Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bažījas par IZM vēlmi likvidēt žurnālu Sports

Virkne sporta organizāciju pauž bažas par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vēlmi likvidēt nozarei veltīto mēneša žurnālu Sports, noskaidroja aģentūra LETA.

Žurnāla izdevējs ir biedrība Sporta apgāda fonds, savukārt izdošanas licence pieder Latvijas Sporta federāciju padomei (LSFP).

LSFP prezidents Einars Fogelis aģentūrai LETA atzina, ka pirms nedēļas padomes valdes sēdē IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs informējis par žurnāla izdošanai paredzētās dotācijas 90 000 eiro apmērā iesaldēšanu, summu izsvītrojot no budžeta.

Fogelis uzsvēra, ka jautājums par žurnāla darbības pārtraukšanu nav LSFP iniciatīva un padome vēlas, lai žurnāls turpinātu iznākt. Oficiāli IZM gan vēl neesot vērsusies pie padomes ar dotācijas pārskatīšanu, līdz ar to diskusijas par minēto jautājumu starp LSFP un IZM vēl priekšā.

Severs aģentūrai LETA skaidroja, ka, ņemot vērā sporta budžeta samazinājumu, IZM turpina detalizētāk vērtēt dažādas budžeta apakšprogrammas, pērn, piemēram, pievēršoties Sporta balvas pasākuma izdevumu izvērtēšanai. Šogad lemts pārskatīt budžeta apakšprogrammu Sporta federācijas un sporta pasākumi par sporta nozares aktualitāšu un norišu atspoguļošanai, kā arī sporta aktivitāšu popularizēšanai sabiedrībā paredzēto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu.

Līdz šim līdzekļi minētajā apakšprogrammā faktiski iezīmēti žurnāla Sports izdošanai, taču IZM vēlas iegūt informāciju par to, cik lielu auditoriju šis medijs sasniedz gan drukātā, gan digitālā formātā, sekojoši domājot, vai budžeta līdzekļus minētā mērķa sasniegšanai var izlietot efektīvāk. Patlaban gan netiekot izslēgta iespēja, ka diskusiju rezultātā ar lielākajām Latvijas sporta organizācijām, mērķa finansējums varētu tikt saglabāts LSFP.

"Nauda nav atņemta. Rosinām budžeta sadaļu nevis automātiski iezīmēt LSFP, bet saglabāt valsts sporta budžetā," teica Severs. Viņš arī pauda, ka Nacionālā sporta padome vērtēs priekšlikumu ļaut IZM par apakšprogrammā paredzētā finansējuma 90 000 eiro apmērā saņēmēju lemt pēc LSFP atskaites par pēdējos trīs gados informatīvās programmas ietvaros paveikto, žurnāla "Sports" sasniegto žurnāla drukātās versijas un digitālo platformu auditoriju izvērtēšanas un diskusijām ar sporta nozares organizācijām.

Žurnāla Sports redaktors Dainis Caune aģentūrai LETA pieļāva, ka šāda jautājuma pēkšņa parādīšanās vedina domāt par atsevišķu politiķu nepatiku pret žurnālā pausto. Caune atgādināja, ka vienā no publikācijām tika kritizēts Jaunās konservatīvās partijas (JKP) politiķis Sandris Riekstiņš, kurš ir Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs.

"Riekstiņš pēc šīs publikācijas žurnālu publiski saucis par baumu lapeli, kas piederot politiķim Aivaram Lembergam. No manas puses izskatās, ka Riekstiņš, kurš ir izglītības un zinātnes ministres pārstāvētās partijas kolēģis, atriebjas par žurnālā pausto viedokli," teica Caune.

Fogelis uzsvēra, ka žurnāls Sports ir izglītojoša rakstura medijs, kas tiek izsūtīts sporta skolām, klubiem, sporta pedagogiem, vienlaikus publicējot aktuālas intervijas ar sporta nozares pārstāvjiem.

Virkne sporta organizāciju ir satraukušās par medija iespējamo darbības pārtraukšanu, uzsverot tā nozīmi jo īpaši reģionos un to sporta dzīvē.

Vēstuli ar aicinājumu saglabāt žurnālu Severam nosūtījusi sporta biedrība Talsu hokeja klubs.

"Atšķirībā no komerciālajiem sporta medijiem, kuru darbība tomēr ir atkarīga no popularitātes un uzņēmējdarbības, žurnāls "Sports" ir vienīgais sporta medijs, kas spēj pildīt Latvijas sporta nozares informatīvā izdevuma lomu, palīdzot īstenot valsts sporta politikā noteiktās pamatnostādnes," pausts vēstulē.

Biedrībā uzsver, ka žurnālā Sports pilnībā tiek atspoguļota Latvijas sporta daudzveidība, neignorējot un iekļaujot vietējā mēroga sportu, jaunatnes sportu. Turklāt žurnāla saturs esot gan informējošs, gan sabiedrību izglītojošs, parādot, ka sports ir domāts ne tikai profesionāliem sportistiem un līdzjutējiem, bet ka tā ir vērtība un svarīga jebkura cilvēka veselīga dzīvesveida sastāvdaļa.

"Sportā izceļ ne tikai vadošu sportistu, bet arī treneru, sporta skolotāju, speciālistu un aktīvu cilvēku pieredzi. Šāds izdevums dod iespēju atspoguļot situāciju Latvijas sportā, sporta cilvēkiem tikt uzklausītiem, kā arī ieraudzīt un risināt problēmas," norāda Talsu hokeja klubs, kas uzskata, ka nepieciešams turpināt atbalstīt žurnāla Sports darbību un izdošanu.

Saskaņā ar portālā Firmas.lv pieejamo informāciju, nodibinājums Sporta apgāda fonds dibināts 2006.gadā, un tā amatpersonas ir Caune, Fogelis, Latvijas Augstskolu sporta savienības vadītāja Agita Ābele, LSFP loceklis Raimonds Emuliņš, SIA Nordside valdes loceklis Juris Titovs, Latvijas Modernās pieccīņas federācijas loceklis Andris Kalniņš un bijušais Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis.

Nodibinājums 2019.gadā apgrozījis 187 900 eiro, gadu noslēdzot ar 13 000 eiro zaudējumiem, savukārt 2018.gads, apgrozot 201 814 eiro, noslēgts ar 23 569 eiro peļņu. Dati par nodibinājuma darbību 2020.gadā vēl nav pieejami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi