Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Neredzami jau šovasar

Par pasakās dzirdētiem brīnumu apmetņiem un platmalēm, kas spēj cilvēku padarīt neredzamu, varēsim vien turpināt sapņot. Taču materiālu, kas apslēps skatienam kādu nekustīgu priekšmetu, varēsim aplūkot, aptaustīt un pat likt lietā jau pēc pusgada.

Djūka universitātes zinātnieki, kuri pirms diviem gadiem kā milzīgu sensāciju pasniedza burvju apmetni, populārzinātniskajā žurnālā Science raksta par būtisku progresu pētījumos. Tagad objektus apslēpt spējīgais materiāls darbojas ne tikai mikroviļņu spektrā, bet spēj apstrādāt arī daudz garākus gaismas viļņus.

Pareizie algoritmi

Uzlabojumi bija iespējami, pateicoties jaunu matemātisko algoritmu sērijai. Paslēpjošais materiāls ir izgatavots no vairāk nekā 10 tūkstošiem atsevišķu stiklplasta gabaliņu, kas piestiprināti pie visdažādāko formu plāksnēm. Matemātiskās formulas tiek izmantotas, lai izrēķinātu katra gabaliņa izskatu un novietojumu, lai tās kopā spētu atvairīt elektromagnētiskos viļņus.

"Oriģinālā ierīce no jaunākā modeļa atšķiras kā diena no nakts. Jaunā ierīce spēj paslēpt daudz plašāka spektra viļņus, gandrīz bez ierobežojumiem, un būs daudz vieglāk piemērojama infrasarkanās un redzamās gaismas apstākļos," žurnālā Science ieguvumus uzskaitīja viens no pētījuma grupas dalībniekiem Deivids Smits.

Atšķirībā no citiem fantastiskiem atklājumiem līdz šī ienākšanai ikdienas dzīvē nebūs ilgi jāgaida. "Es domāju, ka sešu mēnešu laikā mēs pavisam noteikti iegūsim darboties spējīgu apmetni redzamās gaismas apslēpšanai," D.Smita prognozes ir pārsteidzoši optimistiskas, "pie tā strādā daudz cilvēku, un, manuprāt, panākumi atkarīgi no tā, vai izdosies savienot pareizo materiālu ar pareizo ierīci." Amerikāņu zinātnieku veidotajam apmetnim tomēr ir kāds būtisks trūkums - tas darbojas tikai divās dimensijās. Turklāt gan apslēptajam priekšmetam, gan fonam jābūt apklātiem ar metamateriālu.

Smalkāks par gaismu

Tā dēvētais metamateriāls ir ar ļoti neparastām īpašībām, kuru pamatā ir materiāla fiziskā struktūra. Lai materiāls varētu manipulēt ar gaismu, tā mikroskopiskajai virsmas struktūrai jābūt daudz smalkākai par izmantotās gaismas vilni.

D.Smita komandas 2006. gadā izgatavotais apmetnis spēja noslēpt priekšmetus no mikroviļņiem. Tie gluži kā ūdens plūda apkārt apmetnim un savienojās tā otrajā pusē. Rezultātā materiāla apklātais priekšmets skatienam nebija redzams. Sasniegums neapšaubāmi bija satriecošs, taču cilvēkiem no tā lielas jēgas nebija, jo mikroviļņi nav mūsu acīm saskatāmi. Cilvēks pamana vien viļņus ar garumu diapazonā no 400 līdz 700 Nm.

Pie šī trūkuma novēršanas strādā Djūka universitātes zinātnieki. Lai materiāls atspiestu redzamo gaismu, tā virsmas mikroskopiskajai struktūrai jābūt vēl smalkākai. Sasniegumi nanotehnoloģiju lauciņā ļauj tikt galā ar šo izaicinājumu, tādēļ D.Smits tik droši sola izrādīt neticamo apmetni.

Eksperimentam zinātnieki saskrūvēja aptuveni pusmetru garu un desmit centimetru platu platformu un noklāja to ar spogulim līdzīgu metamateriālu. To pašu materiālu viņi uzklāja uz neliela izcēluma citā materiālā un abus apspīdināja ar infrasarkano gaismu.

Jebkurš ieliekts materiāls izkaisītu gaismu un tādējādi ļautu ieraudzīt nelīdzeno formu. Savukārt metamateriāla klātais izcēlums, gluži kā spogulis, atstaroja gaismu tieši atpakaļ uz avotu. Tā rezultātā nelīdzenums palika nepamanīts un radās iespaids, ka plāksne ir līdzena.

Gandrīz par velti

Atšķirībā no pasaku apmetņiem, kas pieejami tikai galvenajam varonim, reālais priekšmetu apslēpējs būs pieejams visiem, turklāt lēti. D.Smita komandai pietika ar trīs dienām, lai uzprojektētu un uzkonstruētu sastāvdaļas un veiktu eksperimentu.

"Ja mēs komercializētu šo tehnoloģiju, tā tikpat kā neko nemaksātu," stāstīja D.Smits, kurš apklāšanai ar metamateriālu izmantojis standarta mikroshēmu plates par vienu ASV dolāru gabalā. Jāpiebilst, ka šī tehnoloģija ļaus ne tikai noslēpt atsevišķus fragmentus, piemēram, novērošanas kameras pie ēku sienas, bet arī būs pielietojama sakaru uzlabošanā, jo ļaus noslēpt traucēkļus.

"Pagaidām mēs grābstāmies pa virsu. Ir simtiem iespējamo pielietojumu, mums tikai radoši jādomā, kā tos var izmantot," televīzijas kanālam Discovery stāstīja Bostonas koledžas pētnieks Viljams Padila, kurš izstrādā metamateriālu, lai apslēptu objektus teraherca diapazonā.

***

Apmetņa pielietojums

- Var padarīt caurspīdīgu automašīnas jumtu un durvju rāmjus, lai nekas neaizsegtu skatienu

- Pagalmu varēs redzēt pat no mājas bez logiem

- Ķirurgi operācijas laikā varēs skatīties cauri savām rokām, tās neaizsegs audus un iekšējos orgānus.

- Prombūtnes laikā varēs savā mājā noslēpt no svešām acīm vērtīgākos priekšmetus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko