Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 29. oktobris
Laimis, Laimonis, Elva, Elvijs, Elvis

Atklājumi vikingu teritorijās liek apšaubīt mītus par ziemeļniekiem

Kas bija vikingi? Mežonīgi, netīrīgi ziemeļu sirotāji, kas laupīšanas nolūkā iebruka aizjūras ciematos, apkāva to iedzīvotājus un nodedzināja mājas? Vai varbūt kulturāla tauta, kas spēlēja teātri, apgaismoja savus kaimiņus un citu tautu skatījumā pārmērīgi aizrāvās ar personīgo higiēnu.

Kembridžas universitātes vēsturnieki sliecas piekrist otrajam variantam. Viņiem izdevies atrast pietiekami daudz apliecinājumu par ieceļojušo vikingu kultūras dzīvi. Piejūras tautas savulaik pamatīgi iebiedējušie vikingi no IX līdz XI gadsimtam pārvaldīja lielu daļu tagadējās Anglijas teritorijas un faktiski ir neskaitāmu britu priekšteči.

Aizdomīgi tīrīgi

"Viņi katru dienu sukāja matus, regulāri mainīja apģērbu un katru sestdienu mazgājās," darbā par ziemeļnieku tautas paražām Kembridžas universitātes vēsturnieki rakstīja, ka mīti par robustajiem, asinīm notašķītajiem karotājiem īsti neatbilst patiesībai. Arī viduslaiku hronists Džons no Valigfordas savulaik pierakstos atzīmējis, ka jūrasbraucēji no dāņu zemes bijuši tam laikam netipiski tīrīgi.

Par tradicionālo mazgāšanās dienu liecina pat sestdienas nosaukums dažās valodās. Piemēram, īslandiešu laugardagur tulkojumā nozīmējot "mazgāšanās diena". "Viņiem bieža mazgāšanās bija standarts, taču kristīgo anglosakšu skatījumā tas bija grēks," Viduslaiku skandināvu mitoloģijas pētniece Elizabete Rova žurnālam Der Spiegel stāstīja, ka kaimiņi ne vienmēr sapratuši ziemeļniekus. Iespējams, bailes no "dīvainajiem" iekarotājiem arī pamudināja teikās viņus attēlot kā mežoņus.

Vikingi bijuši kā apmāti ne tikai ar tīrību, bet arī teātri un dzeju. Aberdīnas universitātes arheologs Nīls Praiss uzskata, ka teātra izrādes bijušas ziemeļnieku kultūras neatņemama sastāvdaļa. "Bija lugas, kuras vikingi uzveda bērēs," stāstīja arheologs, kurš lasījis un salīdzinājis simtiem hroniku par ziemeļnieku apbedīšanas tradīcijām. Vienu no spilgtākajām uzrakstījis arābu diplomāts Ahmeds Ibn Fadlāns, kurš X gadsimtā bija devies Bagdādes kalifa uzdevumā un pa ceļam saticis skandināvu tirgotājus. Tikšanās brīdī vikingi bija zaudējuši savu līderi, un viņa bēres ilgušas desmit dienu. Turklāt pēc stingra plāna un ar katram iedalītu lomu. Piemēram, kāda vergu meitene tika izraudzīta par aizgājēja līgavu, pavecāka sieva spēlēja nāves vēstnesi.

Neobjektīvs vērtējums

Tiesa, visu pasākumu pavadīja alkohola straume, mūzika un sekss publiskā vietā. Tas stiprina viedokli, ka vikingi bija visnotaļ mežonīgi. Arābu diplomāts savā hronikā atzina, ka nekad neesot sastapis cilvēkus, kas spēj patērēt apreibinošus dzērienus tik lielā daudzumā. Tas, protams, stiprināja viņa un hroniku lasošo cilvēku viedokli par vikingiem kā mežoņiem.

Taču N.Praiss atgādina, ka A.Ibn Fadlāns, pēc kura hronikas motīviem tika uzņemta filma 13.kareivis ar Antonio Banderasu galvenajā lomā, uz notiekošo raudzījies "caur islāma brillēm". Kā zināms, šajā reliģijā alkohola lietošana ir aizliegta, tādēļ viņam liels daudzums varēja šķist pēc eiropiešu kritērijiem mērens alkohola patēriņš.

Britu zinātnieks vērš uzmanību uz to, ka līdz šim pētnieki ignorējuši vikingu kulturālo pusi. Arheologs atgādina, ka vikingu poēmu grāmata Edda sākotnēji rakstīta kā luga. Arī apbedīšanas rituāli kalpojuši par izrādēm, lai arī mums nepierastām un varbūt kādam šaušalīgām. Tajās loma atvēlēta pat mirušajam. "Šīs lugas bija kā traģēdija Hamlets," uzstāj N.Praiss. Tomēr viņam nāksies likt galdā ļoti nopietnus pierādījumus, lai pārliecinātu citus vikingu pētniekus, ka ziemeļnieki tiešām nākuši no kulturālas tautas.

Top komentāri

vvin!
v
viking ir vairāk darbības vārds nekā lietvārds un attiecas vairāk uz darbību, nekā uz kultūru, ja par kultūru nedēvē pirātismu bet par šo pirātu kultūru tāpat maz kas ir zināms, jo 'viņi paši neko nepierakstīja - rūnas ir tikai īsas epitāfijas, sāga pierakstītas vismaz 100 g vēlāk nesen holmgardā(novgorodā) izrakumos atklāja, ka viņu sievietes(ne jau ilmeņa slovēnietes)valkājušas diezgan izaicinošas kleitas (ar dziļu 'dekoltē') interesanti, kad kāds sāks interesēties par latgaļiem, kas dzīvoja daugavas augštecē (tveras apg) vai galindiem, kas dzīvoja ap maskavu un oka baseinā utt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko