sporta stundu aizgāja caur logu

Stundā sarunājas, traucē citiem, apgalvo, ka sarunājas pati ar sevi

Stundā pārāk aizdomīgi smaida

Stundas laikā izlec pa logu un pasauc visus pārējos klases bērnus sev līdzi

Uz ķīmijas stundu atnākusi izgulēties

Sporta stundā staigā pa skolēniem aizliegtām vietām

Kontroldarbu laikā pārāk skaļi domā

Pieķerta ar kādu meiteni vienā tualetes kabīnē. Lūgums aiziet pie psihologa

Pieķerta, pārdurot direktora automašīnai riepu. Lūgums vecākiem

ierasties pie direktora

Spridzina pirotehniku skolas teritorijā

Stundas laikā sēž skapī

Gāja ārā lietus laikā

Nogrieziet Mārtiņam matus!

Mārtiņš organizē klasesbiedru piekaušanu

Melo skolotājai, ka nav lakoti nagi

Esot bijuši jāmazgā trauki, tāpēc nav mājasdarba matemātikā

Met pa zēnu tualetes logu laukā papīrus ar ūdeni

Laižas uz dibena pa kāpnēm. Dežurantu neklausa.

Ja Agnis šādi turpinās nepildīt mājasdarbus, nebūs vecāku kontroles, aicināšu talkā vecāku darba vietas

Malacis! Sauc skaļā balsī ''Urrā!'', kad klasē nav neviens skaists daiļlasītājs, kas varētu uzstāties ar veltījumu  Raiņa 124. jubilejā!

Nebija stundās, somu uzglabāja pie direktores

* Piezīmes saņemtas laikā no 70. gadiem līdz mūsdienām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kādas piezīmes saņemtas?

Kad skolā mācījās Valsts prezidents Andris Bērziņš, piezīmes par uzvedības problēmām bērni faktiski neesot saņēmuši, jo uzvedās citādi. Taču A. Bērziņš esot saņēmis piezīmi par to, ka nevar piedalīties sporta stundā, jo viņam neesot sporta čību, ko ģimene nevarēja nopirkt.

Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (Vienotība) gadījies saņemt klasiskās piezīmes par sarunāšanos vai stundas traucēšanu, taču atmiņā palicis nedarbs, ar ko izdevies izraisīt lokālu politisku skandālu un vecāku saukšanu uz skolu. Apmēram 2. klasē S. Āboltiņa aiz gara laika sienas avīzē esot Ļeņinam piezīmējusi ūsas, jo tādā vecumā neesot apzinājusies, ka šai rīcībai ir tāds politisks konteksts.

Premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība) piezīmes laiku pa laikam esot bijušas ''kā visiem bērniem'', bet, par kādiem ''nopelniem'', viņš vairs neatceroties.

Jautāts, vai viņam skolas laikā bijušas piezīmes, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) atbild, ka viņam esot ''pilns ar tādām''. ''Nekā īpaši drausmīga nebija - kaut kas no sērijas ''sakāvās starpbrīdī'' vai ''nokavēja stundu''. Viss atbilstoši vecumam un dzimumam,'' stāsta N. Ušakovs.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi