Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gailītis: Latvijas – Igaunijas līga ir forša, taču tai jāmeklē iespējas iekāpt nākamajā līmenī

Latvijas basketbola čempionvienības VEF Rīga galvenais treneris Jānis Gailītis pirms jaunās sezonas sākuma neslēpa, ka sekmes tajā noteiks tas, cik ātri komandas jaunais kodols atradīs kopīgu valodu, spēs pielāgoties mūsu basketbola apstākļiem un izvairīties no veselības problēmām, kādu nav trūcis jau gatavošanās posmā. "Mūsu specifika ir tā, ka viens no mūsu sezonas stūrakmeņiem, Čempionu līgas turnīrs, pieprasa ļoti agru gatavību – mums jāsāk performēt jau oktobrī, nevis martā," treneris uzsvēra, cik svarīgi ir būt gataviem jau pirmajās nedēļās. "Sezonas sākumā vienmēr ir labs noskaņojums – nekas vēl nav sačakarēts," ar sev raksturīgo humoru pāris dienu pirms pirmās spēles Latvijas – Igaunijas līgā sacīja Gailītis.

Jau drīz pēc iepriekšējās sezonas beigām, kad VEF Rīga komanda desmito reizi vēsturē cēla virs galvām Latvijas čempionu titulu, treneris Gailītis šo rindu autoram ļoti piesardzīgi izteicās par priekšā esošo vasaru, nedaudzajiem spēkā esošajiem līgumiem un finansiālajām iespējām komandas veidošanai, taču pāris mēnešus vēlāk jau ar gana lielu gandarījuma sajūtu varēja runāt par paveikto. "Tobrīd tā sajūta tiešām tāda bija, jo varēju jau arī runāt tikai par tiem līdzekļiem, kas mums bija pieejami, nevis varbūt būs vai varētu būt. Pirmās kustības spēlētāju tirgū tāpēc arī bija salīdzinoši vēlu," treneris atzina, ka VEF Rīga nav tas klubs, kas spēlētāju tirgū var mesties ļoti ātri – cenas vasaras gaitā būtiski mainās. "Jūnijā jau neviens mums nezvana un nesaka, ka gribu uz VEF un man vienalga, cik jūs man maksāsiet. Ir arī zināma savdabība Latvijas basketbolistu tirgū, kas ir salīdzinoši neliels, naudas tajā ir salīdzinoši maz un praktiski visus spēlētājus pārstāv tikai daži cilvēki. Diezgan viegli jau ir laikus aprēķināt un sarēķināt. Svarīgi ir tas, kā varam izmantot gadījumu." Kā piemēru Gailītis minēja Latvijas valstsvienības kapteiņa Daira Bertāna piesaistīšanu. "Jāprot izmantot brīdi, kad spēlētājs izlemj, ka vēlas savu dzīvi nostabilizēt Rīgā un karjeru ievirzīt finiša taisnē," norādīja treneris.

Zināmas paralēles var vilkt arī ar citu jau iepriekš iepazītu basketbolistu piesaistīšanu. Rīgā pēc sezonas pārtraukuma atgriezīsies iepriekš trīs gadus klubā pavadījušais soms Aleksandrs Madsens un pēc pāris sezonu pārtraukuma – arī puertorikānis Aizeja Pineiro. Pieskaitot Bertānu, visi trīs vēl pirms pāris nedēļām pārstāvēja savas valstsvienības Pasaules kausa finālturnīrā. "Arī tos var pieskaitīt pie gadījumiem, kurus spējām izmantot. Pineiro pagājušajā sezonā bija ļoti smaga trauma, Madsenam – ne pārāk laba iepriekšējā sezona Grieķijā. Mums ar viņiem bija izveidojusies laba savstarpējā uzticība, viens otru uztveram kā savējos. Arī mums bija svarīgi, lai sastāvā būtu jau zināmas vērtības. Čempionu līga ir ļoti agrs turnīrs, kurā jāsāk performēt jau oktobrī, nevis martā. Jo vairāk ir šajā vidē jau bijuši un iepazīti cilvēki, jo vieglāk sasniegt vēlamo rezultātu," skaidroja treneris. Kā vēl vienu būtisku faktoru viņš norādīja vēlmi veidot spēcīgāku saikni ar līdzjutējiem, lai viņi justos vairāk piederīgi komandai. "Pēc rakstura un dzīves uztveres esam tuvāki ziemeļnieku tipam, kuri jaunus cilvēkus pieņem lēnāk, jau iepazīti spēlētāji varētu likt skatītājiem justies komfortablāk." Jāņem vērā arī iepriekšējās sezonas pieredze, kad komandai tika piesaistīti vairāki augstā līmenī spēlējuši basketbolisti, taču viņiem īsti neizdevās iedzīvoties komandā, tāpēc viņu sniegums nebija cerētais un sadarbība ar vairākiem viesspēlētājiem drīz vien tika pārtraukta. "Nav vienkārši, ja ir daudz jauno spēlētāju – gados jauno un šajā vidē jauno spēlētāju. Ja skatāmies uz Ogres komandu, kur Rihardam Zēbergam un Kristapam Dārgajam uz abiem ir jau kādu četrdesmit šī turnīra sezonu pieredze aiz muguras, tāpēc trenerim Uldim Švēdem nav tik daudz jāsatraucas par to, kā viņi pirmajās desmit piecpadsmit spēlēs adaptēsies kaut vai uz tiesāšanu. Viņiem tā vide ir zināma un saprotama, bet mums tā situācija komandā mainās no gada uz gadu, un pat laba līmeņa spēlētāji tā dēļ iet caur kļūdām, mācās un cenšas pielāgoties šiem apstākļiem."

Latvijas čempionvienību šovasar atstāja viens no tās pēdējo trīs sezonu līderiem Kristers Zoriks, kurš sevi centīsies apliecināt Turcijas līgā. Uz Lietuvu pārcēlies kapteinis Artis Ate, viesspēlētāja gaitās un pēc maģistra grāda izglītībā uz Romu devies centra uzbrucējs Anrijs Miška, bet saspēles vadītājs Emīls Krūmiņš pārcēlies uz Liepāju. No pērnā sastāva palicis ne tikai pieredzējušais uzbrucējs Māris Gulbis un perspektīvais aizsargs Roberts Bērziņš, bet arī sezonas gaitā piesaistītais Zviedrijas izlases uzbrucējs Elaidža Klarenss. Citas viesspēlētāju pozīcijas aizpildījuši amerikāņi Ārons Džounss un Brendens Adamss, kā arī jau minētie Madsens un Pineiro. No vietējiem spēlētājiem piesaistīti Dairis Bertāns, iepriekšējās sezonas Igaunijā spēlējušais Mārcis Vītols un ventspilnieks Rodrigo Būmeisters. Sastāva komplektācija piektdien tika pabeigta ar Eiropas U18 čempionāta B divīzijas vērtīgākā spēlētāja Roberta Blūma iekļaušanu komandā. Nepilnus 18 gadus vecais aizsargs ir ilggadējā VEF Rīga kapteiņa un šobrīd kluba padomes priekšsēdētāja Jāņa Blūma dēls.

"Galvenais, lai nav traumas – tad viss būs kārtībā," sastāvu raksturoja treneris Gailītis, kurš gan uzreiz piebilda, ka starpsezonā šai ziņā nav lutinājusi. "Ne tuvu. Nevienā pārbaudes spēlē nav piedalījušies ne Vītols, ne Madsens, ne Bertāns, turklāt viņi visi ir nozīmīgi spēlētāji, kuru pozīcijas pārklājas. Gatavošanās posmā tas radīja disbalansu," neslēpa treneris. Veselības problēmas bijušas arī Klarensam, taču pēdējā nedēļā pirms sezonas sākuma komanda beidzot jau varējusi trenēties teju pilnā sastāvā. Pirmajā Čempionu līgas spēlē oktobra vidū varētu nākties iztikt tikai bez Vītola. "Spēlētāji būs gatavi. Svarīgākais, ka klubā skaidri redzam to progresu un brīdi, kad viņi būs pieejami. Jautājums, cik sekmīgi mēs viņus iekļausim komandas spēlē. Tas, protams, mazliet uztrauc. Mums, treneriem, galvenā valūta ir laiks, un tā trūkums vienmēr rada bažas. Bet tā jau ir darba specifika," Gailītis norādīja, ka šāda situācija viņa darbā nav neierasta.

Mazāk ierasta varētu būt konkurence par galvaspilsētas populārākā basketbola kluba statusu, jo ambiciozi un atraktīvi vismaz no ažiotāžas viedokļa galvaspilsētas sportā sevi pieteicis Rīgas Zeļļu projekts, kas pat vairākas Latvijas – Igaunijas līgas spēles aizvadīs Arēnā Rīga, solot krāšņu izklaides un sporta programmu. "Interesants klubs, arī ambiciozs. Mans personīgais viedoklis, ka vairāk vajadzētu priecāties par iespēju veidot spēcīgāku un konkurētspējīgāku turnīru ar interesantām spēlēm, kuras skatītāji grib redzēt un sponsori grib atbalstīt, ne uz to, lai vienkārši veidotu vairāk komandu. Es nesaku, ka Zeļļi neiederas vienā vai otrā konceptā, taču, manuprāt, mēs varam piedāvāt pietiekamu kvalitāti un apjomu, lai šo līgu varētu sadalīt divās divīzijās," treneris Gailītis atgādina jau iepriekš paša izvirzītu ideju. "Viens no galvenajiem turnīra kvalitātes rādītājiem ir tas, cik laba vai slikta ir nekvalitatīvākā spēle sezonā. Nenoliedzot, ka līga šobrīd ir forša un ir paveikts labs darbs, gribu redzēt nākamos soļus, lai mēs varētu iekāpt nākamajā līmenī un izveidot kaut ko arī ārpus šī reģiona respektējamu."

Latvijas – Igaunijas basketbola līgā pirmās spēles tika aizvadītas pagājušajā nedēļā, taču šajā nedēļas nogalē tajā iesaistās arī Latvijas klubi. Vispirms piektdien BK Ogre jaunuzceltajā pilsētas sporta arēnā uzņems Raplas Avis un BK Ventspils viesosies Tartu, bet sestdien divas spēles paredzētas Arēnā Rīga – tur vispirms spēlēs Prometey Viimsi, bet pulksten 19 laukumā dosies Rīgas Zeļļi un igauņu Keila. VEF Rīga šīs sezonas pirmā spēle sestdien paredzēta Tallinā pret TalTech.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi