Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Fēru salu izlases vārtsargs: Par favorītu uzskatu Latviju

Sestdien Latvijas futbola izlase izbraukumā aizvadīs Pasaules kausa kvalifikācijas spēli pret Fēru izlasi. Abu komandu pirmajā tikšanās reizē Rīgā Latvija zaudēja ar 0:2.

Fēru salu Futbola federācijas paspārnē ir tikai ap pieciem tūkstošiem licencētu futbolistu, no kuriem tikai seši ir ar profesionāļa statusu – visi pārējie ir pusprofesionāļi, kuri strādā algotu darbu un spēlē futbolu tikai brīvajā laikā. Neskatoties uz to, federācijas ikgadējais budžets mērāms ap sešiem miljoniem eiro, un lielākā daļa šo līdzekļu tiek izmantoti nacionālajai valstsvienībai un jaunatnes futbola programmās. Fēru salu Futbola federācija nav spiesta finansēt futbola laukumu izveidi, izņemot Torsvollur stadiona gadījumā, kura izbūvē ar finansējumu palīdzēja gan pašvaldība, gan federācija.

Futbols Fēru salās ir pārliecinoši populārākais sporta veids. Iemesli tam ir laba infrastruktūra un atbilstoši laikapstākļi, kas ļauj spēlēt futbolu atklātos laukumos praktiski visu gadu. Fēru salās gadā vidēji dzimst ap septiņsimt bērnu, un no daža gadugājuma futbolā trenējas vairāk nekā četri simti bērnu. Tas, ka UEFA un FIFA ar iespaidīgu līdzfinansējumu palīdz attīstīties futbolam Fēru salās, arī spēlē zīmīgu lomu sporta veidu izvēlē, jo citu sporta veidu federācijas šādu finansiālu atbalstu sniegt nevar.

Līdzīgi kā Latvijā, arī Fēru salās liela problēma ir jauniešu noturēšana futbolā pēc vidusskolas absolvēšanas. Pirmkārt, liela daļa Fēru salu jauniešu dodas studēt uz ārzemēm. Otrkārt, visi klubi Fēru salās ir pusprofesionāli un algas maksā vien dažiem ārzemniekiem, bet pārējie futbolisti tiek atalgoti ar prēmijām par rezultātiem un stipendijām.

Fēru salu izlases pamatvārtsargs Gunars Nīlsens norāda, ka agrāk valstsvienības mājas spēlēs stadiona tribīnes nebija pilnas, bet pēc nesenajiem panākumiem situācija ir uzlabojusies. Mačā pret Latviju, viņaprāt, tribīnēm būtu jābūt pilnām.

“Nedomāju, ka esam gaidāmās spēles favorīti. Latvija tomēr ir lielāka valsts nekā Fēru salas. Neskatoties uz vietu turnīra tabulā, FIFA rangu un iepriekšējo maču, Latvijas futbolistu ārzemēs ir vairāk nekā mūsu spēlētāju, tāpēc par favorītu uzskatu Latviju. Taču, jā, iepriekšējā reizē viņus uzvarējām. Savā laukumā ar labu atbalstu varam to izdarīt vēlreiz. Jā, būs grūti, bet ne neiespējami,” savu viedokli pauda Fēru izlases vārtsargs.

Jautāts par to, vai un kā Latvijas izlases spēle mainījusies pēc treneru maiņas, Gunars Nīlsens atzina, ka neko daudz par to nezina.

“Ziniet, mēs te Fēru salās ne pārāk bieži skatāmies Latvijas spēles. Tomēr domāju, ka Latvija nevēlēsies zaudēt divreiz Fēru salām. Domāju, viņi būs saniknoti un mērķtiecīgi. Būs grūta spēle.”

Līdzīgi kā kvalifikācijas cikla pirmajā spēlē Andorā, arī Fēru salās tiks spēlēts uz mākslīgā seguma laukuma. Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs atjokoja, ka tā esot laba zīme, jo tieši uz šāda seguma laukuma gūta līdz šim vienīgā uzvara šajā ciklā. “Ja runājam nopietni, protams, ka laukums ietekmē spēli, taču tas nav vissvarīgākais. Mēdz būt arī dažādi dabīgā seguma laukumi, un futbolistiem jāprot pielāgoties pie katra no tiem.”

Fēru salās gan mākslīgā seguma laukums tiek aplaistīts ar ūdeni, lai bumba ripotu ātrāk. Latvijas izlases kapteinis Kaspars Gorkšs norādīja, ka viņam vienmēr labāk paticis spēlēt slapjā, nevis sausā laukumā. “Nebūšu iedomīgs un neteikšu, ka noteikti uzvarēsim šo spēli, bet apsolu, ka izdarīsim visu, lai izcīnītu uzvaru. Vislielāko spiedienu radām sev paši, nevis kāds no malas,” sacīja kapteinis par Latvijas izlases ieilgušo deviņu zaudējumu sēriju.

Uz Fēru salām nav devies Latvijas izlases aizsargs Kaspars Dubra, bet visi pārējie futbolisti ir ierindā un gatavi cīņai par zaudējumu sērijas pārtraukšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi