Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

55 collu Sony Bravia. Jeb brīži kad liels ir labi.

Jauns televizors šodien, iespējams, Dienas lasītājiem neizraisīs sajūsmu. Modernā televizorā ir viss un atšķirības starp dažādu ražotāju modeļiem ir vērojamas galvenokārt lietotāja saskarnē. Jā, ir dažādas nianses, kurās iedziļinās vien speciālisti un izvēlīgi pircēji. Bet tomēr, 55 collu izmēra verķis ar visām iespējamām funkcijām ir apskatāms, lai mums ir mēraukla nākamajiem apskatiem.

Šī gada pavasarī Sony ir nācis klajā ar jaunu BRAVIA sēriju. Kā labākais līnijā ir jāpiemin 800 hercu 55 collu Full HD 3D televizors ar pilno LED aizmugures apgaismojumu. Pilnais šajā gadījumā nozīmē to, ka LED diodes ir izkliedētas pa visu aizmugurējo paneli, nevis tikai ekrāna kontūrā. 800 herci iesākumā šķiet nevajadzīgi daudz, taču kombinācijā ar ātru procesoru, televizors veido baudāmu kadru plūsmu bez attēla kavējumiem, lietām vai personāžiem ātri pārvietojoties kadrā.

Mūsdienās televizors vairs neveic vien "TV kastes" funkciju. Līdzīgi kā viedtālrunis, arī televizors ir kļuvis par universālu iekārtu ar interneta saturu, dažādām aplikācijām, pārņemot zināmas datora funkcijas, sākot ar iebūvētu wifi pieslēgumu, interneta pārlūku un citiem interneta servisiem. Trūkst vien teksta redaktors. 

Komfortam un drošībai

55 collu izmēram, šis aparāts ir visai energoefektīvs - patērē ap 150 vatiem stundā. A klase. Starp citu, no šī gada rudens, līdzīgi kā veļasmašīnām, arī televizoros būs jānorāda energopatēriņa klase. Gaidīšanas režīmā 0,3 vati. Priecē, ka zaļi domājošiem lietotājiem ir pieejams arī fizisks slēdzis televizora sānā, lai mēs netērējam pat tos 0,3 vatus.

Iebūvēta DLNA funkcija ļaus tālrunī esošas fotogrāfijas vai video materiālu skatīt televizorā, pilnā ekrānā. No datora varēsiet atskaņot filmas ar push funkciju, ja jums ir instalēts jaunākais Media Player. Turklāt televizors uzlabos attēla kvalitāti līdz baudāmam Full HD, kamēr ar televizora pulti varēs apturēt vai pārtīt datorā esošo filmu.

Savukārt ja jums mājās ir mazs bērns, kas mīl braukt ar rotaļu automašīnīti vai citu rotaļlietu pa sienām un televizora ekrānu, jūs būsiet gandarīti dzirdēt, ka televizora virsmu klāj 0,7 mm plāns skārpējumu izturīgs “Gorilla glass” stikls, kuru šodien vēl varam sastapt iPhone vai piemēram Samsung Galaxy S tālruņos.

Līdzīgi kā iepriekšējos modeļos, SONY ir iebūvēts apgaismojuma sensors, kas koriģēs attēla silgtumu, toni un kontrastu atkarībā no telpas apgaismojuma un gaismas Kelvina grādu temperatūras. Savukārt kustību sensors izslēgs attēlu, saglabājot skaņu, ja iziesiet no telpas vai aizmigsiet. Neliela iebūvēta video kamera, bērnam pieejot pie televizora ekrāna tuvāk par pusotru metru, izdos brīdinājuma skaņas signālu un izslēgs ekrānu, kamēr bērns nepārvietosies skatīšanai drošā attālumā. Bērniem nevēlama satura kanālus iespējams bloķēt ar pin kodu. Skaņas pozīcijas kontrole ļaus uztvert cilvēku atrašanās vietu telpā, kas virtuāli novirzīs skaņu skatītāju virzienā. 

Saskarne un interneta satura iespējas

Televizoram ir pieejams populārais Sony cross media bar veida navigācijas risinājums, jāpiezīmē, ka izpildīts kā jauna veida ikonu kopums televizora apakšā, krustam esot sānu malā. Mazā lodziņā blakus redzams arī pieslēgto iekārtu saraksts. Lietojot navigāciju vienlaicīgi var skatīt arī saturu, piemēram televīzijas kanālu vai filmu lodziņā, kas ir identisks.. teju 32 collu televizoram. 

Papildus ir parādījušās jaunas iepriekš neredzētas ikonas. Lielāko interesi izraisa tās, kas izmanto internetu. Televizors pats lejupielādē sev atjauninājumus un dažādus jaunus pieejamus servisus, piemēram, 2012. gada Eiropas līgas vai Bundeslīgas kvalifikācijas spēles futbolā. Interesanti, ka interneta video 55 collās izskatījās vairāk nekā pieņemami. Jāatceras, ka šī kvalitāte būs atkarīga no pieejamā interneta ātruma, tāpēc, ja vēlaties kvalitatīvākus interneta video savam televizoram, neskatoties uz WiFi pieejamību, aizvelciet līdz televizoram tīkla vadu. Attēlu var arī samazināt televizora vidū, ja kvalitāte, piemēram YouTube klipiem, neļauj tos baudīt pilnā izmērā.

Televizoram var izvēlēties latviešu valodu. Arī iepriekš redzētās simtlappušu instrukcijas pieejamas pašā televizorā latviešu valodā ar krāsainiem attēliem. Ja vien Latvijas likumdošana atļautu nedrukāt instrukcijas, mēs tādā veidā beidzot ietaupītu lērumu papīra. Ērti ir tas, ka šajā iebūvētajā instrukcijā aprakstītās funkcijas uzreiz ir arī iespējojamas no atbilstošās lappuses. Taisnības labad jāpiezīmē, ka arī drukātā grāmatiņa ir palikusi plānāka.

Interneta pārlūks un citi ikdienas zvēri

Lai nevajadzētu retajās reizēs atkāpties no jaunās rotaļlietas un ķert pēc datora, ir pieejams iebūvēts interneta pārlūks. Iegūstam Full HD 1920 x 1080 punktu izšķirtspējas 55 collu ekrānu mājas lapu pārlūkošanai. Portāls Diena.lv horozinotāli aizņem vien pusi no ekrāna. Salasīt mazos burtiņus nav viegli, tādēļ lapu varam pietuvināt, kamēr tā aizņem visu ekrānu. Latviešu burti ir atbalstīti. 

Mājas lapu adresi ir iespējams pieprasīt dažādos veidos,  piemēram, jau ierastā telefona īsziņu sastādīšanas veidā. Tas gan ir garākais un neērtākais ceļš. Krietni ērtāk ir paņemt jebkuru USB klaviatūru un iespraust blakus esošā BluRay atskaņotājā. Rakstām adresi jau ierastā veidā un atveram mājas lapas ātri un ērti. Savukārt ar televizora pulti vai ar Android vai iPhone tālrunī pieejamu bezmaksas “Media Remote” aplikāciju tiek pildītas peles funkcijas. Tālrunis ir iepriekš jāpiereģistrē televizorā un abiem jāizmanto viens WiFi piekļuves punkts. Un ja vēl patīk "viss liels", lietojam iPad aplikāciju. Īpaši izveicīgie, pakratot tālruni nepieciešamajā virzienā varēs, piemēram, pārtīt video. Ja telefons atbalsta balss atpazīšanas funkciju, televizora interneta pārlūkā varēsi atvērt adreses, tās ierunājot. Ja tev pieder VAIO dators, televizoru varēsi vadīt no datora ar tā klaviatūru. Arī tam ir nepieciešama bezmaksas aplikācija. 

Pie citiem ikdienas zvēriem jāpiemin Skype, Facebook, Twitter un citas aplikācijas. Tuvā nākotnē tiek solīta arī eBay aplikācija. Lai Skype sarunas būtu dzīvas, kā vienu no televizora aksesuāriem var pieminēt piestiprināmu HD kameru ar 4 mikrofoniem. Kamēr skaipojam, vienlaicīgi iespējams, apskatīt arī televīzijas programmu. Savukārt BluRay atskaņotājam vari pieslēgt jebkuru Skype webkameru vai arī izmantot citu Sony "ekosistēmas" ierīci - Playstation Eye kameru.

3D

3D šaurā vieta šobrīd ir satura pieejamība. Jāatgādina, ka Sony pats ir 3D satura ražotājs, sākot ar filmām un spēlēm un beidzot ar VAIO datoriem un  Full HD 3D video kameru ar diviem objektīviem, divām matricām un diviem procesoriem. Relatīvii lēti saturu varēsim pašrocīgi veidot ar jauno "Blogie" 3D kameru.

Jaunam televizoram ir jaunas brilles. Daudz vieglākas, 45 minūšu laikā lādējamas ar Micro USB un uzlādētas ļaus skatīsies filmas 3 stundas. Dizains joprojām atpaliek, izskatās aizņemtas no 60to gadu onkuļa funkcionāra, taču mazais svars šo kompensē, turklāt tās ir gana lielas un zem tām varu turēt arī savas optiskās brilles. Vizuāli jaunās brilles arī izteiktāk veido "plus telpu", salīdzinot ar iepriekšējo modeli.

Ieraksti

Pievienojot televizoram ārējo cieto disku, televizors veiks ieraksta funkciju. Uzreiz gan jābrīdina, ka televizors to formatizēs savā formātā un tu nevarēsi tur glabāt blakus lietas. Vēl vairāk, zinot SONY nostāju autortiesību jautājumā, šo diska saturu varēsi skatīt tikai pie šī konkrētā televizora, bez iespējas saturu pavairot. 

Epilogam

Apskatītais 55 collu televizors ir ne tikai liels un iespējām bagāts, bet arī visai dārgs. Tirdzniecības cena ir ap 2,5 tūkstošiem latu. Ja patīk iespējas, bet izmērs un cena ir šķērslis, pieejami arī vienkāršāki un mazāku izmēru brāļi no 22 collām. Reizē ar šo apskatu veicam arī citu modernu televizoru testu un publicēsim apskatus. Lai mums - lasītājiem rastos priekštats, kādas ir šodienas televizoru iespējas un kas būs standartkomplektācijā jau rītdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko