Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Voins: EČ sieviešu basketbolā norise nav apšaubāma

Šī gada Eiropas čempionāta sieviešu basketbolā norise valsts galvaspilsētā Rīgā nav apšaubāma, pirmdien preses konferencē teica Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins.

Eiropas čempionāts norisināsies no 27.jūnija līdz 7.jūlijam. A un B apakšgrupu spēlēs notiks Rīgā, bet pārējo apakšgrupu mači un izslēgšanas turnīrs norisināsies Serbijā. Sešas labākās komandas iegūs tiesības 2020.gada februārī piedalīties olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā.

Tiesa, pastāvēja bažas, ka finanšu līdzekļu trūkuma dēļ Eiropas čempionāta mači Rīgā varētu nenotikt, tomēr nu par to vairs neesot jālauza galva.

"Sporta nozare ir tur, kur tā tagad ir. Esam panākuši vienošanos ar Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA). Viņi ļāva mums atkāpties no dažām augstām prasībām. Panācām vienošanos ar Rīgas domi, bet no atbalstītāju puses gandrīz sasniegts līmenis, kuru paredzējām. Iztrūkumi vēl ir - tie mērāmi aptuveni 200 000 eiro apmērā, bet ir pārliecība, ka valsts sniegs atbalstu. Tomēr izskatām arī bēdīgākos scenārijus. Ja līdzekļi nepietiks, ir redzams ceļš, kur aizņemties naudu Eiropas čempionāta norisei. Tā norise nav apšaubāma," uzsvēra Voins. "Mēģinām piesaistīt atlikušos līdzekļus, bet šobrīd jau noris organizatoriskais darbs."

Voins norādīja, ka Latvijas izlase gaidāmajās meistarsacīkstēs cer pacīnīties par pirmo sešinieku, lai iegūtu ceļazīmi uz Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru. "Komandas sastāvs ir pilns ar pieredzi, bet ir arī gados jaunas spēlētājas, kas izlasē paaugstinās konkurenci."

Gatavošanās Eiropas čempionāta finālturnīram izlasei sākās pirmdien ar treniņnometni Rīgā, bet par komandas jauno kapteini ievēlēta pieredzējusī Aija Brumermane, jo iepriekšējā šī lomas veicēja Gunta Baško nu kļuvusi par valstsvienības ģenerālmenedžeri.

"Šī ir pirmā treniņu diena, kad esam kopā. Lai gan ne pilnā sastāvā, esam sākuši darboties. Daudzas no meitenēm šeit bija jau aprīļa beigās, kad sākām pirmos treniņus, lai atgūtu spēles sajūtu un fizisko kondīciju," izteicās komandas galvenais treneris Mārtiņš Zībarts, kurš pauda prieku par Baško jauno lomu. "Ar viņas darbu kļūsim tikai stiprāki. Treneris Ziedonis Jansons arī ļoti palīdzēs, jo ir zinošs speciālists un dzīves gudrs cilvēks. Tikmēr Matīss Rožlapa ir spēcīgs skautingā un taktikā."

Jansons un Rožlapa uz šo Eiropas čempionātu ir papildinājuši Latvijas izlases treneru kolektīvu.

Šobrīd ar Latvijas izlasi vēl nav amerikānietes Šejas Pedijas, kura gaida lēmumu saistībā ar pilsonības iegūšanu. Ja viņa pie tās tiks, saspēles vadītāja pievienosies valstsvienībai. Pašlaik viņa gatavojas Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) sezonai.

"Situācija ir procesā - iesniegti visi dokumenti. Šobrīd viņa spēlē Vašingtonas Mystics sastāvā un jūnija sākumā ir gatava pievienoties," teica Zībarts. "Pedija vēlas palīdzēt izcīnīt ceļazīmi uz Olimpiādi. ASV to viņa nevar paveikt. Saistībā ar labajiem rezultātiem TTT Rīga komandā viņa vēlas palīdzēt Latvijai un dot kaut ko atpakaļ."

Zībarts arī pozitīvi vērtēja to, ka Latvijas izlase jau pārbaudes mačos spēlēs pret tām komandām, kas nāks pretī Eiropas čempionātā.

"Varēsim paskatīties, kādas viņas ir, un varēsim izdarīt secinājumus. Daudz spēļu pret šādām pretiniecēm gan nav labi, bet dažas noteikti ir lieliski," gandarījumu pauda Zībarts. "Esam vienmēr gājuši soli pa solim - pirmais, kas jāizdara, ir jāizveido saliedēts kolektīvs. Tas spēj paveikt lielas lietas."

Latvijas izlasei šajā Eiropas čempionātā personisku iemeslu dēļ nepalīdzēs viena no līderēm Anete Šteinberga, kamēr Kitija Laksa turpina atkopties no smaga savainojuma.

"Prieks būt kopā ar komandu, darīšu darbu pēc labākās gribas un ar labāko atdevi," tikmēr sacīja komandas jaunā ģenerālmenedžere Baško. "Komanda smagi strādās un cīnīsies par uzvarām."

Latvijas komandas šī gada modelis savā laukumā pirmo reizi būs redzams 7.jūnijā, kad "Arēnā Rīga" notiks Rozā lentītes spēle ar Turcijas izlasi un pēdējo reizi vienības formastērpā laukumā dosies Baško.

Pirms tam Latvijas izlase 1. un 2.jūnijā aizvadīs pārbaudes mačus Spānijā, kur piedalīsies vietējā izlase, Turcija un Ungārija.

"Gaidu vismaz 5000 skatītājus - solās būt ļoti interesanta spēle. Tā būs mana pēdējā spēle izlases kreklā, centīšos izbaudīt vakaru. Pirms šī mača arī patrenēšos kopā ar komandu," plānus atklāja Baško.

Tikmēr jaunā izlases kapteine Brumermane norādīja, ka aizvadīt Eiropas čempionāta spēles mājās būs īpašas sajūtas. Viņa piedalījās arī 2009.gada turnīrā, kas tolaik notika Rīgā.

"Fanu atbalsts un enerģija arēnā noteikti palīdzēs," uzskata Brumermane. "Iesākām treniņus ar pilnu atdevi un, cerams, sasniegsim noliktos mērķus."

Pēc Rozā lentītes mača no 13. līdz 15.jūnijam Latvijas komanda piedalīsies turnīrā Prāgā, kur būs spēles ar Bosnijas un Hercegovinas, Čehijas un Ungārijas komandām. Pēdējās pārbaudes spēles notiks Rīgā - 20.jūnijā ar Ķīnas izlasi un 22.jūnijā ar Slovēnijas vienību.

Eiropas čempionātā Latvijas izlase spēlēs vienā grupā ar Spāniju, Ukrainu un Lielbritāniju.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes:

Elīna Dikeulaka (Vroclavas "Šlenza", Polija), Ilze Jākobsone ("Freiburg", Vācija), Elizabete Bulāne, Šeja Pedija, Ieva Pulvere, Kate Krēsliņa, Aija Brumermane, (visas - "TTT Rīga"), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija), Laura Ikstena (Sedlces PGE MKK, Polija), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinnipakas Universitāte, NCAA), Lūize Šepte (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Aija Putniņa (Miškolcas DVTK, Ungārija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija), Aleksa Gulbe (Indiānas Universitāte, NCAA), Zenta Meļņika (Sanmartīno "Fila", Itālija).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi