Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Štelmahers: Sagaidām no bosniešiem lielu cīņas sparu

Latvijas vīriešu basketbola izlase no savas pirmās pretinieces Bosnijas un Herecegovinas sagaida lielu cīņas sparu, pirms piektdien gaidāmā dueļa uzsver valstsvienības galvenais treneris Roberts Štelmahers.

Latvieši 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra kvalifikācijas pirmajā spēlē piektdien Rīgā tiksies ar Bosnijas un Hercegovinas izlasi, bet trīs dienas vēlāk Botevgradā mēros spēkus ar Bulgāriju.

"Man ir liels prieks par visiem spēlētājiem, kuri ieradušies. Darīsim visu iespējamo, lai sasniegtu labāko rezultātu. Visi ir gatavi strādāt un ir pozitīvā noskaņojumā," preses konferencē stāstīja Štelmahers, kurš sestdien klātienē vēroja "VEF Rīga" un "Ventspils" komandu dueli. "Latvijas klasikā iepriecināja, redzēju labu basketbolu. Bija labs derbijs. Negāju skatīties tikai izlases spēlētājus, gribēju vienkārši redzēt Latvijas basketbolu."

Šobrīd valstsvienība koncentrējas tikai uz savu pirmo spēli, bet pēc tam analizēs nākamos pretiniekus.

"Sagaidām no bosniešiem lielu cīņas sparu. Pretinieki ir labi nokomplektēti un spēlē ar ātru pāreju no aizsardzības uzbrukumā, brīžiem ir agresīvi. Bosnijas un Hervegovinas izlasei ir labs treneris. Ļoti cienījama komanda, būs grūta cīņa par uzvaru. Pētot pretiniekus, skatāmies arī iepriekšējā cikla spēles un pretinieku sniegumu klubos. Ceram dabūt arī kaut kādu materiālu par Bulgārijas izlases gaidāmo pārbaudes spēli. Informācija ir, tomēr pats svarīgākais ir, kā paši spēlētāji reaģēs uz situācijām. Nedēļas laikā būs lielāka skaidrība, kuri basketbolisti būs spēles pieteikumā," stāstīja Štelmahers.

Latvijas izlases stūrmanis šobrīd vairījās atbildēt, kurš no basketbolistiem būs pamata saspēles vadītājs.

"Mums ir profesionāli spēlētāji, kur prot driblēt un redz laukumu. Mūsdienās saspēles vadītājs ir plašs jēdziens - gan pirmā, gan otrā pozīcija, gan kombo aizsargs. Būs, kas aizvieto un palīdz. Šodien bija tikai pirmā diena, vēl jāsaprot, kā viņi izskatīsies un reaģēs uz laukuma. Tas ir pilnīgi citādāk nekā redzēt to video," skaidroja Štelmahers.

Viņam šī būs debija pie Latvijas izlases stūres. Štelmahers neslēpj, ka būs uztraukums, taču tas viņam netraucēs pildīt darba pienākumus.

"Piektdien noteikti būs adrenalīns. Pēc spēlēšanas tādas sajūtas ir grūti atrast. Kā basketbolists debitants atbildēju tikai par sevi, bet šeit jāatbild par 12 spēlētājiem," pauda Štelmahers.

Pārmaiņas notikušas arī Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadībā, kur prezidenta amatā ievēlēts Raimonds Vējonis. Atšķirībā no viņa priekšgājēja Valda Voina, Vējonis cikla sākumā nepiedalījās preses konferencē.

"Ar jauno LBS prezidentu nav bijusi komunikācija. Visi ir pietiekoši aizņemti cilvēki, un zinu, ka vēl to pašu labāko. Man nav tam vajadzīgs īpašs apstiprinājums," komentēja Štelmahers.

Šodienas treniņā vēl nepiedalījās Žanis Peiners, kuram ir vizīte pie ārsta. Kā atklāja izlases ģenerālmenedžeris Artūrs Štālbergs, vēlāk pirmdien būs skaidrība, vai Peiners varēs palīdzēt izlasei. Kā zināms, 15 kandidātu vidū nav Eirolīgas spēlētāju.

"Domāju, ka vairāk jāliek uzsvars uz tiem, kuri ir iekļauti un ir atbraukuši. Analizēt, kāpēc viens vai otrs nav atbraucis, būtu lieka laika tērēšana. Bija spēlētāji, kuriem bija attaisnojošs iemesls, kā arī bija tādi, kuru lēmums man nav saprotams. Kā ģenerālemendžeris un LBS uz katru situāciju attiecīgi reaģējam un rīkojamies," atklāja Štālbergs.

Ne visi klubi pret spēlētāju palaišanu attiecas vienlīdzīgi, piemēram, Varēzes komanda nav palaidusi Ingu Jakoviču uz Latvijas izlasi, bet ļāvusi savam saspēles vadītajam palīdzēt Itālijas valstsvienībai.

"No Itālijas basketbola federācijas šobrīd atbildi neesam saņēmuši. Vēstule bija aizsūtīta. Sagaidām, ka tiks pieņemts arī kāds lēmums šajā situācijā," Varēzes komandas soli komentēja Štālbergs. "Bija klubi, kuriem ar vienu vēstuli nepietika, atkarībā no konkrētās valsts noteikumiem vai ģenerālmenedžera prasībām. Taču nekā ārkārtēja nebija."

Pirms cikla sākuma Latvijas izlasei nebūs pārbaudes spēļu, lai gan bija iecere tādas aizvadīt.

"Bija doma spēlēt ar Baltkrievijas valstsvienību, taču viņiem cikla sākumā ir paredzēts izbraukums. Tas pats attiecas arī uz Igaunijas izlasi. Vienkārši fiziski nesanāk atbraukt uz Rīgu, bet mēs paši nebijām gatavi kaut kur braukt ārpus Latvijas un lieki tērēt laiku," secināja Štālbergs.

Pirmdien un otrdien Latvijas izlase trenēsies "Elektrum" Olimpiskajā centrā, bet pēc tam pārvāksies uz "Arēnu Rīga".

"Arēnā telpa ir lielāka. Tāpat bumbas ir nedaudz citādākas, līdz ar to jāizmanto iespējas trenēties arēnā, kur ir cietāka grīda," atzīmēja Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms.

Viņš arī uzsvēra, ka nav daudz laika, lai sagatavotos pirmajai spēlei.

"Šonedēļ visiem jākoncentrējas darbam, jāziedojas izlasei, jābūt vienotiem un labā noskaņojumā. Visiem acis deg. Domāju, ka viss būs kārtībā," teica Blūms.

Latvijas vīriešu izlases pretinieki 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas H grupā būs Grieķijas un Bulgārijas, kā arī Bosnijas un Hercegovinas izlases. 

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība kopš 1992.gada 11 reizes spēlējusi Eiropas čempionāta finālturnīrā, līdz šim labāko rezultātu sasniedzot 2017.gadā, kad tika izcīnīta piektā vieta.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks četrās valstīs - Čehijā (Prāgā), Gruzijā (Tbilisi), Itālijā (Milānā) un Vācijā (grupas turnīrs Ķelnē, izslēgšanas spēles Berlīnē).

Pērnvasar par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts Roberts Štelmahers. Viņa palīgi būs Uvis Helmanis, Raimonds Feldmanis un fiziskās sagatavotības speciālists Oskars Ernšteins.

Latvijas izlases paplašinātais kandidātu saraksts dalībai 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Jānis Blūms, Artūrs Kurucs (abi - "VEF Rīga"), Aigars Šķēle (Tallinas "Kalev"/"Cramo", Igaunija), Mārcis Vītols ("Ventspils"), Rinalds Sirsniņš, Kristaps Dārgais (abi - "Ogre"), Artūrs Žagars (Badalonas "Joventut", Spānija), Artis Ate (Klužas-Napokas "U-Banca Transilvania", Rumānija), Mārtiņš Laksa (Ļubļinas "Start", Polija), Žanis Peiners (Belgradas "Partizan NIS", Serbija), Māris Gulbis, Klāvs Čavars (abi - "Ventspils"), Artjoms Butjankovs (Jaroslavļas "Burevestnik", Krievija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Mārtiņš Meiers (Podgoricas "Budučnost VOLI", Melnkalne).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi