Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas U-20 basketbolisti EČ otrās divīzijas otrajā spēlē sīvā cīņā uzvar Beļģijas vienaudžus

Latvijas U-20 izlases basketbolisti sestdien Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā Eiropas čempionāta (EČ) B divīzijas otrajā mačā ar rezultātu 63:60 (15:24, 15:17, 15:8, 18:11) pārspēja Beļģijas vienaudžus.

Latvijas U-20 izlasē rezultatīvākais ar 20 punktiem un 12 atlēkušajām bumbām bija Artūrs Strautiņš, 12 punkti un piecas rezultatīvas piespēles bija Kristeram Zorikam, bet ar 11 punktiem atzīmējās Dāvids Atelbauers.

Pretiniekiem ar 22 punktiem un 12 bumbām zem groziem izcēlās Tims Labrehts.

Pirmo puslaiku ar 41:30 uzvarēja beļģi, bet spēles otrajā pusē latvieši uzsāka pakaļdzīšanos un ceturtajā ceturtdaļā cīņa ritēja punkts punktā. No izvirzīšanās vadībā ar 57:54 latvieši nonāca iedzinējos ar 57:59, bet nedaudz vairāk kā minūti pirms pamatlaika beigām Dāvids Atelbauers ar soda metieniem panāca izlīdzinājumu.

Savukārt 38 sekundes pirms finālsvilpes Kristers Zoriks izvirzīja Latviju vadībā un vēlāk pats ar vienu precīzu soda metienu panāca 62:59. Mača galotnē latvieši noturēja vadību un svinēja uzvaru ar rezultātu 63:60.

Vēl šajā apakšgrupā sestdien Baltkrievija ar rezultātu 89:62 (22:14, 24:11, 25:14, 18:23) uzvarēja Azerbaidžānu.

Apakšgrupas līderpozīcijā ar divām uzvarām divās spēlēs ir Latvija, pa panākuma divās cīņās ir Beļģijai un Baltkrievijai, bet pa zaudējumam vienā spēlē ir Azerbaidžānai un Maķedonijai.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Agra Galvanovska vadītā Latvijas U-20 izlase A apakšgrupas pirmajā mačā ar rezultātu 79:39 sagrāva Maķedonijas vienaudžus, kamēr Beļģija ar 60:51 pārspēja Baltkrieviju.

Svētdien Latvija tiksies ar Azerbaidžānu, pirmdien būs brīvdiena, bet otrdien gaidāms duelis ar Baltkrieviju. A apakšgrupas divas labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, kur būs jāspēlē ar kādu no B apakšgrupas (Slovēnija, Bulgārija, Igaunija, Slovākija, Albānija, Moldova) divām labākajām vienībām. Uzvarētāji turpinās cīņu par vienu no trim ceļazīmēm uz A divīziju.

Latvijas U-20 izlases uzdevums ir atgriezties spēcīgākajā divīzijā, kur tiks trīs labākās B divīzijas komandas.

Latvijas U-20 izlasē iekļauti 12 spēlētāji, kuri basketbolu apguvuši desmit sporta skolās Latvijā un Austrālijā, kur audzis kādreizējās Jūrmalas sieviešu komandas basketbolistes Sanitas Dzintarnieces vecākais dēls Māris Koltons. Četri spēlētāji sezonu pavadījuši ASV, tiesa, saspēles vadītājs Kristers Zoriks kopš 2017.gada sākumā gūtā savainojuma oficiālās spēlēs nebija piedalījies.

Komandas potenciālais līderis Artūrs Strautiņš, kurš spēlē uzbrucēja pozīcijā, sezonu sāka Itālijas augstākajā līgā A1, bet decembrī tika izīrēts A2 līgas vienībai. Četriem spēlētājiem - Dāvidam Atelbaueram, Nikolajam Zotovam, Valdim Seņkānam un Albertam Putānim - ir "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempionāta pieredze, tiesa, ar ierobežotu spēles laiku un atbildību.

Pēdējā pārbaudes mačā pirms došanās uz čempionātu traumu guva viens no komandas līderiem Roberts Blumbergs.

Tikmēr Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā izraudzītais Rodions Kurucs, kurš jau ir debitējis arī Latvijas pieaugušo izlasē, nepalīdzēs Latvijas U-20 izlasei Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā, jo šajā laikā viņš atrodas NBA Vasaras līgā, kur gan vēl nav spēlējis. Kurucs arī iepriekšējos gados nav izcēlies ar lielu entuziasmu palīdzēt Latvijas jauniešu izlasēm.

No šīs komandas septiņi basketbolisti startējuši divos līdz četros Eiropas čempionātos, toties pieci izlasē pirmo reizi iekļuvuši tikai šogad. Kopš 2014.gada, kad šis gadugājums izcīnīja sudraba medaļas Eiropas kadetu U-16 čempionātā, ierindā palikuši tikai četri (Strautiņš, Zoriks, Blumbergs un Zotovs). Pērn, kad Latvijas U-20 izlase izkrita no A divīzijas, komandā bija tikai Zotovs un Blumbergs.

Komandas galvenais treneris Agris Galvanovskis Latvijas U-20 izlasi uz Eiropas čempionātu ved trešo reizi. Viņa vadībā 2008.gadā tika izcīnīta 11.vieta, bet 2011.gadā 8.vieta. Savukārt Galvanovska palīgiem Sandim Buškevicam un Akselim Vairogam šī ir pirmā pieredze darbā ar U-20 izlasi.

Gatavošanos turnīram Latvija sāka jūnija vidū. Tika aizvadītas astoņas pārbaudes spēles ar Ukrainas (54:71), Lietuvas (52:83), Igaunijas (61:54 un 77:74), Krievijas (72:80 un 76:82) un Gruzijas (58:52, un 65:68) izlasēm. Tiesa, nevienā mačā Latvijai nebija pilns labākais sastāvs. Strautiņš lielu daļu gatavošanās posma trenējās individuāli, rehabilitējoties pēc savainojuma. Tikmēr Zoriks un Blumbergs komandai pievienojās tikai jūlija sākumā.

Pēdrn Latvijas U-20 izlase, kurai nevarēja palīdzēt daudzi potenciālie līderi, izkrita no Eiropas čempionāta augstākās divīzijas, tāpēc šogad tā sacentīsies B divīzijā. Pērn komandu vadīja Arnis Vecvagars, kurš tagad ir nacionālās izlases galvenais treneris.

Eiropas čempionāts B divīzijā ilgs līdz 22.jūlijam.

Latvijas U-20 izlases kandidātu saraksts startam Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā:

Kristers Zoriks (Svētās Marijas Koledža, NCAA), Nikolajs Zotovs ("VEF Rīga", "VEF Skola"), Dāvids Atelbauers ("Ogre"), Valdis Seņkāns ("Betsafe"/"Liepāja"), Alberts Putāns ("Latvijas Universitāte"), Edgars Kaufmanis (Lī Akadēmija, ASV), Artūrs Strautiņš (Ordzinuovi "Agribertocchi Walcor", Itālija), Francis Gustavs Lācis ("VEF Skola"), Valters Liepiņš ("Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola"), Roberts Blumbergs (Prāgas "Sparta", Čehija), Dāvids Leopolds Ozoliņš ("Latvijas Universitāte"), Māris Koltons (Dienvidrietumu baptistu universitāte, NCAA).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi