Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ziemeļkorejā bez protestiem

Pekinas olimpisko spēļu lāpas stafete Ziemeļkorejā pirmdien notikusi tā, kā to vislabāk vēlas redzēt Ķīna - bez Tibetas atbalstītāju protestiem. Šis bija lāpas pirmspēdējais pieturas punkts pirms ierašanās Ķīnā, kur to sagaida ar nopietniem drošības pasākumiem. Paralēli slepeni olimpisko uguni plānots nogādāt arī Everestā, taču informācija par šīs aktivitātes gaitu tiek turēta slepenībā, baidoties no protestiem.

Lāpas stafete Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjaņā norisinājās. Miermīlīgs pūlis stafetes startā vicināja Ķīnas karogus, bet tālāk ceļā to pavadīja vairāki tūkstoši atnākušo cilvēku, rokā turot papīra puķes un saucot: "Laipni lūgti".

Televīzijas kanāla BBC korespondents sacīja, ka varas iestādes bija izdarījušas visu, lai pūlis paustu noteiktu atbalstu lāpai. Šāda "priekšzīmība" ir saprotama, jo komunistiskā Ziemeļkoreja jau iepriekš kritizējusi pret Ķīnu vērstos protestus, kas norisinājās lāpas ceļojuma laikā Eiropā un Ziemeļamerikā. Lāpa Ziemeļkorejā ieradās no kaimiņvalsts Dienvidkorejas, kur daudzgalvainais Ķīnas atbalstītāju pūlis neļāva Tibetas atbalstītājiem tik aktīvi izpausties. Notika arī vairākas sadursmes starp abām pretējām nometnēm, kuras nevarēja novērst pat 8000 tūkstošu norīkoto policistu. Pēdējā lāpas pieturvieta pirms nokļūšanas Ķīnā ir Vjetnama. Domājams, ka arī tur nopietni protesti nav gaidāmi.

Nopietni lāpas sagaidīšanai gatavojas Ķīnas varas iestādes, kas nevēlas, lai atkārtotos tādas nekārtības kā pagājušā mēneša sākumā, kad vairākās valsts provincēs notika tibetiešu protesti, kurus vajadzēja apspiest ar spēku.

Tādēļ pastiprināti drošības pasākumi ieviesti Tibetā, jo tās galvaspilsēta Lasā norisinājās vislielākās nekārtības, kurās bija bojāgājušie un daudzi tika apcietināti. Tas veicināja pastiprinātu pasaules uzmanību Tibetai, tādēļ Pekinas olimpisko spēļu stafeti Eiropā un Ziemeļamerikā pavadīja masveidīgi protesti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi