Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Latvijas basketbolisti zaudē Filipīnām, bet spēlēs OS kvalifikācijas turnīra pusfinālā

Latvijas vīriešu basketbola izlase trešdien Rīgā par spīti zaudējumam Filipīnām Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra mačā nodrošināja vietu pusfinālā.

Latvija piekāpās Filipīnām ar 80:89 (16:32, 22:22, 18:23, 24:12) un iekļuva turnīra pusfinālā. Latvijas vieta grupā kļūs zināma ceturtdien pēc Gruzijas un Filipīnu spēles. Ja Gruzija uzvarēs, bet ne vairāk kā ar 47 punktu starpību, Latvijas izlase grupā ieņems pirmo vietu, vēsta Latvijas Basketbola federācija.

Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) ziņo, ka "Filipīnas izcīnīja pirmo uzvaru pār kādu no Eiropas komandām pēc 64 gadu pārtraukuma".

Iepriekšējā uzvara tika svinēta 1960.gada Romas olimpiskajās spēlēs, kad filipīniešiem ar 84:82 izdevās uzvarēt Spāniju.

Latvijas izlasē Rodions Kurucs sakrāja 18 punktus un septiņas atlēkušās bumbas, bet pa desmit punktiem guva Dāvis Bertāns, Jānis Strēlnieks un Kristers Zoriks, abiem pēdējiem pa piecām reizēm rezultatīvi piespēlējot.

Filipīnu komandā ar 26 punktiem, kā arī pa deviņām atlēkušajām bumbām un rezultatīvām piespēlēm izcēlās Džastins Braunlijs, 18 punktus un astoņas atlēkušās bumbas sakrāja Kajs Soto, 12 punktus un septiņas atlēkušās bumbas - Dvaits Ramoss, 11 punktus un piecas atlēkušās bumbas - Jūns Mars Fahardo, bet desmit punktus guva Kriss Ņūsoms.

Latvieši bija precīzāki divpunktu metienos (57%:50%), bet filipīnieši - tālmetienos (45%:24%) un soda metienos (91%:84%).

Cīņā zem groza uzvarēja Filipīnas (43:34), bet rezultatīvu piespēļu vairāk bija latviešiem (20:18).

Latvija vairāk pārkāpa noteikumus (24:19), mazāk kļūdījās (8:18) un bloķēja vairāk metienu (5:3).

Maču ar 8:0 vadību pēc Džastina Braunlija tālmetiena sāka Filipīnas, latviešiem pirmos punktus gūstot ar diviem precīziem Kristera Zorika soda metieniem.

Pēc 5:0 izrāviena viesi panāca desmit punktu pārsvaru - 19:9. Ar Jāņa Strēlnieka trīspunktu metienu Latvija pietuvojās līdz 16:21, taču ceturtdaļu ar 11:0 izrāvienu pabeidza filipīnieši, pēc Kristiana Peresa tālmetiena pēdējā sekundē pirmajā ceturtdaļā gūstot uz pusi vairāk punktu nekā mājinieki - 32:16 Filipīnu labā.

Pēc Kaja Soto divpunktu metiena filipīnieši panāca lielāko pārsvaru - 36:18. Latvija atbildēja ar astoņiem pēc kārtas gūtiem punktiem, Marekam Mejerim realizējot vienu no diviem soda metieniem, - 29:39.

Pēc ilgāka laika punktu deficītu zem desmit punktiem panāca Ķlāvs Čavars, kurš guva grozu ar sodu, taču soda metienu nerealizēja - 36:45.

Puslaika beigas labāk aizvadīja viesi, un, lai arī pēdējo grozu ar divpunktu metienu Rihards Lomažs, filipīnieši puslaiku uzvarēja ar 54:38.

23.minūtē Filipīnas pēc precīza Soto divpunktu metiena pirmo reizi spēlē panāca 20 punktu pārsvaru - 63:43, bet Dvaits Ramoss ar trīspunktu metienu 27.minūtē panāca lielāko pārsvaru - 74:48.

Latvieši atbildēja ar astoņiem gūtiem punktiem, sešus no tiem sakrājot no soda metienu līnijas - 56:74, taču ceturtdaļu ar precīzi tālmetienu pabeidza Filipīnas, izceļoties Peresam, - 77:56.

Ceturto ceturtdaļu Latvija sāka apņēmīgi, trīspunktnieku iemetot Jānim Timmam un divus punktus pievienojot Rodionam Kurucam - 61:77. Strēlnieks 36.minūtē ar divpunktu metienu panāca 69:79.

Atlikušajā laikā punktu starpība svārstījās abpus desmit punktu robežai, cīņai noslēdzoties ar zaudējumu 

Latvijas izlase pirmajā turnīra spēlē otrdien ar 83:55 pieveica Gruziju, bet Filipīnām šis bija pirmais mačs.

Latvijas izlase olimpiskajās spēlēs piedalījās 1936.gadā, ieņemot 15.vietu.

Filipīnu izlase ir piedalījusies septiņās olimpiskajās spēlēs, taču pēdējo reizi tas notika 1972.gadā. Augstākais sasniegums ir 1936.gadā izcīnītā piektā vieta.

Filipīnas FIBA rangā atrodas 37.vietā, kamēr Latvija ieņem sesto vietu. Pērn Pasaules kausā latvieši izcīnīja piekto vietu, bet filipīnieši turnīru noslēdza 24.pozīcijā.

Jau ziņots, ka dienas pirmajā cīņā "Arēnā Rīga" Melnkalne ar 70:66 pieveica Kamerūnu. Otrdien šajā grupā Brazīlija ar 81:72 pieveica Melnkalni.

Filipīnas pēdējā pārbaudes mačā Sosnovecā tikai ar 80:82 zaudēja Polijas izlasei, galotnē neizmantojot izdevību gūt uzvaru. Spēka uzbrucējs Džastins Braunllijs guva 30 punktus. Pirms tam Turcijā tika piedzīvots zaudējums ar 73:84, Braunlijam gūstot 21 punktu.

Latvija un Filipīnas līdz šim savā starpā nebija tikušās.

Galvenais treneris Luka Banki Latvijas izlasē startam kvalifikācijas turnīrā ir iekļāvis astoņus spēlētājus, kuri pērn startēja Pasaules kausā. Savukārt pirms astoņiem gadiem olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā piedalījās Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Jānis Timma un Mareks Mejeris.

Olimpiskajam kvalifikācijas turnīram Filipīnu izlasē ir pieteikti tikai 11 spēlētāji, no kuriem seši pērn piedalījās Pasaules kausa izcīņā, saspēles vadītājam Dvaitam Ramosam vidēji spēlē gūstot 13,2 punktus.

Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra A grupā Latvijas izlases pretinieces ir Gruzija un Filipīnas, bet otrā grupā spēlē Brazīlija, Kamerūna un Melnkalne.

Grupas divas labākās komandas sestdien pusfinālā spēlēs ar divām no otras grupas (Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna) labākajām komandām. Pusfināla maču uzvarētāji svētdien cīnīsies par vienīgo ceļazīmi uz Parīzi.

Latvijas basketbolisti divās aizvadītajās pārbaudes spēlēs "Arēnā Rīga" ar 84:63 uzvarēja Ēģiptes valstsvienību, bet Tamperē ar 84:90 zaudēja Somijai.

Lukam Banki Rīgā palīdz treneri Jānis Gailītis un Artūrs Visockis- Rubenis.

Latvijas izlases sastāvs Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram:

Rodions Kurucs (Mursijas UCAM, Spānija), Mareks Mejeris (Klužas-Napokas U-BT, Rumānija), Dāvis Bertāns (Šarlotas "Hornets", NBA), Dairis Bertāns ("VEF Rīga"), Jānis Timma, Jānis Strēlnieks (abi - Santjago de Kampostelas "Obradoiro", Spānija), Rolands Šmits (Stambulas "Anadolu Efes", Turcija), Artūrs Strautiņš (Tortonas "Derthona", Itālija), Klāvs Čavars ("Yokohama", Japāna), Rihards Lomažs (Boloņas "Virtus", Itālija), Kristers Zoriks (Izmiras "Petkimspor", Turcija), Artūrs Žagars (Viļņas "Wolves", Lietuva).

Filipīnu izlases sastāvs Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram:

Kriss Ņūsoms ("Meralco Bolts"), Kajs Soto (Jokohamas "B-Corsairs", Japāna), Jūns Mars Fahardo, Kristians Jeimars Peress (abi - "San Miguel Beermen"), Kalvins Oftana ("TNT Tropang Giga"), Masons Amoss (Kesonsitijas "Ateneo de Manila University"), Dvaits Ramoss (Hokaido "Levanga", Japāna), Hapets Agilars ("Barangay Ginebra San Miguel"), Kevins Kviambao (Manilas "De La Salle University"), Džastins Braunlija (Džakartas "Pelita Jaya", Indonēzija), Karls Tamajo (Čhanvonas "LG Sakers", Dienvidkoreja).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi