Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lieliskā atmosfērā aizvadīts Rīgas triatlons; latvieši guvuši neatsveramu pieredzi Minhenē

Lieliskā atmosfērā aizvadīts Rīgas triatlons, tikmēr Minhenē notiekošajā Eiropas čempionātā mūsu sportisti guvuši nenovērtējamu pieredzi, vēsta Latvijas Triatlona federācija.


Pagājušajā sestdienā lieliskā atmosfērā un laikapstākļos tika aizvadīts desmitais Rīgas triatlons, kurā, piedaloties atlētiem no 23 valstīm, uzvaras svinēja Ungārijas un Zviedrijas jaunie talanti. Tikmēr šī brīža labākie Latvijas triatlonisti Artūrs Liepa un Baiba Medne startēja Eiropas čempionātā Minhenē, gūstot nenovērtējamu pieredzi.

Rīgas triatlons, kā ietvaros notika arī Eiropas junioru kausa posms sprinta distancē, trešo gadu pēc kārtas tika aizvadīts Mežaparkā – sportisti peldēja Ķīšezerā, sekoja velobrauciens pa Mežaparka ieliņām, bet skrējiens noslēdzās Dziesmu svētku estrādes pakājē. Eiropas kausa sacensībās puišiem jau peldēšanā ļoti lielu pārsvaru pār konkurentiem ieguva ungāri Ģula Kovāčs un Mārtons Kropko, kuri plecu pie pleca veica visu turpmāko distanci. Finišā uzvaru svinēja Kovāčs, tautieti apsteidzot par trim sekundēm. Trešo vietu izcīnīja talantīgais vācietis Jaspars Ortfelds, kuram lietpratēji paredz labu nākotni arī elites grupā.

Tikmēr meiteņu sacensībās pārliecinoši uzvarēja zviedriete Tilda Monsone, kurai 41 sekundi vēlāk finišā sekoja puišu sacensību sudraba ieguvēja dvīņumāsa Marta Kropko, kamēr trešo vietu guva austriete Tabea Hujsa. Ungāriem aug ļoti talantīga jauno sportistu paaudze. Šovasar pasaules sprinta čempionātā Kanādā apvienotajā U-23 un junioru jauktajā stafetē Kovāčs, Marta un Mārtons Kropko, kā arī Lilija Dobi negaidīti izcīnīja ceturto vietu, kaut sastāvā bija tikai junioru vecuma atlēti.

Labākais no mājiniekiem starp junioriem bija 41. vietu guvušais Francis Daniels Veģeris, kuram šie bija pirmie mači pēc traumas izārstēšanas. Pēc sliktas peldēšanas Veģeris bija pazaudējis lielo grupu, tomēr sportists uzskata, ka arī vienatnē riteņbraukšanas segmentu veica labi. Savukārt aizvadīto skriešanu atlēts nosauc par palēnu, piebilstot, ka nebija skrējis sešas nedēļas, bet nopietnus treniņus veselības problēmu dēļ nebija sanācis aizvadīt pat kopš aprīļa beigām. Divi jaunākie mājinieki Andrians Bulko un Nils Kravalis tika apsteigti par apli, finišu nesasniedzot. Tikmēr juniorēm 25. vietu ieņēma Beāte Bula, kura šajā grupā varēs startēt vēl trīs nākamos gadus, bet Elza Šipkova bija pozīciju zemāk. Viņas abas apsteidza konkurenti no Lietuvas.

Rīgas triatlonu apmeklēja arī Eiropas Triatlona federācijas attīstības departamenta vadītājs Žeļko Bijuks, paužot gandarījumu par organizatorisko līmeni. Tā kā sacensības notika sestdien, nākamajā dienā vairāku valstu sportistus varēja redzēt turpat Mežaparkā, aizvadot treniņus. Katrs Rīgas triatlona dalībnieks finišā saņēma kriptovalūtā izmantoto neaizvietojamo žetonu jeb NFT, kas būtībā ir digitālais aktīvs.

Paldies par atbalstu sacensību rīkošanā Latvijas Sporta federāciju padomei, kā arī sponsoriem Rīgas meži un Mežaparka lielajai estrādei, Rīgas pašvaldības policijai, BTA apdrošināšanai, gatavo zupu ražotājam Kronis, Volkswagen un Audi zīmolu pārstāvjiem Latvijā Moller auto, vadošajam HoReCa sektora piegādātājam Latvijā Gemoss, Latvijā radītajam zīmolam Zelta Rieksts, populārākajam nebanku kredītdevējam SMScredit.lv, Wellmann uztura bagātinātājiem, vienam no lielākajiem skolas kancelejas un biroja preču uzņēmumiem Baltijā Charlot, no īsta piena radītajam Druvas saldējumam, kristāltīrajam, dabīgajam dzeramajam ūdenim Tērvete un vienīgajam drukātajam sporta izdevumam Latvijā Sporta Avīze.

Tiek plānots, ka 11. Rīgas triatlons notiks 2023. gada 11. augustā.
Savukārt Minhenē pagājušajā nedēļas izskaņā tika aizvadīts Eiropas čempionāts elitei, šāda līmeņa sacensībās debitējot Artūram Liepam, kurš starp dalībniekiem bija vienīgais junioru vecuma sportists, un Baibai Mednei. Kā stāsta Artūrs, vairāk nekā 70 sportistiem peldēšana izvērtās ļoti haotiska un līkumainajā trasē pie katras bojas notika bakstīšanās, bet kopumā ar savu sniegumu šajā segmentā viņš ir apmierināts – pēc pirmā apļa latvietis bija pat ļoti cienījamajā 22. vietā. Riteņbraukšanu mūsu juniors uzsāka otrajā grupā, tomēr ātri vien sākušās problēmas.

"Pirmajā kilometrā temps bija tik augsts, ka manas kājas nespēja tam turēt līdzi un taisnē grupu pazaudēju. Nezinu, kā tas ir iespējams! Pēc tam man vienkārši garām patraucās arī trešā grupa." Līdz ar to noslēdzošos 20 kilometrus Artūrs brauca viens un pēdējā mirklī izvairījās no tikšanas apdzītam par apli, tāpēc varēja cīņu turpināt līdz finišam. Tomēr skriešanā viņam sagriezās vēders, radot vēl jaunas problēmas, jo arī kājas joprojām nejutās labi. "Cīņa notika pašam ar sevi, lai sasniegtu finišu. Mani vajāja doma izstāties, tomēr tas sāpētu vēl vairāk par mocībām, kuras piedzīvoju trasē."

Pēc 1500 metru peldēšanas, 39,2 kilometru velobrauciena un desmit kilometru skrējiena Artūrs ieņēma 57. vietu, esot pēdējais no finišējušajiem sportistiem.
Tikmēr Baiba Medne stāsta, ka sezonas laikā tā arī nav atradusi savu peldēšanas ritmu un tas diemžēl nenotika arī Minhenē, līdz ar to jau pēc pirmā etapa viņai bija liela atpalicība no līderēm un riteņbraukšanā latvieti apsteidza par apli, noņemot no trases. "Turpinu mācīties. Esot 387. vietā pasaules rangā, neliku lielas cerības tikt iekļauta starta sarakstā, bet, saņemot uzaicinājumu - savu iespēju pirmo reizi startēt prestižajā olimpiskajā distancē garām laist nevēlējos,” saka Baiba.

Šīs Latvijas sportistiem bija pirmās sacensības, vācot punktus Parīzes olimpisko spēļu atlasē.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi