Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas U-20 izlases basketbolistes EČ astotdaļfināla galotnē zaudē Nīderlandei

Latvijas U-20 izlases basketbolistes Eiropas čempionāta (EČ) astotdaļfināla spēlē trešdien ar 73:77 (20:21, 15:20, 20:14, 18:22) piekāpās Nīderlandes vienaudzēm.

Tādējādi Latvijas valstsvienība šo Eiropas čempionātu turpinās ar cīņu par 9.-16.vietu.

Trešdienas mačā Latvijas izlases rindās ar 28 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām izcēlās Digna Strautmane, kamēr Aleksa Gulbe pievienoja 17 punktus un septiņas atlēkušās bumbas. Vēl 13 punktus iemeta Luīze Šepte.

Jau ar spēles pirmajām minūtēm abas komandas cīnījās punkts punktā, nevienai no tām neizdodoties iegūt iniciatīvu. Tiesa, otro ceturksni krietni veiksmīgāk uzsāka nīderlandietes, kuras guva septiņus punktus pēc kārtas un panāca 31:23, bet tad ar sešiem punktiem pēc kārtas atbildēja Strautmane. Iesākto izrāvienu latvietēm gan turpināt neizdevās, jo pretinieces atkal ieguva astoņu punktu pārsvaru (39:31), ko līdz lielajam pārtraukumam izdevās nedaudz samazināt, atpūtā ejot ar sešu punktu deficītu - 35:41.

Otrajā puslaikā starp abām izlasēm ritēja bezkompromisa cīņa, bet vismaz tās ievadā Nīderlandes basketbolistes atradās gana drošā attālumā, viņām vienubrīd iegūstot pat desmit punktu pārsvaru (45:35). Trešās ceturtdaļas otrajā pusē Latvijai gan izdevās lauzt cīņas gaitu un gūt 11 punktus pēc kārtas, pēc Nikolas Ozolas trejača jau izvirzoties vadībā ar 46:45.

Ceturkšņu mijā komandas punktus guva pamīšus, taču ceturtās ceturtdaļas ievadā lielākoties vadībā atradās nīderlandietes. Nepilnas piecas minūtes līdz pamatlaika beigām Gulbe panāca neizšķirtu 65:65, bet brīdi vēlāk jau tālmetienu iemeta Strautmane. Tādējādi trīsarpus minūtes līdz beigām tablo vēstīja jau 71:65 par labu Latvijas basketbolistēm, kuras tādējādi bija veikušas 9:0 izrāvienu, tomēr pretinieces nepadevās un pusotru minūti līdz beigām pietuvojās vairs tikai līdz 70:71.

Dinijai Pāvelsonei 41 sekundi pirms finālsignāla izdevās pārsvaru palielināt par diviem punktiem, bet mača galotne Latvijai bija ļoti nesekmīga. Vispirms sāncenses realizēja vienu no diviem soda metieniem, taču pēc tam latvietēm radās grūtības ar sānu iemetiena izpildīšanu, kas noveda pie viegliem diviem pretinieču punktiem un precīza soda metiena, Nīderlandei jau izvirzoties vadībā ar 74:73. Pēcāk Māra Mote 33 sekundes pirms beigām nerealizēja tālmetienu, bet pretuzbrukumā noteikumus pārkāpa Pāvelsone, nīderlandietēm ar viena precīza "sodiņa" palīdzību palielinot pārsvaru līdz diviem punktiem.

Turpinājumā Latvijas izpildījumā sekoja vēl viena kļūda un piezīme, kas 7,1 sekundi pirms beigām pretiniecēm ļāva panākt jau 77:73, bet no zaudējuma latvietēm izglābties neizdevās.

Jau ziņots, ka apakšgrupu kārtā Latvijas basketbolistes izcīnīja divas uzvaras trīs spēlēs un ieņēma otro vietu C apakšgrupā. Latvietes turnīru sāka ar 70:62 uzvaru pār Poliju, bet tad sekoja zaudējums 51:66 pret mājiniecēm - Ungārijas spēlētājām. Savukārt grupu kārtu Latvija noslēdza, ar 71:60 pārspējot Horvātiju.

Latvija C apakšgrupā ar divām uzvarām trīs spēlēs ierindojās otrajā vietā, kamēr mājiniece Ungārija ar trīs panākumiem visās spēlēs finišēja pirmajā pozīcijā. Tikmēr Polija ar vienu panākumu palika trešā, bet Horvātija ar trīs zaudējumiem ierindojās pēdējā pozīcijā grupā.

Tikmēr Nīderlande D apakšgrupas turnīru sāka ar uzvaru pār Beļģiju (83:59), kam sekoja zaudējums Portugālei (57:65) un neveiksme pret Spāniju (59:79).

Nīderlande savā grupā ieņēma trešo vietu, kur pirmā ar trim uzvarām bija Spānija, kamēr Portugāle guva divus panākumus, Nīderlande vienu, bet Beļģija palika tukšā.

Astotdaļfinālā uzvarējušās komandas turpinās cīņu par medaļām, kamēr zaudētājas cīnīsies par 9.-16.vietu, trīs pēdējo vietu ieguvējām zaudējot vietu augstākajā divīzijā.

Pārbaudes spēļu ciklu Latvijas izlase sāka 11.un 12.jūnijā, kad tika aizvadītas divas spēles pret Krieviju. Abos dueļos Latvija zaudēja, bet vēlāk piedzīvoja neveiksmi arī pret Lietuvu. Jūnija otrajā pusē Latvijas komanda divos mačos spēkojās pret Baltkrieviju, vispirms piedzīvojot zaudējumu un vēlāk izcīnot uzvaru, bet vēlāk sekoja divi panākumi pārbaudes mačos pret Čehijas vienaudzēm.

Dažādu iemeslu dēļ Eiropas čempionātā nevar spēlēt piecas basketbolistes - Janeta Rozentāle, Marianna Kļaviņa, Sabīne Lipe, Laura Grabe, Anda Kuzmina, kurām būtu svarīga loma komandā.

Desmit basketbolistes jau iepriekš ir spēlējušas Eiropas jaunatnes čempionātos un Pasaules kausa izcīņās, tai skaitā trīs jau startējušas U-20 konkurencē. Rekordiste ir Digna Strautmane, kurai šis ir jau desmitais oficiālais jauniešu turnīrs un ceturtais U-20 čempionāts. Trešo turnīru jaunatnes izlasēs aizvada Ilze Nordena, bet Līga Astra Kalniņa Eiropas čempionātā spēlē pirmo reizi. Tikai sešas spēlētājas jau sasniegušas vecuma maksimālo robežu.

Komandas galvenajam trenerim Aigaram Neripam ir bagāta pieredze, vadot valstsvienību un jaunatnes izlases. Eiropas U-20 čempionātā viņam šis ir ceturtais starts pēc kārtas. Otro gadu viņa palīgs ir Guntis Endzels, bet ceturto gadu asistē Anita Mikāle.

Eiropas čempionāts Ungārijas pilsētā Šopronā ilgs līdz svētdienai.

Eiropas čempionātā U-20 vecuma grupā pagājušajā gadā triumfēja Spānija, kas ir titulētākā komanda šajā turnīrā ar septiņām zelta medaļām. Savukārt Latvijas izlase ir izcīnījusi trīs bronzas medaļas, pēdējo iegūstot 2010.gadā, kad sacensības risinājās Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi