Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ēģiptiešu apreibinošās zāles

Alkoholam mūsdienās vairs tikai tautas medicīnā piedēvē ārstnieciskas īpašības, taču senatnē dziednieki apreibinošos dzērienus regulāri izmantojuši cilvēku ārstēšanai. Vienam no senākajiem ēģiptiešu faraoniem — Skorpionam I — šādu dziru bija devuši līdzi aizkapa dzīvē. Krūkās pildītais dzēriens ir vairāk nekā piecus tūkstošus gadu vecs un tādējādi uzskatāms par vienu no senākajiem zināmajiem cilvēku izgatavotajiem medikamentiem.

"Šis ir senākais Ēģiptē jebkad atrastais trauks, kurā iekšā saglabājies vīns," darba grupas vadītājs Patriks Makgoverns no Pensilvānijas universitātes britu raidsabiedrībai BBC apstiprina, ka varenā civilizācija nav atstājusi vecākus ārstēšanas līdzekļu paraugus.

Uzlaboja testējot

"Tas rāda, ka apzināti vai netīšām, pirms 5000 gadu cilvēki atrada zāles pret dažādām kaitēm un šo meklējumu procesā alkoholiskām dzirām bija svarīga loma," antropoloģijas profesors pieļauj, ka ēģiptieši pakāpeniski papildinājuši zāles ar dažādām sastāvdaļām, līdz sasnieguši maksimālo efektu. "Gadu tūkstošu laikā cilvēki vidē meklēja un atrada dabīgus medicīnas materiālus. Paaudze pēc paaudzes viņi tos empīriski pārbaudīja, taču tad daudzi atklājumi tika pazaudēti," P.Makgoverns nebeidz sajūsmināties par seno cilvēku prasmēm un vienlaikus nožēlot, ka senču zināšanas nav saglabājušās līdz mūsdienām.

Lai izdabūtu sakaltušos vīna atlikumus ārā no ēģiptiešu traukiem, kas tika atrasti senajā Abidosas pilsētā Ēģiptes vidienē, zinātnieki izmantoja organiskus šķīdinātājus. Pēc tam viņi nošķīra sastāvdaļas un izanalizēja tās. Pārbaudes parādīja, ka pudelēs ir vīnskābe, kāda parasti sastopama Tuvo Austrumu reģionā izaugušajās vīnogās un izgatavotajā vīnā.

Zinātnieki arī atrada vairāku par dziednieciskiem uzskatītu augu pārpalikumus, kā arī sveķus. P.Makgoverns uzskata, ka alkohols bija teicams līdzeklis pārējo sastāvdaļu izšķīdināšanai. "Šīs sastāvdaļas ne tikai piedeva garšu, bet arī, visticamāk, tika lietotas, domājot par medicīniskiem nolūkiem," saka profesors.

Iepirka vīnogas

"Senie ēģiptieši dzīvoja pasaulē, kurā vēl nepazina modernās sintētiskās zāles. Viņi labi pārzināja dabīgo piedevu dotos labumus — īpaši ja tos izšķīdināja alkoholiskā vidē kā vīns vai alus, kas salauž auga alkaloīdus," stāstīja zinātnieks.

Viņa versija nav gluži bez pamata. Arheologi atraduši 1850.gadā pirms mūsu ēras rakstītu papirusu, kurā izklāstītas receptes zālēm pret dažādām attiecīgajā klimatā sastopamajām kaitēm. "Tagad šie pierādījumi atbīdīti vēl par 1500 gadiem tālāk pagātnē," P.Makgoverna atradums liek pabrīnīties par senču zināšanām.

Skorpiona I vīni tika gatavoti laikā, kad Ēģiptē ar vīnogu audzēšanu vēl nenodarbojās. Ogas ieveda no Jordānas upes ielejas, raksta National Geographic. Vēsturnieki pieļauj, ka tirdzniecība ar Vidusjūras dienvidaustrumu zemēm deva starta grūdienu ēģiptiešu farmācijas attīstībai. Vēlāk viņu iemaņas pārņēma grieķi un romieši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko