Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Rio, dopings Sočos un Porziņģmānija turpinās: SestDienas atskats uz 2016. gadu sportā

Žurnālā SestDiena apkopoti daži no zīmīgākajiem 2016.gada notikumiem sportā.

Pirmās vasaras spēles bez godalgām

Pasaules sportā 2016. gads aizritēja XXXI olimpiādes zīmē. Pēdējās sezonās gūtie panākumi ļāva cerēt uz vairākiem Latvijas atlētiem, ka tie varētu iesaistīties cīņā par vietu uz godalgoto pjedestāla, taču pludmales volejbola, BMX riteņbraukšanas, cīņas un vieglatlētikas līderi uz viņiem liktās cerības neattaisnoja, tāpēc Riodežaneiro mūsējie pirmo reizi kopš valsts neatkarības atjaunošanas palika bez medaļām vasaras olimpiskajās spēlēs. Bija gan arī savi gaismas stariņi, jo sevi visaugstākajā līmenī pieteica talantīgā svarcēlāja Rebeka Koha, kura izcīnīja ceturto vietu, un Laurai Ikauniecei-Admidiņai, cīnoties ne tikai ar konkurentēm, bet arī ar traumas sekām, septiņcīņas sacensībās līdz bronzas godalgai trūka vien 36 punkti. Turklāt mierinājumam Rio olimpiskajās arēnās dažas nedēļas vēlāk lieliski startēja Latvijas paralimpieši, kuri no Brazīlijas pārveda četras godalgas – pa divām zelta un bronzas vērtē. 

Sočos nolaupītais olimpiskais gars

Gada nogalē pasaules sportu satricināja Pasaules Antidopinga aģentūras ziņojums, kurā atklāta prātam neaptverama apjoma valsts atbalstīta organizēta dopinga sistēma Krievijā. Pētījums licis apšaubīt vairākumu no Krievijas elites sportistu gūtajiem rezultātiem kopš 2011. gada, tostarp 2014. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos, kurās aiz zelta medaļas izcīnījušajiem mājiniekiem palika skeletonists Martins Dukurs, Oskara Melbārža pilotētais bobsleja četrinieks, kā arī latviešu kamaniņu braucēju kvartets. Lūkosim, kā attīstīsies notikumi jau nākamajā gadā, taču apkrāpto sportistu niknums ir liels, par ko liecina arī skeletonistu pieteiktais boikots februārī Soču trasē (kurā tika nolaupīts olimpiskais gars) paredzētajam pasaules čempionātam. Rezultātā tas pārcelts uz Kēnigszē trasi Vācijā.

Sevastova satricina Ņujorkas tenisa kortus

Kamēr viens no jaunāko laiku izcilākajiem Latvijas sporta talantiem tenisists Ernests Gulbis vēl meklē atpakaļceļu uz virsotnēm, šogad vairāk iepriecināja tenisistes. 19 gadu vecā Aļona Ostapenko stabili un mērķtiecīgi turpina lauzties elitē, kurā nostiprinājusies labāko piecdesmitniekā, bet par spilgtākajām emocijām parūpējās Anastasija Sevastova. Sezonas pēdējā prestižākās Grand Slam sērijas turnīrā Ņujorkā viņa sasniedza ASV atklātā čempionāta ceturtdaļfinālu, kas dāmu tenisā Latvijas pārstāvēm nebija izdevies kopš 1994. gada. 

Atgriežas, lai aizvestu uz Dienvidkoreju

Negaidīts pavērsiens šogad notika Latvijas biatlona izlases nometnē, jo jau apputējušo plinti mugurā lika kādreizējais komandas līderis Ilmārs Bricis, kurš atgriezās sacensību apritē pēc četru gadu pārtraukuma. "Ilmārs ir lieliskā formā un gatavojas komandas interesēs," Latvijas Biatlona federācijas viceprezidents Gundars Upenieks novērtē Briča gatavību 46 gadu vecumā. Ilmārs jau pirmajās IBU kausa sacensībās izcīnīja 19. vietu, kas ļāva viņam iekļauties Pasaules kausa apritē. Tur gan viņam pagaidām vēl nav izdevies likt par sevi runāt paaugstinātos toņos, taču no Latvijas izlases dalībniekiem veterānu apsteigt varējis tikai Rastorgujevs. 

Kaimiņi nepalaiž uz finālturnīriem

Latvijas sporta spēļu komandām gads pagāja izšķirošu spēļu zīmē, taču diemžēl sāpīgu neveiksmju šogad bijis vairāk par prieka brīžiem. Vēsturiska panākuma tuvumā bija Latvijas vīriešu handbola izlase, kas tika līdz pārspēlēm, lai pirmo reizi piedalītos pasaules čempionāta finālturnīrā, tomēr neveiksmīgi aizvadītās abu spēļu galotnes Minskā un Valmierā atņēma Uģa Vikštrema vadītajai komandai uzvaru, kas bija tikpat kā jau rokā. Līdz pēdējai kvalifikācijas barjerai pirms Eiropas čempionāta tika arī volejbolisti, kuri tādā līmenī nebija spēlējuši 21 gadu, taču arī viņiem kāju priekšā aizlika kaimiņi igauņi. Tepat, Rīgā, Latvijas hokejisti piekāpās Vācijai un pirmo reizi kopš 1998. gada spēlēm nepiedalīsies olimpiskajā turnīrā. Tikai par mata tiesu izšķirošo spēli uzvarēja basketbolistes, kuras izturēja sarežģītajā pēdējā spēlē pret Slovēniju. Īstajā brīdī līderes lomu uzņēmās kapteine Gunta Baško-Melnbārde, kura aukstasinīgi trāpīja vienu tālmetienu pēc otra un aizveda komandu uz finālturnīru Prāgā. 

Porziņģmānija turpinās

Ņujorka zināmā mērā kļuvusi par Liepājas sportistu lielo skatuvi, jo šajā metropolē iemirdzējās Sevastova un jau otro sezonu žilbina arī Kristaps Porziņģis, kurš ar izcilību turpina sevi apliecināt pēc teicamās debijas sezonas pasaules spēcīgākajā basketbola līgā NBA. Kristaps jau kļuvis par vienu no šīs līgas zvaigznēm un turpina izpelnīties komplimentu un sajūsmas saucienu birumu. "Porziņģis šajā līgā ir kā vienradzis," viens no pasaules labākajiem basketbolistiem Kevins Durants raksturo, cik reti sastopami tik meistarīgi spēlētāji ar Kristapa fiziskajiem dotumiem. Pēc latvieša ienākšanas komandā Ņujorkas Knicks komanda ieguvusi otro elpu un rudenī jau uzņēmusi kursu uz izslēgšanas turnīru, kurā tā nav spēlējusi trīs gadus. Porziņģa sniegums ar vēl lielāku nepacietību liek gaidīt viņa debiju Latvijas valstsvienībā, kurai liepājnieks pagaidām licis paciesties. 

Latvieši dominē pasaules čempionātā Īglsā

Latvijas sporta līdzjutējus pie regulārām uzvarām skeletona trasē jau ir pieradinājis Martins Dukurs, un ar apskaužamu stabilitāti viņš turpināja startēt arī iepriekšējā sezonā. Pēdējās sezonās par visaugstākajām vietām cīnās arī bobslejisti ar vadošo pilotu Oskaru Melbārdi priekšgalā. Lielais Osis šogad Īglsā pirmo reizi aizstūrēja kamanas līdz zelta godalgām pasaules čempionātā.

Negaidītie čempioni

Pelnrušķītes stāsts šopavasar tika piedzīvots pašmāju basketbolā un futbolā. Trenera Ainara Zvirgzdiņa iesākto darbu Valmieras/Ordo komandā teicami pabeidza Roberts Štelmahers, kura vadībā komanda septiņu spēļu finālsērijā pirmo reizi vēsturē kļuva par Latvijas čempionvienību basketbolā. Žēl gan, ka "kristāla kurpīte" izrādījās pārāk dārga un valmieriešiem nepietika resursu, lai pieteiktu sevi arī Eiropas kausu līmenī. Šoruden jau pie čempionu vadības grožiem ķēries Uvis Helmanis, kurš veido jaunu komandu, lai vēlreiz izaicinātu turnīra favorītus. Futbola virslīgā pārsteidza Jūrmalas Spartaks, kas iepriekš nebija ticis augstāk par piekto vietu, savukārt šogad triumfēja, esot vadībā lielāko daļu sezonas. 

Uz ledus ar grāciju

Vairāki talantīgi sportisti pēdējos gados uzplaukuši vienā no prestižākajiem ziemas sportiem daiļslidošanā, kurā iepriekš Latvijai nav bijis lielu panākumu. Viņu vidū spilgtākie ir  Angelīna Kučvaļska un Deniss Vasiļjevs.

Troņu spēles sporta federāciju kabinetos

Šis gads pagājis ar karstām cīņām arī ārpus sporta arēnām. Svaigākā atmiņā ir rudenī notikušais "apvērsums" Latvijas hokejā, kad ilggadējo federācijas prezidentu Kirovu Lipmanu šajā amatā nomainīja Aigars Kalvītis. Šeit pat vietā būtu teikt, ka gāza no troņa – vēl īsi pirms vēlēšanām Lipmans bija apņēmības pilns amatu saglabāt, jo neredzot sev pienācīgu pēcteci. Ar līdzīgu motivāciju pavasarī Latvijas Futbola federācijas kongresā uz prezidenta amatu kandidēja arī Guntis Indriksons, kurš jau ilgus gadus meklējot kādu, kas būtu cienīgs uzņemties viņa pienākumus, taču Krišjānis Kļaviņš, kurš skaļi sevi pieteica kā otro kandidātu, viņam nepavisam nebija pa prātam. Futbolisti pagaidām palikuši pie Indriksona prezidentūras. Vēl viena varas maiņa notika Peldēšanas federācijā, kuras līdzšinējais prezidents Kaspars Pone jau Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs iekūlās skandālā, jo, izrādās, viņš devies uz Brazīliju, kamēr neskaidros apstākļos mājās palicis olimpietes Aļonas Ribakovas treneris. Peldēšanas saimes šūmēšanās beidzās ar to, ka Poni mēnesi vēlāk atstādināja no amata un tika ievēlēta jauna valde Aivara Platonova vadībā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi