Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Martins Dukurs: Jau pirmajās sacensībās startēšu ar labākajām slidām

Nostāju nav mainījis. Viss darbs, protams, ir pakārtots tam, lai labākā gatavība būtu februārī olimpiskajās spēlēs Sočos, taču arī Pasaules kausa (PK) izcīņas sacensībās četrkārtējais kopvērtējuma uzvarētājs Martins Dukurs jau no pirmā starta konkurentiem centīsies apliecināt, kurš ir neapstrīdams pēdējo gadu līderis. Pagājušajā nedēļā Martins un viņa brālis Tomass atgriezās no treniņu nedēļas olimpiskajā trasē Sočos un jau svētdien izlidoja uz Kalgari, kur piektdien sāksies PK jaunā sezona. Iespēja iztaujāt Latvijas galveno olimpisko cerību bija jāizmanto.

Tēvs un treneris Dainis Dukurs Dienai izteica gandarījumu par sasniegto treniņa nedēļā Sočos. Vai arī pats to vari apstiprināt?

Jā, labi uzķēru trases līkločus, tāpēc arī es esmu apmierināts.

Salīdzinot ar pavasari, Soču trases virāžu ieejas un izejas bija mainītas?

Trase bija ļoti līdzīga, bez būtiskām izmaiņām. Atšķirībā no pavasarī notikušajām sacensībām, kad trase bija slikti sagatavota, šoreiz ledus sagatavotāji bija pacentušies. Salīdzinājumam - Tomass tagad treniņu nedēļā uzrādīja labāku rezultātu nekā pagājušās sezonas Pasaules kausa izcīņas sacensībās. Es biju tuvu savam pavasarī sasniegtajam rezultātam.

Pastāv iespēja, ka līdz olimpiskajām spēlēm trases profils mainās?

Es pieļauju, ka ledu pilnībā varētu nokausēt un pēc tam uzliet no jauna, jo jau tagad ir diezgan bieza kārta. Ar skrāpēšanu var samazināt ledus biezumu, bet nav izslēgta arī nokausēšana.

Krievijas sportisti trasi piebrauca vēl pirms oficiālās treniņu nedēļas. Viņiem noteikti būs priekšrocības attiecībā pret konkurentiem...

Tas ir tikai normāli. Es arī tā rīkotos, ja man būtu iespēja. Pirms iepriekšējās olimpiādes kanādieši vairāk par citiem piebrauca Vistleras trasi. Krievi oktobrī visu mēnesi brauca Sočos pa četriem līdz astoņiem braucieniem dienā. Ledus arī esot bijis ātrs, un Tretjakovs (Krievijas izlases līderis, kurš uzvarēja 2013. gada pasaules čempionātā Sanktmoricā, par trim sekundes simtdaļām apsteidzot Martinu - aut.) krietni apsteidzis pārējos. Esmu pilnīgi pārliecināts, ka Sočos viņi būs ap Jaungadu, kad starptautiskajā kalendārā ir pārtraukums. Vēl vienu nedēļu krievi Soču trasi piebrauks pirms pašām spēlēm.

Kāds iespaids pēc treniņu nedēļas palika par pārējiem konkurentiem?

Vācieši nenormāli daudz testēja tehniku. Es redzēju, ka vienā dienā viņi izmēģināja pat 40 slidu pāru, turklāt neizskatījās, ka tas tiek darīts uz aklo. Vācijas komandā norit mērķtiecīgs darbs. Viņi ir malači! Vienu dienu slidas testēja meitenes, nākamajā - džeki. Viņiem gan īsti labi negāja, un, iespējams, to var norakstīt tieši uz eksperimentu rēķina. Vienudien visus pārsteidza austrālietis Džons Farovs, kuram kontrolatzīmēs bija neticamas tendences un liels ātrums.

Pēdējos gadus esi teicis, ka airus nežāvēsi un ka jau no pirmā starta brauksi ar pilnu atdevi. Olimpiskajā sezonā rīkosies pēc šī paša principa?

Jā, jo katra uzvara vairo pārliecību par saviem spēkiem. Ja kaut kas nesanāk, tad piezogas šaubas, ka varbūt tas vai šitais būtu jāpamaina. Jau pirmajās sacensībās startēšu ar labākajām slidām. Uzskatu, ka ir muļķīgi spēlēt paslēpes, jo psiholoģiskajai gatavībai mūsdienās ir arvien lielāka loma.

Dainis Dukurs teica, ka jūtami progresējis ir Tomass. Dažos braucienos pat bijis tev priekšā...

Es teikšu tā, ka 70 procentus no visiem braucieniem viņš mani apsteidza. Tomass ir atrisinājis kamanas problēmu, arī jaunā slida viņam labi slīdēja, un attīstībā uz priekšu Tomasam ir lielāks lēciens nekā man.

Pēc treniņu nedēļas varbūt jau esi ticis skaidrībā, kura tehnika ir piemērotākā Soču trasei?

Testēju gan šovasar izgatavoto jauno, gan veco kamanu. Pilnīgas skaidrības vēl nav, taču sliecos uz to, ka palikšu pie jaunajām kamanām. To izgatavošanā esmu ielicis sirdi un dvēseli. Katra lieta ir rūpīgi izlolota, viss ir rūpīgi noslīpēts. Mums ir sava vīzija par to, kādai kamanai vajadzētu būt, un sezonas gaitā veiksim vēl uzlabojumus. Uz Kanādu nosūtījām jauno kamanu. Ar to arī sākšu sezonu.

Pilnu interviju Būtu muļķīgi spēlēt paslēpēs lasiet, pirmdienas, 25.novembra, laikraksta Diena 22.-23.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Uz LOK prezidenta amatu kandidēs pieci pretendenti

7. maijā noslēdzās Olimpisko sporta veidu federāciju pieteikumu iesniegšana Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas pārskata - vēlēšanu sesijā paredzētajām vēlēšanām. Kopum...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi