Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Infektologi brīdina - norovīrusu izslimojusi persona pārējos var aplipināt vēl trīs dienas pēc atveseļošanās

Norovīruss skāris arī Igaunijas olimpisko delegāciju, kas mitinās vienā ēkā ar Latvijas pārstāvjiem

Igaunijas olimpiskajā delegācijā Phjončhanas olimpiskajās spēlēs konstatēta saslimšana ar lipīgo norovīrusu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Jāpiebilst, ka Igaunijas delegācija olimpiskajā ciematā dzīvo vienā ēkā ar Latvijas komandu, kaimiņos esot arī Baltkrievijas delegācijai.

Igauņu masu mediji pagaidām par saslimšanu nesniedz ziņas, taču tiek vēstīts, ka slimības dēļ olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies distanču slēpotāja Anete Vērpalu.

Jau iepriekš Latvijas sportistiem tika ieteikts rūpīgi izmantot higiēnu un pēc iespējas izvairīties no koplietošanas telpām, piemēram, lifta. Tiesa, Latvijas delegācijas pārstāvji dzīvo mājas pirmajos trīs stāvos, tāpēc lifta izmantošana viņiem īsti nav aktuāla.

Jau ziņots, ka kopš Phjončhanas Olimpiādes sākuma tur plosās līpīgais norovīruss, kurš izraisa vemšanu un caureju. Ar vīrusu līdz šim inficējies jau 261 cilvēks, no tiem 217 beidzies karantīnas periods. Pārsvarā saslimšanas gadījumi konstatēti olimpisko spēļu darbinieku vidū, taču iepriekš tika ziņots, ka saslimuši arī divi Šveices komandas frīstailisti. Lai arī sasirgušo vārdi oficiāli netika atklāti, Šveices medijs RTS ziņoja, ka viņi ir Fabjēns Bešs un Eliass Embīls.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) preses sekretārs Marks Edamss sestdien apstiprināja, ka abi sportisti nedzīvoja olimpiskajā ciematā. Tikmēr Šveices komanda jau piektdien ziņoja, ka sasirgušo sportistu veselības stāvoklis ir uzlabojies, tāpēc abi varēs piedalīties sacensībās.

Pirms tam visi saslimšanas gadījumi bija konstatēti Olimpiādes darbinieku - apsargu, ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju un apkalpojošā personāla vidū. Pērn pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas norisinājās Londonā, ar norovīrusu saslima vismaz 40 cilvēki, no kuriem bija arī vairāki titulēti sportisti.

Norovīruss tautā tiek saukts par "ziemas vemšanas slimību". Simptomi ir līdzīgi kā rota vīrusam, turklāt neizbēgamas ir galvassāpes un drudzis. Slimība ir ļoti lipīga, jo izplatās pa gaisu pilienu veidā arī lielos attālumos. Inkubācijas periods ilgst no četrām līdz 77 stundām. Tāpat infektologi iesaka pievērst uzmanību faktam, ka tas, kurš slimību jau izslimojis, apkārtējos var aplipināt pat trīs dienas pēc tam, kad jau atveseļojies.

 


Ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā seko līdzi - Diena.lv/phjonchana2018

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi