Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ar Street View ekskursijas var saplānot pa stundai

Google nebeidz mūs pārsteigt, radot vienu noderīgu servisu pēc otra. Kopš internetā ir pieejamas Google kartes un satelītattēli, to piedāvātās iespējas ir kļuvušas par ikdienu. Ja esam ieplānojuši pikniku ģimenes dārziņā, varam nosūtīt draugiem saiti ar maršrutu, lai viņiem nebūtu pašiem jāmeklē, kā pie mums atbraukt. To var saņemt arī mobilajos telefonos.

Viens no Google karšu jauninājumiem ir Street View jeb ielas skats. Atrodot adresi vai zinot aptuvenu mūs interesējošā objekta atrašanās vietu, mēs varam izvēlēties saiti Street View atrastās adreses mākonī virs kartes un pārslēgties ielu skatā, lai virtuāli apmeklētu ielu.

Pārslēdzoties mēs atrodamies ielas vidū un varam griezties apkārt 360 grādu panorāmas skatā, izpētot apkārtni, vai pārvietoties pa ielu tālāk, kamēr sasniedzam galamērķi. Ielas vidū virs asfalta ir uzzīmētas bultas ar ielu nosaukumiem, uz kurām nospiežot skats pārvietojas pa ielu izvēlētā virzienā. Atkarībā no jūsu interneta ielādes ātruma sajūtas tiešām būs tādas, it kā brauktu automašīnā svešā pilsētā.

Gadījumā, ja karte neatpazīs objektu pēc nosaukuma, bet jums ir zināma tā atrašanās vieta, sameklējiet nelielu cilvēciņu kartes kreisajā stūrī virs tālummaiņas regulētāja. Ja tas ir dzeltens, šajā rajonā ir pieejams ielas skats. Ja pelēks, tad nav. Google cilvēciņam ir devis vārdu Pegman. To ar peli var aizvilkt uz vēlamo vietu kartē, lai aktivizētu ielas skatu.

Tehnoloģija


Lai virtuālais ceļojums pilsētā būtu iespējams, būtu jānofotografē visa pilsēta panorāmas režīmā. Tā vietā, lai šo darbu veiktu paši iedzīvotāji, daloties ar savu foto un video saturu, līdzīgi kā YouTube vai Panoramio servisos, Google šo jautājumu risināja, piesaistot uzņēmumu ar busiņu, panorāmas kameru un GPS.

Tika izvēlēts 45000 ASV dolāru vērts aprīkojums, kuru uzstādīja busiņam uz jumta un sūtīja misijā. Busiņš sistemātiski izbrauc visas ielas pilsētā, bet Kanādas ražotāja Immersive Media panorāmas kamera, kas atgādina lodi ar actiņām, fiksē apkārt notiekošo ar visām 11 lēcām un saglabā datoros.

Varam vien iedomāties datu apjomu, kas tiek uzkrāts, filmējot visas pilsētas ielas. Iespējams, tādēļ visām pasaules pilsētām šis pakalpojums vēl nav pieejams. 2008. gada maijā Google piekrita nopirkt Panoramio servisu, kas sasaista miljoniem fotogrāfiju visā pasaulē ar GPS koordinātēm. Atliek vien sagaidīt, kad savas fotogrāfijas ieraudzīsim arī apvienojumā ar Street View.

Kā tas mums var noderēt?

Pieņemsim, mums ieplānots ceļojums uz Romu. Būs jāsameklē viesnīca, jāieplāno, ko vēlēsimies apskatīt un kā kur nokļūsim. Sākumā izvēlēsimies viesnīcu, izmantojot Google Maps. Atveram pārlūku, ierakstām "maps.google.com" un karšu meklēšanas lauciņā — "Rome, Italy".

Izmantojot tālummaiņu, pievelkam tuvāk un izvēlamies rajonu, kurā vēlamies viesnīcu. Tajā pašā lodziņā ierakstām "Hotel", un Google karte mums iezīmēs tuvāko viesnīcu atrašanās vietas. Ar peli varam izvēlēties katru no tām, aplūkojot foto, adresi un zvaigznīšu skaitu, ko piešķīruši lietotāji. Zem fotogrāfijas ir Street View saite, ar kuru apskatos kā "dabā" izskatās iela, viesnīcas un blakus esošo ēku fasādes, gūstot zināmu priekšstatu par apkārtni.

Ja neesmu pārliecināts par izvēli, būs nepieciešams padoms. Mans mīļākais ceļošanas padomdevējs internetā ir tripadvisor.com, kurā iekopēju viesnīcu nosaukumus un lasu viesu atsauksmes. Ja ceļotāji viesnīcu novērtē zemu, izvēlos citu.

Sameklēsim arī interesējošos apskates objektus Romā, un Google parādīs, kā un cik ilgā laikā līdz tiem nokļūt. Tādā veidā varam plānot ceļojuma dienas, lai bez steigas aplūkotu visu, ko vēlamies.

Ņemam līdzi

Ielas skats nupat tiek piedāvāts arī portatīvajās ierīcēs, kurās ir iekļauta Google karte. Piemēram, iPhone tālrunī šī iespēja ir teicami realizēta, izmantojot skārienjutīgo ekrānu, lai, pārvietojoties pa ielām, skatītos apkārt bez pogu palīdzības.

Atverot mobilo Google Maps adresi, ielāde notiek, izmantojot internetu, kas Romā caur mobilo sakaru tīklu varētu būt dārgi. Ja atradīsiet WiFi pieeju, piemēram, kafejnīcā malkojot espresso, ielu skats būs vienmēr līdzās.

Diemžēl visam ir tumšā puse. Google bija spiesti aizmiglot cilvēku sejas ielas skatos, kad aktualizējās tiesību uz privātumu jautājums. Vēl jo vairāk pēc pāris gadījumiem, kad cilvēki atpazina sevi, nofotografētus izejot no striptīza kluba. Tomēr Google nebeidz pārsteigt ar saviem jaunajiem pakalpojumiem, un es nepacietīgi gaidu, kas būs nākamais!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko