Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Katram punktam būs nozīme

Izšķirošajā cīņā Latvijas basketbolistēm nepieciešama liela uzvara pār Vāciju.

Izšķirošajā cīņā par ceļazīmi uz šovasar paredzēto Eiropas čempionāta finālturnīru Latvijas basketbolistēm nepieciešama pārliecinoša uzvara pār Vāciju, lai ne tikai nodrošinātu otro vietu kvalifikācijas I grupā, bet arī uzlabotu pozīcijas starp citu grupu vicelīderēm. "Situācija tabulā ir sarežģīta, taču vairāk jādomā par sniegumu laukumā, nevis aprēķiniem. Jānospēlē ar tādu cīņassparu un pašatdevi, kādu novembrī nodemonstrējām mačā ar Horvātijas izlasi. Tad vēlamais rezultāts neizpaliks," pirms sabraukuma komandu cīņai noskaņoja tās galvenais treneris Mārtiņš Gulbis. Spēle pret Vāciju sestdien pulksten 19.45 Arēnā Rīga aizritēs bez skatītāju klātbūtnes, tās tiešraide LTV 7. kanālā.

Dodoties Rīgas sabraukuma "burbulī", Latvijas basketbolistes teorētiski varēja finišēt visās I grupas pozīcijās, tomēr līdz sestdienas spēlei pirmā un ceturtā kļuva neaizsniedzama. Vispirms no turnīra tika izslēgta grupas pastarīte Ziemeļmaķedonija, kas vairāku komandā konstatētu Covid-19 saslimšanas gadījumu dēļ Rīgā nemaz neieradās. FIBA izvēlēts neatkarīgs tienesis lēma piespriest tehnisko zaudējumu plānotajās spēlēs pret Latviju un Horvātiju, bet turnīra nolikums paredz diskvalifikāciju pēc diviem šādiem gadījumiem. Tikmēr pirmo vietu un ceļazīmi uz finālturnīru ceturtdien ar pārliecinošu 80:66 uzvaru pār vācietēm sev rezervēja Horvātijas basketbolistes.

"Pēc ceturtdien paredzētās spēles (pret Ziemeļmaķedoniju – aut.) atcelšanas svarīgākais bija saglabāt emocijas, saglabāt vēlēšanos, saglabāt degsmi," viens no valstsvienības treneriem Ziedonis Jansons sarunā ar basket.lv neslēpa, ka nenotikusī pirmā spēle likusi koriģēt gatavošanās plānus, tomēr galvenais fokuss uz sestdienas cīņu pret Vāciju palicis nemainīgs.

No pēdējo sabraukumu pamatspēlētājām Latvijas komandā trūkst centra uzbrucēju Aijas Klakockas un Zentas Meļņikas, bet vāciešu sastāvā robi ir vēl būtiskāki. Konkurentēm arī šoreiz nepalīdzēs uzlecošā Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) un Stambulas Fenerbahce zvaigzne Satū Sabalī, turklāt ierindā nav arī viena no pirmās savstarpējās spēles galvenajām varonēm Marija Guliča, kura novembrī pirmajā savstarpējā spēlē (67:73) tepat Rīgā guva 18 punktus un 11 atlēkušās bumbas. "No Vācijas tāpat varam sagaidīt agresīvu spēli un to, ka tā aktīvi meklēs savas garās spēlētājas," treneris Matīss Rožlapa uzsver, ka konkurenšu spēles maniere ievērojami nemainīsies. Svarīgi būs pieturēties pie sava spēles plāna un nepakļauties pretinieču provokācijām.

Lielā mērā tieši pirmajā savstarpējā spēlē piedzīvotā neveiksme nostādījusi Latvijas komandu sarežģītā pozīcijā, jo pēdējā spēlē ar uzvaru vien nepietiks. No deviņu grupu otro vietu ieguvējām uz finālturnīru brauks tikai piecas labākās, salīdzinot bilanci ar savu grupu tiešajām konkurentēm. Paredzams, ka izšķiroša būs gūto un ielaisto punktu attiecība, kas Latvijas komandai pirms pēdējās spēles ir –10, bet Vācijai – vēl par pieciem punktiem sliktāka. Pirms ceturtdienas spēlēm starp otrajā vietā esošajām komandām piektā labākā bija Ungārija ar gūto/ielaisto punktu rādītāju mīnus viens. Ļoti iespējams, sestdienas spēles uzvarētājām vēl nāksies papildu stundas pavadīt, gaidot vēlāk notiekošo spēļu iznākumu.

Pievērs uzmanību

  • Latvijas un Vācijas divcīņas uzvarētājas izcīnīs otro vietu I grupā, taču finālturnīram kvalificēsies tikai piecas no deviņu grupu vicelīderēm
  • Eiropas čempionāta finālturnīrs šovasar paredzēts Francijā un Spānijā. Bez mājiniecēm tam pirms ceturtdienas vakara spēlēm bija kvalificējušās arī Beļģijas, Serbijas, Zviedrijas, Bosnijas un Horvātijas komandas
  • Latvija piedalījusies pēdējos astoņos Eiropas čempionāta finālturnīros, Vācija tajā pēdējo reizi spēlēja 2013. gadā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi