Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Neliels, bet draudzīgs sports

Triatlons Latvijā nav starp lielākajiem sporta veidiem, bet tas apgūst arvien jaunas pilsētas. Vietām gan vēl jāpacīnās par vietējās sporta skolas atbalstu, tomēr iedzīvotājiem netrūkst intereses izmēģināt sarežģīto sporta veidu.

Visvairāk bērnu ar triatlonu Latvijā nodarbojas Dobeles klubā Aquatics, tomēr tas nesaņem finansējumu no pašvaldības. "Jāiztiek no projektiem, ziedotāju un sportistu vecāku atbalsta," stāsta kluba vadītājs Kārlis Kalniņš. "Neskaitāmies nevienā sporta skolā un sevi uzturam no tā, ka rakstām projektus pašvaldībai, kā arī no vecāku finansējuma. Ir diezgan smagi šādos apstākļos izdzīvot, turklāt pēc notikušās nodokļu reformas daudzi ziedotāji atteikušies no palīdzēšanas.» Kalniņš stāsta, ka Aquatics klubā regulāri piedalās divdesmit bērnu, tāpēc jābūt divdesmit sporta velosipēdiem, kuri arī pienācīgi jākopj: «Ja spējam pamatot, kāpēc mums vajag naudu, varam no pašvaldības to piesaistīt. Tāpat mums neprasa samaksu par baseina izmantošanu, par ko liels paldies. Gribētos gan lielāku līdzfinansējumu, bet sporta skolai neesam interesanti, jo trīs sporta veidi ir dārgi."

Dobeles klubā izaugusi viena no Latvijas izlases līderēm Daniela Leitāne. "Tas ir deviņu darba gadu rezultāts, jo čempioni nerodas uzreiz. Daniela divreiz uzvarējusi Eiropas junioru kausa posmā. Tuvākajos četros gados neredzu nevienu, kurš Latvijai varētu atnest šāda līmeņa medaļas," saka Kalniņš. "Danielai ir talants, bet skatīsimies, kas notiks tālāk. Nereti, kad sākas studentu dzīve, sportisti mums pazūd." Kā daudzsološākos sava kluba jaunos sportistus Kalniņš sauc šogad trešo vietu Latvijas čempionātā supersprintā elites grupā izcīnījušo Beāti Bulu, kā arī Beāti Jansoni, Kristapu Dūzi, Elvinu Freiju un Ralfu Vistiņu. "Tagad runā, ka bērniem nepieciešams apgūt vairākus sporta veidus, lai attīstītos vispusīgi. Mēs to jau darām. Peldēt jāsāk mācīties piecos sešos gados, bet pēc tam bērns var izlemt, ko viņš pats vēlas."


Jāskrien kā vieglatlētiem

Daugavpils triatlona centra Jaunība vadītājs un treneris Anatolijs Ļevša, kura pārraudzībā progresu turpina trīs vadošie Latvijas jaunie triatlonisti Artjoms Gajevskis, Danila Proščinko un Sandis Kornijenko, par triatlona pozīcijām nesūdzas, lai gan vienmēr gribas vairāk: "Puiši var jau cīnīties Eiropas līmenī. Ceru, kāpsim vēl augstāk. Artjoms Eiropas čempionātā sprintā elites grupā izpeldēja uzreiz aiz līderiem, arī riteņbraukšanā noturējās grupā un zaudēja tikai skriešanā. Jā, mūsu sapratnē skriešana ir laba, bet starptautiski ir jāskrien kā vieglatlētiem. Viss nāks ar laiku."

Šogad Daugavpilī jau notika Latvijas čempionāti akvatlonā un supersprintā, bet 28. septembrī paredzēts arī duatlonā. "Gribētos organizēt arī vēl lielākas sacensības, bet tam vajadzīga federācijas iesaiste. Vieta mums laba, apstākļi arī," Ļevša aicina visus uz Stropiem. Mazākajiem bērniem vispirms jāiemāca peldēt, kas jāsāk vēlākais septiņu gadu vecumā, bet pēc tam var domāt par specializēšanos triatlonā.


Negaidīti liela interese

Jau vairāk nekā gadu triatlona nodaļa ir Valmieras bērnu sporta skolā, kur par treneri strādā Gints Trēziņš: "Valmierā sporta piedāvājums ir ļoti plašs, bet bērnu ir tik, cik viņu ir. Triatlonā nonāk tie, kuriem ģimenē vecāki ir skrējēji vai riteņbraucēji, vai arī tie, kuri savulaik ir trenējušies vieglatlētikā vai peldēšanā un tagad vēlas pamēģināt ko vairāk. Mūsu galvenais mērķis ir izaudzināt labus cilvēkus. Ja viņi būs lojāli veselīgam dzīvesveidam, mērķis būs sasniegts."

Savukārt šī gada patīkamākais pārsteigums ir Ventspils Maratona klubs, kas, gatavojoties savās mājās notikušajam Latvijas čempionātam olimpiskajā distancē, sarīkoja divus triatlona koptreniņus un piedzīvoja negaidīti lielu atsaucību. "Cilvēkiem ir interese pamēģināt ko jaunu. Perfekti, ja vari izzināt nianses no cilvēkiem ar pieredzi, un uz treniņiem brauca pat kuldīdznieki," stāsta kluba pārstāve Ilze Valerte.

Sākumā bijusi skepse, vai cilvēki atnāks, tomēr izrādījās, ka interese bijusi jau iepriekš, tomēr līdz šim bijis bail piedalīties sacensībās, nezinot tehniskās nianses. "Visi, kuri atnāca uz koptreniņiem, pēc tam arī piedalījās Latvijas čempionātā. Tagad jaunajiem ir āķis lūpā," Valerte ar entuziasmu aicina arī citu pilsētu aktīvistus nebaidīties un organizēt koptreniņus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi