Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Parīze ievieš iespēju pārvietoties ar elektriskiem automobiļiem kā īstermiņa nomu

Gan vairākās Eiropas pilsētās, gan arī tepat pie mums Latvijā - Rīgā vai Jūrmalā pastāv iespēja izīrēt velosipēdu, lai dotos savās ikdienas gaitās un pēc lietošanas novietot to pie pārējiem, tiesa jau citā pilsētas vietā. Parīzes pašvaldība ir nolēmusi šo koncepciju pielietot arī automašīnas īrei, piedāvājot iespēju izīrēt četrvietīgus elektriskos auto. Maksas pakalpojuma ideja ir vienkārša – ieraugi stāvvietā automašīnu, sēdies un brauc, kur nepieciešams. Atstāj, lai lieto arī citi.

Pirmajā projekta kārtā tiks piedāvāti 66 Autolib Bluecar, kurus varēs lietot īsiem braucieniem par cenu, kas varētu būt, piemēram četri vai astoņi Eiro. Ar trīsdesmit minūtēm pilnīgi pietiek, lai nokļūtu nepieciešamajā vietā pat tik lielā pilsētā kā Parīze. Gadījumā, ja lietotājiem šāda ideja iepatiksies, tiks piedāvāts arī abonēšanas plāns par visai interesantu cenu – 144 Eiro gadā. Salīdzinot ar sava auto uzturēšanas izmaksām un arvien pieaugošo degvielas cenu, šāda abonēšanas maksa varētu šķist interesanta pat Latvijas iedzīvotājiem.

Sākotnēji tiek ierīkotas 33 uzlādes vietas Parīzē, kas attiecīgi arī būs tās vietas, kur auto saņemt un atstāt, tomēr projekta izdošanās gadījumā tiek prognozēts, ka būs nepieciešami teju 3000 elektriskie auto. Zīmīgi, ka šis ir sava veida privātās partnerības projekts, jo automašīnu iegādes pirmo projekta daļu sedz privātuzņēmējs Vinsents Balore.

Ņemot vērā, ka automašīna ir tāds pats transporta līdzeklis kā sabiedriskais transports, kurš pilda to pašu funkciju – nogādāt braucēju vietā x, atšķirībā no sabiedriskā transporta, vieglās automašīnas ir privātīpašumā. Esam "pieradināti" auto iegādāties īpašumā. No vienas puses tas ir īpašums, kas lietotājam sniedz zināmu rīcības un pārvietošanās brīvību, taču no otras puses izdevumi līzingam, degvielai un auto uzturēšanai ir visai ievērojami, kamēr šāda īpašuma vērtība ar katru gadu samazinās. Iespējams "jaunajā laikmetā" šis modelis varētu mainīties, jo lielpilsētu centru iedzīvotājiem ar pieejamu infrastruktūru savs auto ikdienā varētu nebūt nepieciešams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko