Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pirmajā 50 km distancē Pasaules kausā Oslo Eiduka iekļūst desmitniekā

Svētdien Norvēģijas leģendārajā slēpošanas centrā Holmenkollenā Oslo pievārtē Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā vēsturiski pirmajā 50km brīvajā stilā ar masu startu sievietēm, nestartējot vairākām līderēm, 32 dalībnieču konkurencē Patrīcija Eiduka no Vecbebriem izcīnīja 9. vietu, ceturto reizi karjerā tiekot desmitniekā.

Tikai nedēļu pēc pasaules čempionāta, kas Planicā noslēdzās ar ierastajām garākajām distancēm –  50km vīriešiem un 30km sievietēm, Pasaules kausa sezona turpinās ar neko citu kā tieši ar pašām garākajām distancēm PK posmos, kas raisījis arī neapmierinātību slēpotājos. Līdz ar to šajā nedēļas nogalē startē šajā tūkstošgadē mazākais dalībnieku skaits PK posmos. Vakar vīriešiem uz startā izgāja 36 slēpotāji, bet sievietēm šodien vēsturiskajā pirmajā 50km distancē startēja vien 32 dalībnieces.

Sestdien vīriešiem izpaudās norvēģu dominance un pasaules čempionātā 50km nestartējušo “svaigums”. Pirmajā desmitniekā bija tikai Norvēģijas slēpotāji. Pirmās trīs vietas aizņēma visi 2015. gadā Skandināvijas kausā Madonā desmitniekā tikušie slēpotāji. Uzvarēja šī gada pasaules čempionātā trīs zelta medaļas izcīnījušais Simens Krīgers, otro vietu ieguva šīs distances pasaules čempions 2019. gadā Kristers Holunds, bet pagājušā gada uzvarētājs Holmenkollenā Martins Niengets beigās panāca un apsteidza  pirms nedēļas Madonā startējušo Iveru Andersenu, iegūstot trešo vietu. Pagājušā nedēļas nogalē “Smeceres sila” trasē dominējošais Haralds Amundsens noslēdza sešinieku, aiz sevis atstājot šī gada vicečempionu 50km klasikā Johannesu Klēbo.

Šodien sievietēm vēsturiskajā 50km distancē diemžēl nepiedalījās neviena no pasaules čempionāta medaļniecēm 30km – zviedrietes Eba Andersone un Frīda Karlsone un norvēģiete Ann Čersti Kalvo. Nebija vienas no divām somu līderēm Kristas Permekoski, kā arī kā norvēģiete Ingvilda Estberga, kura pasaules čempionātā ieņēma 5. un 7. vietu 10km slidsolī un 15km skiatlonā. Nestartēja arī neviena no pagājušā gada Holmenkollenā trijniekā iekļuvušajām – somiete Permekoski un zviedriete Jonna Sundlinga, kura vairāk zināma kā pašreizēja olimpiskā un pasaules čempione, taču pērn olimpiskajās spēlēs Pekinā 30km ieguva augsto 4. vietu, līdz bronzai pietrūkstot divām sekundēm, kā arī, protams, uzvarētāja Terēza Juhauaga, kura pērn beigusi karjeru. Patrīcija Eiduka pērn Holmenkollenā ieguva ļoti augsto 21. vietu 30km klasikā, bet šogad slidsolī pie šāda sastāva noteikti mērķēja daudz augstāk. Pirms nedēļas pasaules čempionātā vadošā baltiete 30km klasikā finišēja 17. vietā.

Eiduka līdz pat 33km turējās līderu grupā, bet tad faktiski divatā ar somieti Kertu Niskanenu divatā turējās 9. un 10. vietā. Piecus kilometrus līdz finišam bija skaidrs, ka Patrīcija noturēsies desmitniekā un kopā ar Niskanenu un arī noķerto no līderu grupas atkritušo citu somieti Evelīnu Pīpo cīnīsies par 8. līdz 10. vietu, jo tuvākās sekotājas bija neaudz virs minūtes aiz muguras, bet līderu grupiņa ar septiņām slēpotājām bija gandrīz minūti priekšā.

Divus ar pusi kilometrus līdz finišam pasaules čempionātā 16. vietu 10km slidsolī ieguvusī Pīpo sāka “plīst”, tādējādi cīņā par 8. vietu Baltijas vadošā slēpotāja un Niskanena palika divatā. Finišā olimpiskā vicečempione klasikā no Somijas bija nedaudz ātrāka par Patrīciju, tādējādi Eiduka izcīnīja 9. vietu un ceturto reizi tika desmitniekā, no uzvarētājas atpaliekot tikai pusotru minūti.

Uzvaru svinēja 2018. gada olimpiskā čempione 10km slidsolī Ragnhilda Hāga, kura par 0,3 sekundēm apsteidza Planicā bronzu skiatlonā izcīnījušo norvēģieti Astrīdu Slindi, bet trijnieku pussekundi aiz uzvarētājas noslēdza pasaules čempione 10km slidsolī Džesika Diginsa no ASV. Pirms nedēļas Madonā Skandināvijas kausā divas uzvaras izcīnījusī Margrēte Bergane no Norvēģijas noslēdza sešinieku.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi