Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Favorīts ar konkrētiem nākotnes plāniem

Somija daudziem asociējas ar WRC ralliju (Gronholms, Makinens, Kankunens, Rovanpera) F-1 (Hakinens, Raikenens) un slēpošanu (Kuitunena, Muranena, Poutainena), taču tā ir arī šķēpa mešanas zeme. 1996.gadā par Somijas gada sportistu tika atzīta Atlantas olimpisko spēļu uzvarētāja šķēpmetēja Heli Rantanena. 1996.gads bija arī pēdējais pagājušajā gadsimtā, kad Somijā par labāko tika atzīts vieglatlēts.

Šķēpmetēju triumfs Somijā atkārtojās 2007.gadā. Pasaules vieglatlētikas čempionātā Japānas pilsētā Osakā uzvaru ar 90,33 m tālu metienu izcīnīja somu šķēpmetējs Tero Pitkemeki, un pēc šīs uzvaras Pitkemeki tika atzīts par Somijas gada sportistu somu Sporta žurnālistu asociācijas vērtējumā. Tero balsojumā apsteidza trīskārtējo distanču slēpošanas čempioni Viri Kuitunenu un pasaules F-1 čempionu Kimi Raikenenu. Pēc iegūtā apbalvojuma Pitkemeki secināja: "Šis balsojuma rezultāts skaidri parāda, ka tradicionālie sporta veidi (autosports, slēpošana) Somijā tiek vērtēti ļoti augstu. Pats gan priekšroku dodu vieglatlētikai un slēpošanai, tomēr tāpat vēlos redzēt visas Raikenena sacīkstes." Pekinā Pitkemeki būs nopietnākais Vadima Vasiļevska konkurents cīņā par olimpisko medaļu.

Spīdošā sezona

Pagājušā 2007.gada sezona pagaidām ir veiksmīgākā 25 gadus vecā soma karjerā. Pērn Pitkemeki uzvarēto sacensību skaits apstājās pie skaitļa 14, jo divas reizes (Romā un Cīrihē) Tero palika otrais. Pasaules čempionātā Japānā Tero bija nepārspējams. Uzvaru sacensībās viņam nodrošināja metiens, pēc kura šķēps piezemējās pie 89,16 m atzīmes, taču tas nebija viss. Esot uz emocionālā pacēluma viļņa, Tero savu rezultātu uzlaboja, pārsniedzot šķēpmešanas maģisko 90 metru atzīmi — 90,33 m. Tā bija pirmā zelta medaļa Somijas vieglatlētikas komandai 2007.gada pasaules čempionātā. Pēc starta Pitkamaki bija sajūsmā: "Zelta medaļa bija mans mērķis. Biju Somijas pēdējā cerība uz zeltu. Biju ļoti uztraucies, jo kvalifikācijas sacensībās nespēju aizmest šķēpu pietiekami tālu, lai automātiski iekļūtu finālsacensībās."

Soma uzvara šķēpmešanas sektorā tika gaidīta jau 2005.gadā, kad vieglatlētikas čempionāts notika Pitkemeki dzimtenē. Taču togad Somijas lielākā cerība Helsinku stadionā ieņēma sportistiem un līdzjutējiem sāpīgo ceturto vietu — 81,27 m (uzvaru ar 87,17 m tālu raidījumu izcīnīja igaunis Andruss Varniks). "Man bija melnā diena," savu negaidīti vājo rezultātu ar nepatiku atceras Tero.

Somijas rietumu pilsētiņā Ilmajoki dzimušā šķēpmetēja satriecošā stabilitāte tika novērtēta arī starptautiskajā arēnā. 2007.gada 12.oktobrī Pitkemeki kļuva par pirmo somu, kurš pasludināts par gada labāko Eiropas vieglatlētu.

Negadījums Romā

Pērn pirmās sacensības, kurās Pitkemeki nekāpa uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena, bija Zelta līgas posms Romā. Līdz Romai Tero bija palicis vienīgais vīriešu konkurencē, kurš saglabāja izredzes uz vienu miljonu dolāru vērto zelta stieni (vēlāk balvu fondu uz pusēm sadalīja krieviete Jeļena Isinbajeva un amerikāniete Sanja Ričardsa). Viss gāja gludi, un Pitkemeki sacensībās bija līderu pulkā. Viņš devās izpildīt kārtējo šķēpa raidījumu, bet jau pēc brīža Romas stadions apklusa — Tero mestais šķēps mainīja lidojuma virzienu un sadūra franču tāllēcēju Salimu Sdiri. Stadionā nekavējoties iebrauca ātrās palīdzības mašīna un Francijas tāllēcējs tika nogādāts slimnīcā. "Paldies Dievam, viņš ir dzīvs, šis ir šausmīgs negadījums, paveicās mums abiem," pēc ziņas, ka Salimam Sdiri dzīvības briesmas nedraud, atviegloti nopūtās Tero.

Konkurents un draugs

Par spīti nervus kutinošajiem notikumiem, Pitkemeki Romā turpināja sacensības, taču uzvaru izcīnīja soma un Vadima Vasiļevska vienaudzis Atēnu olimpisko spēļu čempions norvēģis Andreass Torkildsens. Visticamāk, psiholoģiskais slogs un uztraukums par Francijas tāllēcēja veselību traucēja Tero aizmest šķēpu uzvaras attālumā.

Pitkemeki un Torkildsens augstā līmenī sacentušies jau junioru vecumā. Tad pārāks bija norvēģis. 2000.gada pasaules junioru čempionātā Čīlē Andreass izcīnīja otro vietu (76,34 m), bet Tero tālākais raidījums (66,59 m) nebija pietiekami tāls, lai kvalificētos finālsacensībām.

Abi ziemeļnieki ir labi draugi un sacensību laikā starp mēģinājumiem bieži vien apspriež viens otra metienus un dalās padomos. Pēc Osakas pasaules čempionāta Pitkemeki preses konferencē pateicās ģimenei un trenerim, bet Torkildsens bija vīlies: "Tero grib pateikties savam trenerim. Es savējo vēlos atlaist!" Savukārt bronzas medaļas ieguvējs amerikānis Bro Grīrs uzmundrināja jauno norvēģi: "Vēlos nolīgt tavu treneri, bet tu vari ņemt manējo, mēs varētu samainīties," tādējādi parādot visai pasaulei, ka šķēpmetēju saime ir vienota un ar labu humora izjūtu.

Uz Pekinas olimpiskajām spēlēm Tero Pitkemeki brauc tikai ar vienu domu — par zelta medaļu. Tāds pats mērķis Ķīnā ir arī pašreizējam olimpiskajam čempionam Andreasam Torkildsenam. "Zelts Pekinā, pēc tam karjera elektroinženiera specialitātē un mierīga ģimenes dzīve," ideālu nākotnes plānu atklāj Tero.

***
Tero Kristians Pitkemeki

Dzimis: 19.12.1982. Ilmajoki, Somija

Augums: 1,93 m

Svars: 85 kg

Personiskais rekords: 91,53 m (2005.gads)

Izglītība: elektroinženieris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi