Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Parādi savas fotogrāfijas pasaulei!

Katrs no mums gada laikā sabildē simtiem, pat tūkstošiem bilžu gan ar fotokameru, gan mobilo tālruni. Draugus, paziņas un dažādas vietas gan tepat Latvijā, gan ārzemju ceļojumos. Atmiņas kartes digitālajiem fotoaparātiem nemaksā daudz, un to ietilpība šodien bieži vien ir lielāka, nekā mēs spējam safotogrāfēt.

Laikā, kad nebija digitālo fotoaparātu, bija iecienīts teiciens: "Nav žēl filmu, žēl ir kadra," kas jau toreiz norādīja, ka filma nav jātaupa, lai vēlāk nebūtu jānožēlo, ka netika nofotografēts pietiekami. Šodien, kad no ceļojumiem mēdzam atvest pārsimt attēlu, šis izteiciens ir vairāk nekā pamatots, ņemot vērā, ka nav vairs filmas un attīstīšanas izmaksu.

Protams, viss plašajai pasaulei nemaz nav jārāda, vēl vairāk - sava privātā dzīve ir personiska un neaizskarama, taču ir daudz attēlu no ceļojumiem, kurus mēs varētu parādīt plašākai sabiedrībai, saņemt atsauksmes un sameklēt domubiedrus, kas arī ir bijuši minētajā vietā un ir gatavi dalīties ar emocijām un piedzīvojumiem.

Ērtākais veids, kā attēlus parādīt citiem, ir to ievietošana internetā. Taču kur? Ja negribas veidot savu mājaslapu un rūpēties, lai citi to pamana, atliek izmantot jau gatavas vietnes.

Kur likt attēlus?

Piemēram, draugos! Tavi draugi tās varēs apskatīt un komentēt. Tieši tas, kas nepieciešams. Par bilžu galerijas izveidi būs jāmaksā, taču summa nav liela, un lapa vēsta, ka varēsim izvietot 35 attēlus. Tāda kārtīga ceļojuma bilžu izvietošanai tas, protams, ir krietni par maz, taču, iespējams, būsim kritiski attiecībā pret savu darbu un ievietosim labākās. Ja bilžu ir vairāk, par nākamo porciju būs jāpiemaksā vēl. Tavas fotogrāfijas varēs apskatīt visi, kas reģistrējušies draugos.

Gadījumā, ja esam pasaules pilsoņi, mums ar to var būt par maz. Piemēram, esam devušies uz kādu visai eksotisku vietu, kur tikai retais latvietis ir kāju spēris. Ar ko lai dalās savos piedzīvojumos, ar ko lai apspriež nofotografēto cilšu parašas? Draugi te nepalīdzēs, un mums ir jāraugās pasaules mērogā. Divi milži bilžu publicēšanai pasaules līmenī ir Flickr un Panoramio.

Yahoo milzis - Flickr

Flickr.com, kas ir salīdzinoši jauns foto serviss, ir izveidots 2004.gadā, un tā sākotnējā ideja bija datorspēles Neverending informācijas apmaiņai starp lietotājiem. Taču, pateicoties attēlu atslēgas vārdu jeb tagu piemērošanai, tajā attīstījās fotogrāfiju apmaiņa. Tagi ļāva aprakstīt fotogrāfijās redzamo, lai citi lietotāji varētu tās meklēt. Datorspēle tika nolikta malā, jo Flickr apjomi auga mežonīgā ātrumā, un 2005.gadā viens no pasaules satura gigantiem Yahoo to nopirka un pārcēla uz ASV.

Lapas autori aicina katram attēlam pievienot atslēgas vārdus, kas apraksta uzņemšanas vietu un tajā redzamos objektus. Flickr jūsu attēlus glabās paša izveidotās porcijās, angliski sauktās par sets, kas savukārt būs daļa no lielākām grupām - sauktām par bilžu kolekcijām.

Lai reģistrētos Flickr, jums būs jāreģistrējas visā Yahoo tīklā un jāiegūst savs Yahoo ID. Tas gan noderēs arī citos Yahoo servisos, līdzīgi kā Google, kur lielai daļai glabājas epasts un pat dokumenti, ar kuriem dalāmies ar citiem lietotājiem to kolektīvai atjaunošanai.

Lai Flickr attēlu skatīšana būtu ērtāka, talkā nāks Flickr Organizer serviss. Lietotājam ir iespējams norādīt, kuras bildes būs pieejamas publiski, kuras tikai draugiem vai ģimenes locekļiem. Flickr ļauj izmantot nu jau ne tikai mobilajos tālruņos pieejamo Geotagging, kad attēliem, tos uzņemot, jau kamerā tiek pievienoti atrašanās vietas dati.

Google panorāma

Visi, kuri lietojuši Google kartes, zina, ka tur var aplūkot arī dažādas attiecīgajā vietā uzņemtas fotogrāfijas. Ja esat Google produktu lojāls lietotājs, jums noderēs Panoramio, ko 2005.gadā izveidoja divi spāņi un 2007.gadā nopirka Google.

Serviss popularitāti ieguva, pateicoties Google Earth un Google Maps. Šeit liela nozīme ir attēlu ģeogrāfiskai atrašanās vietai.

Viena no interesantākajām Panoramio iespējām ir vērot attēlus look around režīmā, kad lietotājam, raugoties uz vienu bildi, iespējams izvēlēties nākamās, kas uzņemtas turpat, tikai citā rakursā. Tādā veidā ar daudzu attēlu palīdzību tiek iegūts telpisks vietas uztveres efekts. Panoramio serviss dod iespēju savus attēlus iekļaut šajā lielajā Google karšu lietotāju plūsmā.

Pamēģiniet Google kartē pievilkt tuvāk savu dzīvesvietu un apskatieties, vai kāds jau nav ievietojis attēlus ar kaimiņu māju, autobusa pieturu vai veikalu. Ja jūsu rajons nav pietiekami sabildēts, varbūt šī ir iespēja izcelties?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko