Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bikše: Pēc krampjiem mugurā šķita, ka nefinišēšu

Latvijas labākais distanču slēpotājs Indulis Bikše sestdien Phjončhanas olimpiskajās spēlēs 50 kilometru distancē cīnījās ne tikai ar pretiniekiem, bet arī muguras muskuļu krampjiem, tāpēc viņam vienu brīdi šķitis, ka finišu nesasniegs.

Jau vēstīts, ka Bikše, vien otro reizi karjerā sacensībās slēpojot 50 kilometru maratonu, izcīnīja 57.vietu, esot ceturtais no beigām, kurš tika līdz finišam. Slēpotājs atzina, ka distancē viņam klājies ļoti grūti, tāpēc ir gandarīts, ka netieka apsteigts par apli.

"Vienu brīdi bija lielas šaubas par finiša sasniegšanu, jo aptuveni 30.kilometrā sāka raut krampī muguru. Likās jau, ka nevarēšu finišēt, tomēr cerēju, ka kādā brīdī paliks vieglāk. Muguru neatlaida ne uz mirkli, tāpēc atlikušo daļu nācās pamatīgi cīnīties. Šodien izliku visus spēkus," pēc garās distances, kurā viņš pavadīja divas stundas, 31 minūti un 7,5 sekundes, sacīja Bikše.

Pērn viņš pasaules čempionātā 50 kilometrus veica brīvajā stilā, bet olimpiskajās spēlēs nācās slēpot klasiskajā solī, kas bijis grūtāk.

"Šis bija mans pirmais piecdesmitnieks klasikā. Ir diezgan liela atšķirība, jo pērn slīdsolī bija vieglāk braukt. Pērn arī trase bija ātrāka un cietāks sniegs, bet te trase bija lēna, kas radīja vēl papildus grūtības," skaidroja slēpotājs, kurš pirms tam Phjončhanā ieņēma 63.vietu sprintā un 65.vietu 15 kilometru brīvā stila distancē.

Tiesa, salīdzinājumā ar iepriekšējām dienām, šoreiz slīdamība bijusi pat nedaudz labāka, jo sestdien Phjončhanā gaisa mitrums bija lielāks, tomēr tāpat kā pirms tam, problēmas sagādājis netīrais sniegs.

"Te aizvien ir netīrs sniegs, tāpēc bija daudz slēpju maiņu. Es mainīju pat divas reizes. Varbūt otrajā reizē nedaudz kļūdījos, jo ar vienu pāri nobraucu trīs nevis divus apļus. Tobrīd šķita, ka slīd labi un nemainīšu, bet trešajā aplī sāku just, ka tomēr neiet. Aplis ir garš - 8,3 kilometri - tajā neko mainīt vairs nevar, tāpēc bija jānobrauc līdz nākamajai maiņai. Pēdējā aplī jaunās slēpes gāja jau daudz labāk," nianses atklāja Bikše, iebilstot, ka sacensību beigu daļā, kad kļuva aukstāks, slēpes sāka nedaudz sist atpakaļ, jo trasē veidojās ledus.

Distancē viņam palīdzēja ne tikai tēvs un treneris Zintis Bikše, bet arī Latvijas jaunā slēpotāja Patrīcija Eiduka, kura rūpējās, lai komandas biedram būtu iespēja padzerties. Tāpat bija sarunāts, ka vajadzības gadījumā atbalstu sniegs Lietuvas komandas pārstāvji.

Pirms olimpiskajām spēlēm Bikše vēl nebija izlēmis, vai slēpos 50 kilometrus, bet tagad nenožēloja, ka pieņēmis lēmumu startēt.

"Ja neslēpotu, pēc tam varētu lauzīt galvu, kā būtu, ja būtu. Tagad ir sasniegts finišs. Nogurums un spēku izsīkums gan bija tik liels, ka nekādu emociju tobrīd man nebija, bet finišs paliek finišs," sacīja Bikše, piebilstot, ka izstājoties allaž var atrast attaisnojumus, bet sasniegt šādas distances finišu olimpiskajās spēlēs, ikvienam slēpotājam ir kas nozīmīgs.

Bikše pērn kļuva par pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš piedalījies prestižajā "Tour de Ski" tūrē, kopvērtējumā izcīnot 40.vietu. Turklāt pērn pēdējā etapā Bikše kļuva par vēsturē pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš ieguvis Pasaules kausa kopvērtējuma punktus. Šosezon viņš Pasaules kausa sacensībās distancē četras reizes iekļuvis septiņdesmitniekā.

Savukārt pirms došanās uz Phjončhanu Bikše izcīnīja 24.vietu pasaules U-23 čempionāta 15 kilometru distancē klasiskajā stilā.

Jau ziņots, ka desmit kilometru distancē brīvajā stilā Patrīcija Eiduka ar 44.vietu sasniedza jaunu Latvijas distanču slēpotāju labāko panākumu Olimpiādēs.

Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāv 34 sportisti. Latvija ir pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā iekļauti 14 olimpiskie debitanti.

Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija notiks svētdien.


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Top komentāri

n.
n
Visi ir tikai cilveki!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi