Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

2018. gads sportā: Ceļš uz panākumiem vedis caur ērkšķainām takām

Emociju amerikāņu kalniņus Latvijas sportam dāvāja 2018. gads. Pasaules līmeņa kulminācija bija Krievijā notikusī Pasaules kausa izcīņa futbolā, bet par saviem sportistiem īkšķus ciešāk turējām Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu laikā. Spožu uzvaru bija mazāk nekā iepriekšējā gadā, netrūka skandālu un sāpīgu neveiksmju, bet līderu lomās sevi apliecināja vairākas jaunas zvaigznītes – 18 gadu vecais basketbolists Artūrs Žagars, divdesmitgadnieki svarcēlāja Rebeka Koha, basketbolists Rodions Kurucs un pludmales volejboliste Tīna Graudiņa, gadu vecākais hokejists Rūdolfs Balcers.

Pievienojot Latvijas sporta izcilniekus tenisisti Aļonu Ostapenko (21) un basketbolistu Kristapu Porziņģi (23), mūsu sporta nākotne krāsojas gana gaišos toņos. Dienas sporta komanda akcentē, mūsuprāt, spilgtākos šī gada brīžus un novēl atlētiem vēl vairāk panākumu 2019. gadā, kas aizritēs Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas ritmos.

Godalgas. Ar cerību cīnīties par medaļām uz olimpisko Phjončhanu gada sākumā devās vairāki Latvijas atlēti, bet cēlmetālu mājup pārveda tikai bobslejisti Oskars Melbārdis un Jānis Strenga, kuri izcīnīja trešo vietu bobsleja divnieku sacensībās. Oskars finiša zonā neslēpa asaras, jo vēl pāris nedēļu pirms starta plīsušā kājas muskuļa dēļ bija apdraudēta viņa dalība spēlēs. 

Debija. Pasaules čempionāta priekšvakarā pievienojies komandai, 21 gadu vecais Rūdolfs Balcers Latvijas hokeja izlasē debitēja ar diviem vārtu guvumiem, tostarp izšķirošajiem pagarinājumā, pret Norvēģiju. Uzvara ielika pamatu veiksmīgajam turnīram, kurā Rūdolfs kļuva par rezultatīvāko komandā.

Treneris. Jūtot rezultātu neatbilstību ambīcijām, Riga FC no Vācijas futbola bundeslīgas kluba Brēmenes Werder jūlijā piesaistīja treneri Viktoru Skripņiku. Meistars iesāka ar divpadsmit uzvaru sēriju, bet līdz sezonas beigām Riga FC nezaudēja ne reizi, apsteidzot sezonas vidū lielu pārsvaru virslīgā ieguvušo RFS komandu un izcīnot arī Latvijas kausu.

Atvadas. Par sportista karjeras beigām oficiāli paziņoja viens no Latvijas visu laiku izcilākajiem sportistiem divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs.

Notikums. Pašmāju sportā sen nebijušu ažiotāžu un vērienu janvārī sasniedza Arēnā Rīga notikusī pasaules boksa supersērijas pusfināla cīņa boksā, kurā Mairis Briedis gan atzina ukraiņa Oleksandra Usika pārsvaru. Usiks vēlāk kļuva par absolūto pasaules čempionu un tika atzīts par gada labāko bokseri pasaulē. 

Pārsteigums. Ātrslidotājs Haralds Silovs pirms olimpiskajām spēlēm koncentrējās uz sacensībām masu startā, kur taktikai mēdz būt lielāka nozīme nekā ātrumam un spēkam. Taču lielāko pārsteigumu latvietis sagādāja 1500 metru distancē, kur tika pie "koka medaļas" jeb 4. vietas.

Vilšanās. Spilgtu sezonu aizvadījušais šosejas riteņbraucējs Emīls Liepiņš iesaistījās Eiropas čempionāta izšķirošajā izrāvienā, tomēr neilgi pirms finiša velosipēdam plīsa riepa, ko organizatoru pārstāvis trasē nespēja laikus nomainīt.

Izlaušanās. Divas sezonas noturēts Spānijas kluba Barcelona rezervē, Latvijas basketbola talants Rodions Kurucs zaudēja pozīcijas NBA draftā, tomēr nonāca Bruklinas Nets paspārnē. Pārspējis visas uz viņu liktās cerības, 20 gadu vecais cēsnieks jau pirms gadumijas ielauzās kluba pamatsastāvā.

Taisnīgums. Latvijas bobslejisti Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga pēc Krievijas sportistu diskvalifikācijas oficiāli apstiprināti par Soču 2014. gada olimpiādes čempioniem.

Kapteinis. Basketbola jumtorganizāciju FIBA un ULEB strīda dēļ haotiskajā Pasaules kausa kvalifikācijā tikai epizodiski var piedalīties spēcīgāko klubu spēlētāji, tomēr Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms 36 gadu vecumā vienīgais spējis izrauties uz visām līdzšinējām spēlēm.

Apvienošanās. Pirmo reizi vienā komandā apvienojās izcilās Latvijas tenisistes Aļona Ostapenko un Anastasija Sevastova. Rezultāts – triumfs Tallinā un pārspēlē Krievijā pavēra Latvijas izlasei vārtus uz Pasaules grupu Federāciju kausā.

Šķiršanās. Latvijas labākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs un viņa ilggadējais treneris Intars Berkulis pēc neveiksmīgi aizvadītajām Phjončhanas olimpiskajām spēlēm vienojās par pārmaiņām. Alūksnietis sāka trenēties pie norvēģa Frūdes Andersena.

Virsotne. Daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs Eiropas čempionātā sasniedza jaunu virsotni Latvijas vēsturē – bronzas medaļa par sniegumu īsajā programmā.

Nolemtība. Deviņus gadus dominējot skeletonā, Martins Dukurs arī ar trešo mēģinājumu neaizsniedzās līdz olimpiskajai zelta medaļai. Phjončhanā rūgtums vēl lielāks – riska dēļ pieļautā kļūda lika Koreju atstāt arī bez cita kaluma godalgas.

Neveiksme. Lai gan ar lielām cerībām devušās uz savu pirmo Pasaules kausu, Latvijas basketbolistes mājup bija spiestas braukt pāragri pēc galotnē piedzīvotajiem zaudējumiem pret Ķīnu un Senegālu.

Snaiperis. Izcils savā lomā NBA klubā Sanantonio Spurs ir Dāvis Bertāns, kurš decembra vidū bija precīzākais tālmetienu izpildītājs NBA – trāpīta puse no 116 trejačiem.

Neatlaidība. Lauztas trīs ribas un plīsis kājas muskulis sezonas pirmajā posmā neapturēja blakusvāģu motokrosa kantētāju Kasparu Stupeli, kurš jau nepilnu mēnesi vēlāk bija zirgā un kopā ar holandieti Etjēnu Baksu visas sezonas garumā cīnījās par titulu. Finišā gan trešā vieta.

Īsziņa. "Sveiks! Kas ar ziedojumu?" – pavasarī Latvijas basketbola sabiedrību saviļņoja skandāls, kurā Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps šķietami pieprasījis bijušajam Latvijas basketbola izlašu direktoram Mārim Jučmanim no valsts saņemto prēmiju par 3x3 basketbolistu uzvaru Eiropas čempionātā pārskaitīt LBS. Sācies ar apvainojumiem par šantāžu un izspiešanu, skandāls laika gaitā tika nogludināts un nodēvēts par pārpratumu.

Vilcējs. Hokeja valstsvienības vārtsargs Elvis Merzļikins ar lielisko sniegumu spārnoja pārējos ceturtdaļfināla stadijas sasniegšanai pasaules čempionātā pēc deviņu gadu pārtraukuma.

Pārdomas. Ielauzušās pasaules tūrē un ielikušas labu pamatu cīņai par Tokijas olimpisko ceļazīmi, Latvijas vadošās pludmales volejbolistes Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka rudenī pārsteidza ar paziņojumu par sadarbības pārtraukšanu. Apsēdušās pie sarunu galda, sportistes gan nonāca pie kopsaucēja.

Uzplaukums. Pēc piektās vietas izcīnīšanas pērnajā Eiropas čempionātā, tiek novērtēta Latvijas basketbola prece. Šosezon trīs latvieši – Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns un Rodions Kurucs – pārstāv NBA klubus, vēl seši – Jānis Strēlnieks, Jānis Timma, Dairis Bertāns, Žanis Peiners, Anžejs Pasečņiks un Rolands Šmits – spēlē Eiropas spēcīgākajā turnīrā Eirolīgā.

Izšaušana. Vairāk nekā gadu cīnījies ar veselības likstām, Ernests Gulbis pasaules līmenī par sevi atgādināja Vimbldonā. Sezonas trešajā Grand Slam turnīrā viņš pārspēja pasaules trešo raketi Aleksandru Zverevu un pirmo reizi karjerā iekļuva turnīra astotdaļfinālā. Diemžēl trauma tajā liedza ciešāk pacīnīties pret Kei Nišikori.

Sankcijas. Latvijas Olimpiskā komiteja apturēja finansējumu Latvijas Taekvondo federācijai pēc ilgstoša konflikta ar šī sporta veida vadošajām pārstāvēm māsām Inesi un Jolantu Tarvidām.

Citāts. "Šķēps ir ļoti kaprīza padarīšana. Nebūs tā, ka, sasniedzot labus rezultātus svaru zālē, pēc tam tālu lidos arī šķēps. Šai ziņā es jokoju, ka tādā gadījumā Latvijas labākais šķēpa metējs būtu Viktors Ščerbatihs, jo vairāk par viņu neviens svarus nav cēlis," sporta veida specifiku raksturo šķēpmešanas treneris Andrejs Vaivads.

Cerība. Savu skatītāju priekšā notikušajā Eiropas U-18 čempionātā spilgti iemirdzējās Artūra Žagara zvaigznīte. Saspēles vadītājs ir starp turnīra rezultatīvākajiem spēlētājiem un iedvesmoja komandu pirmo reizi sasniegt šī vecuma grupas turnīra finālu.

Konkurence. Cīņā par Latvijas Futbola federācijas prezidenta krēslu Kaspars Gorkšs finiša spurtā apsteidza Vadimu Ļašenko, bet gala iznākums līdz pēdējam brīdim bija neparedzams.

Atgriešanās. TTT Rīga basketbolistes pēc sešu gadu pārtraukuma atgriezās FIBA Eirolīgā un starp krietni bagātākajām kontinenta spēcīgākajām komandām nejūtas pazudušas. Ar četrām uzvarām septiņās spēlēs Mārtiņa Zībarta vadītā komanda turpina cīņu par ceturtdaļfinālu.

Skandāls. Pēc lieliskas sezonas pirmās puses pēkšņi pazuda FK Ventspils nigēriešu futbolists Adeleke Akinjemi. Uzbrucēja pārstāvji vainoja kluba vadību par šantāžu un mēģinājumu piespiest Akinjemi parakstīt ilgtermiņa līgumu, tādēļ futbolists paslēpies, bet FK Ventspils norādīja uz aģentu mēģinājumiem apmānīt un apvārdot futbolistu. Akinjemi atgriezās Ventspilī, lai tiktu pārdots klubam Norvēģijā.

Ambīcijas. 2026. gada ziemas olimpisko spēļu uzņemšanai Stokholma uzrunājusi Latviju, lai Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē aizvadītu sacensības renes sporta veidos. Sākotnēji neticamā iecere pamazām iegūst realitātes apveidus.

Spieķi ratos. Latvijas bokseri Mairi Briedi slavas saulītē iecēlušais menedžeris Alberts Hačaturovs negribēja samierināties ar pēkšņo sadarbības pārtraukšanu pēc latvieša cīņas pret Usiku. Viņš ar pamatīgu samazgu spaiņa izgāšanu izaicināja Briedi uz cīņu publiskā vidē, bet ringā dūres vicināt pieradušais sportists izvēlējās klusēšanas taktiku. Tiesa, sava deva no boksera tika žurnālistiem, kuri atspoguļoja Hačaturova uzbrukumus.

Ieraksts. Andra Treimaņa futbola tiesnešu brigāde kļuva par pirmo no Latvijas, kas apkalpojusi UEFA Čempionu līgas grupu turnīra spēles.

Izbīlis. Dažas dienas pēc sudraba godalgas izcīnīšanas gāzes sprādzienā savās mājās smagi cieta viens no Latvijas U-18 basketbola izlases spēlētājiem Dāvids Vīksne. Spēlētājs gan spēja pārvarēt notikušo un jau pusotru mēnesi pēc negadījuma sāka ceļu, lai atgrieztos basketbolā.

Darvas piliens. Gadu gaitā pozitīvu publisko tēlu izveidojusī Ineta Radeviča pēc atkārtotām Londonas 2012 dopinga analīžu pārbaudēm tika pieķerta aizliegto vielu lietošanā. Viņa atkāpās no Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidentes amata.

Atlaišana. No Latvijas futbola izlases galvenā trenera amata pēc neizteiksmīgu spēļu sērijas tika padzīts nopelniem bagātais Aleksandrs Starkovs. Pieredzējušais speciālists šādu rīcību nepiedod un pārrunās par priekšlaicīgu līguma laušanu nepiekāpjas ne par centu.

Sānsolis. Bobsleja monobobiem dāmām potenciālās sportistes tiek noskatītas citos sporta veidos. Rudenī pa ledus trasēm ātruma kamanās laidās šķēpmetējas Līna Mūze un Katrīna Sirmā, kā arī tāllēcēja Aiga Grabuste.

Jaunie vecāki. Jāņu dienā savu pirmdzimto Rio Džeimsu sagaidīja divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs. Rudenī dēlu Alanu pasaulē laida Latvijas vadošā cīkstone Anastasija Grigorjeva.

Savainojums. Neilgi pēc izraudzīšanas dalībai NBA Visu zvaigžņu spēlē ceļgala krusteniskās saites plīsa Latvijas basketbola superzvaigznei Kristapam Porziņģim. Traumas dēļ viņam nācās izlaist veselu gadu, un atgriešanās plānota ne agrāk kā februārī. Krustenisko saišu plīsumā iedzīvojās arī viena no Latvijas dāmu basketbola izlases līderēm Kitija Laksa un motokrosists Pauls Jonass.

Apkaunojums. Divās spēlēs pret Andoru Latvijas futbola izlase neguva nevienus vārtus un palika UEFA Nāciju līgā bez uzvarām. FIFA rangā Latvijai antirekords – 132. vieta.

Pauze. Abi vadošie Latvijas šorttrekisti, kuri piedalījās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, vasarā nolēma neturpināt karjeru. Roberto Puķītis (26) otrreiz karjerā neizmantoja paša nopelnīto vietu olimpiskajā vienībā, Roberts Zvejnieks (20) norādīja uz progresam neatbilstošiem apstākļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi