Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Lietuvos Rytas ignorē FIBA brīdinājumu, vienojoties par dalību ULEB Eirokausā

Neraugoties uz Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) brīdinājumiem par klubu un valstsvienību diskvalifikācijām, Lietuvas vicečempione Viļņas "Lietuvos Rytas" parakstījusi līgumu uz trim gadiem par dalību ULEB Eiropas kausa izcīņā, vēsta portāls "Lrytas.lt".

Jau ziņots, ka no pagājušās vasaras FIBA cenšas atgūt kontroli pār Eiropas spēcīgākajiem basketbola turnīriem. Ja sākumā likās, ka Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB) ar sevis rīkotajām sacensībām saglabās kontroli, lēnām FIBA pozīcijas sāka izskatīties arvien pārliecinošākas, jo, piemēram, Francija un Itālija pavēstījušas, ka tās klubi turpmāk piedalīsies tikai FIBA turnīros. Pēc pagājušajā nedēļā notikušās FIBA Čempionu līgas prezentācijas arvien skaļāks kļūst tās konflikts ar ULEB.

"Ar FIBA sadarbojāmies jau 2000./2001.gada sezonā, kad piedalījāmies Superlīgas turnīrā, tomēr pēc vienas sezonas šis projekts beidzās. Šis solis klubam dārgi maksāja - attiecības ar ULEB Eirolīgas rīkotājiem, kuras pēc tam bija grūti atjaunot," teica kluba prezidents Gedvīds Vainausks.

Pagājušajā nedēļā publicētais FIBA Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") valdes lēmums paredz, ka ikviena nacionālā federācija, kuras jurisdikcijā esošie klubi iesaistīsies kādās attiecībās ar ULEB turnīrus rīkojošo organizāciju "Euroleague Commercial Assets" (ECA) vai citām ar to tieši vai netieši saistītām organizācijām, tiks aicināta izslēgt šos klubus no nacionālā čempionāta. Nespēja nodrošināt kārtību draud ar diskvalifikāciju no nacionālo vīriešu izlašu sacensībām, kas var tikt attiecināta arī uz cita līmeņa turnīriem.

"FIBA draudus varētu īstenot, ja tie skartu arī Eirolīgas klubus. Taču tagad situācija šķiet absurda, ECA rīko gan Eirolīgas, gan Eiropas kausa turnīru, bet FIBA uzskata, ka viens ir likumīgs, bet otram var piemērot kādas sankcijas. Ja Kauņas "Žalgiris" drīkst, tad kāpēc "Lietuvos Rytas" to nevarētu? Nesaskatu tam nekādu likumīgu pamatojumu," uzsvēra Vainausks.

Tiesa, Latvijai šādas sekas nedraud, jo šosezon pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nav pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā ULEB Eiropas kausā, kura nākotne līdz ar to pašlaik ir neskaidra.

Sākot zaudēt savas pozīcijas, pagājušajā nedēļā atklāto vēstuli izplatīja arī ULEB Eirolīga, atgādinot, ka abas puses vienošanos parakstījušas vēl 2004.gadā. Tomēr kopš 2012.gada beigām esot novērojama FIBA agresīva rīcība pret organizāciju, ko radījuši Eiropas basketbola klubi, kas piedzīvojuši "neredzētu izaugsmi un progresu".

"FIBA apgalvo, ka tās prioritāte ir aizsargāt sportiskās vērtības, tomēr tajā pašā laikā ignorē, ka sports ir fundamentāla un brīvprātīga aizraušanās un tiesības, nevis pienākums. Tā vietā FIBA brīvības izmantotājiem draud ar sankcijām," žēlojas ULEB, uzskatot, ka FIBA pret klubiem parādījusi cieņas trūkumu. "Eirolīgas klubi koncentrējas miermīlīgai darba turpināšanai, esot pārliecināti, ka pašu izdarītās izmaiņas vienmēr atbilst klubu sportiskajām interesēm un saistībām, kuras paredz faniem piedāvāt labākās iespējamās basketbola sacensības."

FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā paredzēta vieta 32 klubiem no 12 valstīm, tostarp arī Latvijas.

FIBA Čempionu līgas minimālais garantētais naudas balvu fonds būs 4,5 miljoni eiro. Katrai komandai būs garantēts vismaz 100 000 eiro liels finansiāls atbalsts, kā arī līga palīdzēs segt mājas spēļu TV pārraižu izmaksas. Savukārt turnīra veiksmīgākās dalībnieces tiks pie papildu atalgojuma, bet Čempionu līgas uzvarētāja saņems pusmiljonu eiro.

Salīdzinājumam, ar FIBA Čempionu līgu konkurējošā ULEB Eirolīgā šosezon katra no 24 komandām saņēma 15 000 eiro par spēli, neatkarīgi no tā, vai tika izcīnīta uzvara vai zaudējums, garantējot vismaz 150 000 eiro klubam. Savukārt 16 labākās vienības, kuras iekļuva otrajā posmā, par katru uzvaru saņem jau 35 000 eiro, tikmēr Eirolīgas čempione nopelnīs naudas čeku viena miljona eiro vērtībā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gaida pēdējo papildinājumu

Eiropā spēlējošajiem izlases kandidātiem sezona klubos ir beigusies, un sastāvs sāk iezīmēties.

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi