Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pieaug jauniešu atkarība no modernajām tehnoloģijām

Ātro uzkodu ēšana, sauļošanās, tetovēšanās, sociālo tīklu lietošana un datorspēles - lai gan daži šīs nodarbes varētu nemaz nesaistīt ar iespējamām problēmām, speciālisti tās sauc par mūsdienu atkarībām. Tāpat kā atkarība no alkohola vai narkotikām, tās var radīt nopietnas sekas. Protams, atkarība nerodas, ja pāris reižu tiek spēlētas interneta spēles vai ikdienā lietoti sociālie tīkli, tomēr pārmērīga pievēršanās šīm lietām var radīt problēmas, pirmdien raksta laikraksts Diena

Psihoterapeite un biedrības Esi brīvs! valdes priekšsēdētāja Dace Caica Dienai norāda, ka mūsdienās atkarības jēdziens vairs nesaistās tikai ar alkoholu, narkotikām un cigaretēm. Modernā rietumu dzīvesveida pārņemšana arī Latvijā ir radījusi iespējas attīstīties jaunām atkarībām, visvairāk izplatītās ir atkarība no ātrajām uzkodām, sauļošanās solārijā un sociālajiem tīkliem. Pēc viņas domām, modernās atkarības ir pat bīstamākas, jo cilvēki par tām nav pietiekami informēti. Sabiedrība dara visu, lai ierobežotu alkohola patēriņu, smēķēšanu un narkotiku lietošanu, bet citām lietām nereti tik lielu uzmanību nepievērš. Tomēr nav sliktās un ne tik sliktās atkarības.

Caica kā piemēru min atkarību no ātro ēstuvju ēdieniem. Nereti vecākiem pašiem garšo ēdiens, ko piedāvā šīs ēstuves, un, turp vezdami bērnus, viņi ar savu piemēru rāda, ka ēst neveselīgi nav nekas slikts. Daudzām ģimenēm došanās uz šādām vietām ir kļuvusi par ikdienas sastāvdaļu, taču ieradums var pāraugt atkarībā - kāre pēc neveselīgas pārtikas ir atkarību izraisoša. Sekas var redzēt arī statistikā - pēc Slimību un profilakses kontroles centra datiem, aptuveni piektajai daļai pirmklasnieku Latvijā ir liekais svars.

Pieaugošo mūsdienu atkarību izplatību Dienai uzsver arī Rīgas sociālā dienesta atkarību profilakses speciāliste Tatjana Pšeņina. To veicinājis tas, ka, pateicoties modernajām tehnoloģijām, piemēram, datorspēles var spēlēt arī ārpus mājas. Arī viņa norāda, ka šāda veida atkarības vecāki bieži vien nemaz nepamana. Uzmanība tiek pievērsta vien tad, kad radušās jau fiziskas problēmas, piemēram, muguras sāpes, pazudusi ēstgriba, izjaukts diennakts režīms un līdz ar to ir arī miega problēmas. Cilvēkiem, īpaši bērniem un jauniešiem, ar šīm atkarībām palīdzēt ir grūtāk, jo viņi problēmu neatzīst, meklējot dažādus aizbildinājumus. Savukārt, ja problēmas ir ar alkoholu vai narkotikām, nereti ir skaidri fakti, kas liecina par atkarību.

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Atkarība, kuru ierasti nemana pirmdienas, 14.jūlija, laikraksta Diena 7.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko