Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasaules kausa kopvērtējumā pirmo reizi Vīgants ar Auziņu, Eidukai karjeras rekords

2022./2023. gada Pasaules kausa sezonas distanču slēpošanā kopvērtējumā Patrīcija Eiduka no Vecbebriem izcīnījusi 22. vietu, kas ir viņas un arī Latvijas augstākais sasniegums slēpošanā. Tikmēr madonieši Raimo Vīgants un Kitija Auziņa pirmo reizi karjerā tikuši pie Pasaules kausa kopvērtējuma punktiem un atrodas sezonas noslēguma kopvērtējuma tabulā, pateicoties jaunajai sistēmai.

Pagājušā nedēļas nogalē Somijas slēpošanas centrā Lahti noslēdzās 2022./2023. gada Pasaules kausa sezona, kuras kopvērtējumā ar izcīnīto 22. vietu (798 punkti) Patrīcija Eiduka sasniedza karjeras rekordu un pirmo reizi tika trīsdesmitniekā. Iepriekšējais labākais rezultāts bija pirms diviem gadiem, kad iegūta 32. vieta. Eiduka šoreiz aizvadīja krietni vairāk startu nekā iepriekšējās sezonās – 23 starti PK posmos, kas kopā ar pašas progresu bija panākuma atslēga. Turklāt distancē slēpotāja no Vecbebriem ieguva 18. vietu, pirmo reizi tiekot divdesmitniekā. Vienīgi žēl, ka kopumā lielisku sezonu nācās pabeigt uz izstāšanās nots

Vēl īpašāku panākumu padara tas, ka Patrīcija Eiduka, lielāko sezonas daļu nobraukusi sacensībās ar U23 līderes zaļo krekliņu, kopvērtējumā kļuva par pārliecinošu U23 grupas ieskaites uzvarētāju. Tuvākā sekotāja šajā ieskaitē – 42. vietu ieguvusī norvēģiete Magrēte Bergane – tika apsteigta par vairāk nekā 330 punktiem. Tiesa, norvēģiete tāpat kā citas U23 slēpotājas piedalījās krietni, t.i., uz pusi mazāk sacensībās nekā Patrīcija – 13 starti.

Kopumā veiksmīga šī sezona bijusi arī madoniešiem. To pasvītro Raimo Vīganta un Kitijas Auziņas tikšana pie saviem pirmajiem Pasaules kausa kopvērtējuma punktiem un sezonas noslēgumā atrašanās Pasaules kausa kopvērtējuma sarakstā. Vīgants nopelnīja 15, bet Auziņa septiņu punktus, abiem ierindojoties otrā simta vidū.

Šos punktus kopvērtējumam viņi ir nopelnījuši, kaut arī nebija labāko trīsdesmit vidū, bet gan piecdesmitniekā. Tas ir iespējams, jo šajā sezonā Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS) bija pieņēmusi jaunu punktu piešķiršanas sistēmu, proti, ja daudzu gadu garumā punktus Pasaules kausa kopvērtējumam varēja nopelnīt par iekļūšanu trīsdesmitniekā, tad šajā sezonās tos varēja iegūt par piecdesmitnieka sasniegšanu.

Daudzskaitlīgākā un spēcīgākā vīriešu konkurencē Raimo Vīgants šajā sezonā PK posmos startējis desmit reizes, sasniedzot arī karjerā augstāko vietu. To madonietis paveica februāra sākumā Toblahā, kur sprintā slidsolī jeb brīvajā stilā kvalifikācijā uzrādīja 43. rezultātu, tikai pusotrai sekundei pietrūkstot līdz trīsdesmitniekam jeb ceturtdaļfinālam. Ja iepriekšējās sezonās ieņemtā 44., 48. un 49. vieta punktus nedeva, tad pēc jaunās sistēmas Vīgants Toblahā tika pie 8 punktiem.

Arī nupat Tallinā madonietis labi veica sprintu, līdz trīsdesmitniekam pietrūkstot nedaudz virs divām sekundēm. Ļoti blīvajos rezultātos olimpisko spēļu 20. vietas ieguvējs no Madonas ieguva 44. vietu, otro reizi šosezon tiekot piecdesmitniekā jeb pie punktiem (7 punkti) un atkārtojot līdz šai sezonai piederošo labāko rezultātu. Ar 15 punktiem sezonas kopvērtējumā Latvijas vadošais slēpotājs ierindojās 169. vietā.

Ņemot vērā dalībnieču skaitu (55 slēpotājas) un sastāvu sievietēm Tallinas sprintā, bez Patrīcijas Eidukas pārējām Latvijas slēpotājām bija ļoti laba iespēja iekļūt piecdesmitniekā. Šo iespēju izmantoja Kitija Auziņa.

Madonas jauno slēpotāju trenere šajā sezonā piedalījās divos startos PK posmos, un atšķirībā no Raimo tie bija Kitijas debijas starti PK posmos, lai arī Latvijas otras labākās slēpotājas Auziņas kontā ir vairāki pasaules čempionāti un arī olimpiskās spēle Pekinā. Novembra beigās Somijā (Rukā) madoniete 59 dalībnieču vidū sprintā klasikā ierindojās 55. vietā, bet 21. martā Tallinā 55 slēpotāju konkurencē vēlreiz aiz Patrīcijas Eidukas bija otra labākā sprintā no Latvijas, šoreiz iegūstot 44. vietu un pirmo reizi tiekot piecdesmitniekā, līdz ar to arī pie PK kopvērtējuma punktiem.

Kā jau dažkārt minēts, pēc jaunās sistēmas kopvērtējuma punktus ir daudz vieglāk nopelnīt nekā iepriekš, jo tos saņem ne vairs trīsdesmitnieks, bet piecdesmitnieks. Iegūtie septiņi punkti deva Auziņai iespēju sezonas kopvērtējumā ieņemt 155. vietu, kaut arī pēc varējuma varēja būt vismaz divdesmit vietas augstāk, jo vairākas par madonieti vājākas slēpotājas bija startējušas PK posmos, kur piedalījās ne tikai mazāk par 50, bet atsevišķos gadījumos pat mazāk par 40 slēpotājām, tādējādi vairāk nekā desmit punktus nopelnot par pēdējo vai priekšpēdējo vietu.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi