Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Šogad triatlonā Latvijā bijis ap 600 unikālo dalībnieku – tādu, kuri kaut reizi startēja kādā no pašmāju sacensību posmiem.

Trīskāršs izaicinājums

Pārpeldēt Juglas ezeru, aizmīties līdz Siguldai un tad skriešus atpakaļ līdz kādreiz populārajai Sēnītei – aptuveni tā varētu raksturot distanci, kādu sacensībās veic triatlonisti. Un tā ir tikai "īsā" olimpiskā triatlona distance, kurā sportisti sacenšas peldēšanā, riteņbraukšanā un skriešanā.

Aktīvās un sportiskās atpūtas cienītāju vidū triatlons Latvijā pēdējos gados iemanto arvien lielāku popularitāti, turklāt sporta veida dažādās grūtības pakāpes distancēs piesaista gan tos, kuri kāro vien izkustēties veselības uzturēšanas labad, gan tos, kuri kāro pārbaudīt savas fiziskās robežas ekstremālas slodzes apstākļos.

Kopš 2000. gada triatlons ir arī olimpiskais sports, taču specifiskās distances un sarežģīto treniņapstākļu dēļ latvieši līdz olimpiskajam startam nav tikuši. Pagaidām, jo šādu mērķi sev izvirzījuši divi no talantīgākajiem latviešu jaunajiem triatlētiem. Latvijas Triatlona federācijas (LTF) prezidents Vilnis Priedītis neslēpj, ka sporta veida attīstību Latvijā mazliet kavē tā jaunība. Proti, plašāk tas izplatījās pagājušā gadsimta 80. gadu beigās, tāpēc padomju laikos tas vēl nepaguva iesakņoties sporta sistēmā, bet pēc neatkarības atjaunošanas nav bijis daudz entuziastu, kuri liktu tā pamatus. Straujāku attīstību triatlons Latvijā ieguvis vien pēdējā dekādē, kad tautas sportisko aktivitāšu popularitātes vilnis to skāra līdz ar skriešanas un riteņbraukšanas sacensībām.

"Liela nozīme bija arī Triatlona federācijas reorganizācijai, kas ieviesa kārtību sacensību sistēmā, atjaunoja Latvijas kausu, tāpēc kopš 2010. gada triatlonistu skaits ir ievērojami pieaudzis, un nu parādījušies arī pirmie perspektīvie jaunie sportisti, kuri ir šīs sistēmas augļi," secina LTF ģenerālsekretārs Kārlis Kalniņš. Masveidībā gan triatlons vēl mazliet atpaliek no velo un skriešanas maratoniem, ko var skaidrot ar sporta veida specifiku, sarežģītību un dārdzību salīdzinājumā ar radniecīgajiem sporta veidiem, tomēr LTF prezidents Priedītis lēš, ka šogad triatlonā Latvijā bijis ap 600 unikālo dalībnieku – tādu, kuri kaut reizi startēja kādā no pašmāju sacensību posmiem. Ikgadējo sacensību skaits Latvijā tuvojas trešajam desmitambet lielāko popularitāti iemantojis Vaidavas triatlons, kā arī Rīgas triatlons, kas šovasar jau ceturto gadu pēc kārtas notika galvaspilsētas centrā, pulcējot arī plašu starptautisko dalībnieku pulku.

"Lepojamies, ka tik profesionāli sarīkotas starptautiskas sacensības notiek Rīgā, kur jau ieņēmušas stabilu vietu pilsētas pasākumu sarakstā," galvaspilsētas vicemērs Andris Ameriks solīja turpināt atbalstīt triatlona aktivitātes galvaspilsētā.

Rekordliels dalībnieku skaits šovasar tika sasniegts Latvijas Olimpiādes triatlona sacensībās Valmierā, bet nākamajā gadā tiek plānots vēl viens solis uz priekšu, Alūksnes apkārtnē veidojot prestižās Ironman pusdistances sacensības.

"Latvijā līdz šim sacensības tik garās distancēs nav rīkotas, lai gan tā ir tāda triatlona klasika, kur pasaulē parasti piedalās vislielākās tautas masas. Ironman un pusIronman ir atpazīstamākās triatlona disciplīnas," Dienai skaidroja šo sacensību rīkotājs, kluba Ironman.lv pārstāvis Māris Babris. "Daudz startējot šāda mēroga sacensībās pasaulē, radās vēlme tik kvalitatīvus mačus sarīkot arī Latvijā. Tas būs sava veida pārbaudījums, jo mums nav tik daudz to triatlētu, kuri ir gatavi šādu distanci veikt, turklāt rīkošanas izmaksas ir krietni dārgākas garo distanču dēļ." Viņš norādīja, ka triatlonā netrūkst atlētu, kuri piedalās tikai klasiskajās garajās Ironman disciplīnās, tāpēc nu viņiem būs iespēja savus spēkus parādīt dzimtajos ūdeņos un ceļos.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi