Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Paši izraidīti, gēni palikuši

Nāves draudi nav bijis pietiekams iemesls, lai iebiedētu Ibērijas pussalā dzīvojušos ebrejus un islāmticīgos maurus. Par spīti XV gadsimta beigās Spānijas valdnieku izsludinātajai ebreju izraidīšanai, liela daļa šīs tautības pārstāvju palikuši auglīgajās zemēs, un šodien vismaz ceturtdaļai Ibērijas pussalas iedzīvotāju dzīslās rit ebreju vai mauru asinis. Eiropiešu gēnu pētnieku atklājums ir pārsteidzošs tādēļ, ka viduslaiku beigās, kad reliģijai joprojām bija noteicošā loma dzīvē, cilvēki masveidā atteikušies no senču ticības, lai saglabātu materiālās vērtības - mājas, ganāmpulkus un iedzīvi.

Senās hronikas stāsta, ka tagadējās Spānijas teritorijas iedzīvotāji diezgan neilgā laika posmā piedzīvojuši divas visaptverošas ticības maiņas. Vispirms Ibērijas pussalu iekarojušie mauri piespieda kristiešus pieņemt islāmu, bet pēc tam izšķirošas uzvaras guvušie kristiešu monarhi izraidījuši no valsts visus ebrejus un musulmaņus, kuri nepieņēma viņu ticību.

Ceturtdaļa svešo

No vēstures grāmatām izriet, ka otrais konvertācijas vilnis bija iemesls masīvai migrācijai. Taču Lesteras un Barselonas Pompeu Fabra universitāšu gēnu pētnieku atklājums licis apšaubīt pieņēmumu, ka no kristiešu pārvaldītās valsts aizbēguši visi svešinieki. Viņi noskaidrojuši, ka 20% no pašreizējiem Spānijas un Portugāles iedzīvotājiem ir tā laika Ibērijas pussalas ebreju pēcteči. Savukārt 11% iedzīvotāju DNS ir atrodamas liecības par islāmticīgo mauru izcelsmi.

"Saistība ar ebrejiem bija īpaši pārsteidzoša," laikrakstam The Guardian stāstīja spāņu pētnieks Fransesks Kalafels, "mēs to noteikti negaidījām." Viņš, tāpat kā daudzi citi zinātnieki, bija pārliecināts, ka viduslaikos un pat jauno laiku sākumā cilvēku pasaules uzskats tika būvēts ap reliģiju, tādēļ iešana nāvē ticības vārdā būtu pašsaprotama lieta. Taču izrādījies, ka Spānijas iedzīvotāji labāk atteikušies no savas ticības, nevis devušies meklēt patvērumu drošākā zemē. Vēl jo dīvaināk esot uzzināt, ka liela daļa ticību mainījušo cilvēku pēcteču tagad esot ļoti reliģiozi kristieši.

Tomēr neaizgāja

Pētnieki izanalizēja vīriešu Y hromosomas tajās kopienās, kurās apmetās no Spānijas ap 1492.gadu izraidītie ebreji. Viņi arī noskaidroja arābu un berberu armijas, kas iebruka Spānijā 711.gadā, Y hromosomu raksturīgākās iezīmes, paņemot DNS paraugus no Marokas un Rietumsahāras iedzīvotājiem.

Tad šie dati tika salīdzināti ar vairāk nekā tūkstoti Spānijā un Portugālē dzīvojošo vīriešu Y hromosomām, kas nemainīgas tiek mantotas no tēva dēliem. Protams, ir iespēja, ka daļa mauru un ebreju bija sajaukušies ar kristiešiem pirms izraidīšanas, taču fakts, ka ģenētiska saikne ar izraidītajām tautām ir vismaz ceturtajai daļai Ibērijas pussalas iedzīvotāju, zinātniekiem šķiet pārāk uzkrītošs. Vēl jo vairāk tādēļ, ka ebreju kopiena, kas Spānijā dzīvoja kopš Romas impērijas laikiem, viduslaikos nebija skaitliski diža. Tiesa, daži tās pārstāvji bijuši turīgi augļotāji vai tirgotāji un uzskatīti par ietekmīgiem cilvēkiem.

Šis atklājums pamudinājis zinātniekus secināt, ka gēnu sajaukšanās turpinājusies arī pēc izraidīšanas. Tātad tūkstošiem ebreju un mauru pieņēmuši kristietību un slēpuši savu īsto izcelsmi.

***

1492.gada ebreju izdzīšana

Mauru valdīšanas laikā Spānijā ebreji baudīja valdnieku labvēlību, tādēļ pēc kristiešu monarhu karaspēka uzvaras un mauru patriekšanas arī ebreji krita nežēlastībā. Sākumā no atklātām naidīguma izpausmēm izdevās paglābties, pieņemot kristietību, taču daudziem augstmaņiem un garīdzniekiem nepatika, ka neseno apspiedēju palīgi ērti iekārtojas arī jauno valdnieku galmā. Naidīgums pret ebrejiem apogeju sasniedza tā dēvēto katoļu monarhu - Ferdinanda un Izabellas valdīšanas laikā viņu 1469.gadā noslēgtās laulības desmit gadus vēlāk apvienoja Aragonas un Kastīlijas zemes. Abi reliģiozie valdnieki nopietni uztvēra baumas par ebreju neuzticību Kristum un 1480.gadā izveidoja spāņu inkvizīciju, lai pārbaudītu ziņas. Turpmāko 12 gadu laikā tūkstošiem ebreju tika nogalināti. Kad 1492.gadā pēc Granadas atņemšanas mauriem spāņu kontrolē nonāca vēl viena liela ebreju kopiena, karaļpāris izdeva Alhambras dekrētu, kurā lika visiem ebrejiem četru mēnešu laikā atstāt valsti. Palikušos bija jānogalina. Šajā laikā Spāniju pametuši 80-130 tūkstoši ebreju, bet 50-70 tūkstoši palikuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko