Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Baško: Nebija daudz laika domāt, nāca piedāvājums un es piekritu

Latvijas sieviešu basketbola izlases ilggadējā kapteine, bet nu jau valstsvienības ģenerālmenedžere Gunta Baško priecājas, ka pāreja no viena amata uz otru notika ātri, tādēļ daudz laika satraukties un domāt nav bijis.

Pēc pirmdien aizvadītā Latvijas izlases treniņa sarunā aģentūrai LETA Baško neslēpa prieku par spēlētājas karjeras noslēgumu, bet tagad viņa katru dienu pavadot mācoties, lai apgūtu jaunā amata pienākumus.

Pieredzējusī Baško 7.jūnijā mačā pret Turciju aizvadīs savu pēdējo spēli valstsvienībā spēlētājas godā, tomēr par to viņai bažu nav, atliekot vien nedaudz patrenēties. "Godīgi sakot, šī pāreja no viena amata uz otru notika ātri, bet daudz par spēlēšanu vairs nedomāju. Protams, ir jāpatrenējas nedaudz, jo savu pēdējo spēli izlasē vēlos aizvadīt godam. Priecājos, ka Latvijas Basketbola savienība (LBS) deva man šādu iespēju noslēgt karjeru mājās, tas, protams, ļoti silda sirdi," sacīja Baško.

Tāpat viņa atzina, ka iepriekš aizvadītajam spēļu skaitam izlasē nav pievērsusi uzmanību (7.jūnijā būs 195 spēles izlases kreklā - absolūts rekords) un par nenospēlētām 200 spēlēm nebēdā. Tomēr tagad, kad ap to ir sacelta neliela ažiotāža, šo skaitli esot grūti nezināt. "Sezonas laikā galvā nebija domas, ka jāpaspēlē ilgāk, lai sasniegtu apaļu skaitli, jo par to vispār līdz šim nebiju domājusi. Tagad reizēm dzirdu, ka kāds saka: "Gunta, varēji jau izvilkt vēl sešas spēles", bet lietas notiek tā, kā viņām ir jānotiek," apmierināta par paveikto izlases rindās bija ģenerālmenedžere.

Noslēgt spēlētājas karjeru Baško esot rūpīgi plānojusi sezonas gaitā, bet tiklīdz tika pieņemts šāds lēmums, uzreiz arī nāca piedāvājums no LBS par jaunizveidoto amatu. "Bija piedāvājums no LBS puses un, manuprāt, tā ir lieliska iespēja palikt kopā ar komandu, būt kopā uzvarās un zaudējumus, kas šoreiz jau būs nedaudz citādāk. Šī priekš manis ir unikāla iespēja un es centīšos to izmantot."

Izlases organizatorisko darbu Baško vērtē kā ļoti labu un piebilst, ka gadiem iekrātā pieredze palīdzēs, lai padarītu komandas dzīvi vēl ērtāku un labāku. "Priecājos, ka varu pārveidot savu pieredzi tā, lai meitenēm ir vēl labāk. Mums vienmēr viss ir bijis, vienkārši es ceru, ka ar savu klātbūtni spēšu bagātināt viņu pieredzi un sniegumu," sacīja Baško.

Tikmēr par trīs galvenajiem mērķiem, ko viņa jaunajā amatā vēlētos izdarīt, sportiste īpaši izcēla komunikācijas nozīmi. "Man pašai vienmēr komunikācija ir bijusi svarīga, bet izlasē centīšos nostiprināt iekšējo mijiedarbību, lai visiem viss ir skaidrs. Pats svarīgākais, lai meitenes jūtas komfortā ar sevi un to, kas notiek viņām apkārt."

Runājot par jaunās paaudzes spēlētājām, pieredzējusī basketboliste atminas savas pirmās gaitas izlasē, raksturojot tās ar lielu izbrīnu un neziņu, tieši tādēļ viņa šogad centīsies palīdzēt arī mazāk pieredzējušajām spēlētājām. "Atceros, ka pašai bija lielas acis un negribējās nekur skatīties. Bija liels respekts pret pieredzes bagātajām meitenēm. Jaunās spēlētājas centīšos iedrošināt, lai viņas jūtas droši un notic pašas sev. Galvenais, lai viņas nebaidās un pēc pāris spēlēm pārliecība nāks."

Baško arī neslēpa, ka jaunās paaudzes meitenes ir gana talantīgas, un sezonas laikā jau ir sanācis pasekot līdzi viņu sniegumam. "Ir interesanti pasekot līdzi, kā viņas ir iedzīvojušās un iespēlējušās ārzemēs. Protams, tagad ir vēl jo interesantāk skatīties, kā viņām sokas šeit. Man ir svarīgi, lai meitenēm viss ir kārtībā un viss izdodas."

Nelielā konkurence saspēlēs vadītājas pozīcijā Baško nebaidot, jo, viņasprāt, meitenēm vienkārši ir jānotic sev. "Svarīgi, lai viņas jūtas droši, jo sezonas laikā visas ir gana daudz spēlējušas un kaut kāda pieredze ir iekrājusies. Galvenais, lai meitenes nebaidās kļūdīties un notic sev, jo pārējais kolektīvs viņām tic un par kļūdām nenosoda. Visiem sanāk reizēm kļūdīties, bet jātiek tam pāri, jāceļas un jāturpina spēlēt," sacīja basketboliste.

"Aizvadītie treniņi liecina, ka meitenēm ar veselību viss ir kārtībā. Arī fiziskā forma ir laba un šobrīd ir jūtama tā īpašā sajūta, kas parādās, kad ierodies uz izlasi. Es ticu, ka visas meitenes ļoti grib spēlēt un visām deg acis. Tagad piestrādājam pie fiziskās sagatavotības un tas tiek plānots tā, lai uz Eiropas čempionātu mēs būtu labākajā formā. Atlicis ir mēnesis, kas, manuprāt, ir gana liels periods, un par to bažu nav," atzīst Baško.

Savukārt jaunajā amatā Baško nereti nākoties palūgt kolēģu padomu, jo tas vēl esot jāapgūst. "Es regulāri jautāju kā darīt to lietu vai citu, bet tas pieder pie lietas - "mūžu dzīvo, mūžu mācies". Tāpat kā basketbolā, arī šajā amatā katru dienu vari, ko iemācīties," par pirmajiem iespaidiem jaunajā amatā dalījās Baško.

"Mums ir četri treneri un, lai arī esmu pieredzes bagāta, tomēr centīšos palikt aiz laukuma līnijas," sacīja basketboliste, pieminot, ka savu padomu neliegs nevienam, tomēr šobrīd ir daudz jaunu lietu, kuras pašai ir jāapgūst, tāpēc treniņu procesā viņa daudz neiejaukšoties.

Baško izlases rindās debiju piedzīvoja 1996.gadā Zviedrijā, bet 1999.gadā viņa 19 gadu vecumā piedalījās savā pirmajā Eiropas čempionātā, tolaik esot jaunākā turnīra spēlētāja. Izlases rindās viņa guvusi vairāk nekā 1400 punktus un aizvadījusi 194 spēles, kas ir absolūts rekords. Latvijas valstsvienībā Baško aizvadījusi septiņus Eiropas čempionātus, kā arī spēlēja Pekinas Olimpiādē un Pasaules kausā.

Ārpus izlases Baško lielākoties spēlēja Francijā, kur divreiz nokļuva līdz finālam, bet 2011.gadā tika kronēta par Polijas čempioni, savukārt 2012.gadā Kurskas "Dinamo" rindās viņa izcīnīja Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas kausu. Karjeras laikā basketboliste spēlējusi Itālijas, Izraēlas, Spānijas, Ungārijas, Krievijas, Francijas un ASV klubos. Viņa ir septiņkārtēja Latvijas čempione.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi