Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pirmais gads ar virtuālo eParakstu

Šodien, 1.februārī, aprit tieši gads, kopš droša elektroniskā paraksta veida – virtuālā eParaksta ieviešanas. Drošs elektroniskais paraksts Latvijā ir pieejams jau kopš 2006.gada, taču pakalpojuma nodrošinātājs – VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC) vērtē, ka tieši 2011.gadā elektroniskais paraksts kļuvis daudz saprotamāks un plašāk lietojams. Pēc mēneša Latvijā tiks ieviestas elektroniskās identifikācijas kartes (turpmāk – eID), kurās arī būs iestrādāti elektroniskā paraksta sertifikāti.

Gada laikā kopš virtuālā eParaksta ieviešanas tā lietošanai portālā www.eparaksts.lv autentificējušās vairāk kā 9800 personas, savukārt eParakstu viedkartē lieto ap 5000 personu. Salīdzinot ar 2010.gadu ir gandrīz divreiz pieaudzis izsniegto eParaksta viedkaršu skaits, ko pārsvarā eParakstīšanai izmanto iestādes un uzņēmumi, savukārt līdz ar droša virtuālā eParaksta ieviešanu ir samazinājies privātpersonu skaits, kas vēlējušās saņemt eParakstu viedkartē.

2011.gadā pieaugusi elektroniski parakstītu dokumentu aprite

Salīdzinot ar 2009. un 2010.gadu pērn būtiski pieaudzis dokumentu skaits, kas parakstīti ar drošu elektronisko parakstu un satur laika zīmogu. 2009.gadā ik mēnesi tika parakstīti vidēji 26 000 dokumentu, 2010.gadā eParakstīto dokumentu skaits vidēji mēnesī bija dubultojies, bet 2011.gadā jau pārsniedza 67 000 dokumentus vidēji mēnesī. Turklāt, ja gada pirmajā pusē laika zīmogs lietos vidēji 60 000 reižu mēnesī, tad gada otrajā pusē laika zīmogu lietojumu skaits pārsniedza 73 000 vidēji mēnesī.

Tāpat salīdzinot ar 2010.gadu ir trīskāršojies dokumentu, kas parakstīti ar drošu elektronisko parakstu, pārbaužu skaits. Ja 2010.gadā kopumā tika veiktas 1 309 550 eParakstītu dokumentu pārbaudes, tad pērn pārbaužu skaits sasniedza 3 821 727 reizes.

„2011.gadu nenoliedzami varam vērtēt kā lūzuma punktu eParaksta lietojamībā. Līdz ar virtuālā eParaksta ieviešanu 2011.gada 1.februārī eParaksts kļuvis saprotams un ērts daudz plašākai sabiedrības daļai un līdz ar to arī uzņēmumiem ir daudz lielāka interese un iespējas piedāvāt saviem klientiem oficiālu saziņu un formalitāšu kārtošanu veikt attālināti, dokumentus parakstot elektroniski,” uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Arī eID tiks iekļauti eParaksta sertifikāti

Līdz ar elektronisko identifikācijas karšu ieviešanu 1.martā, personām būs pieejams arī trešais droša elektroniskā paraksta nesējs, kas paplašinās eParaksta lietošanas iespējas. Katrā eID kartē bez papildus samaksas tiks iekļauts autentifikācijas un droša elektroniskā paraksta sertifikāts, kā arī 120 laika zīmogi. Ja persona nevēlēsies izmantot eID iekļautos sertifikātus, viņa varēs izvēlēties to neaktivizēt . Tāpat tām personām, kas sākotnēji būs izvēlējušās neaktivizēt sertifikātus, visā kartes derīguma termiņa laikā tiks saglabāta aktivizēšanas iespēja.

eID iekļauto autentifikācijas sertifikātu persona varēs izmantot ar eID autentificējoties internetā dažādās valsts un pašvaldību iestāžu, kā arī uzņēmumu pašapkalpošanās un e-pakalpojumu sistēmās, piemēram, www.latvija.lv.

Parakstīšanas sertifikātus ar laika zīmogu persona varēs izmantot dažādu dokumentu, tostarp iesniegumu valsts un pašvaldību iestādēm parakstīšanai. Parakstot dokumentu, tas tiks saglabāts Latvijā pieņemtajā e-dokumentu formātā – eDoc.

Kopumā līdz ar eID ieviešanu Latvijā būs pieejami trīs dažādi droša elektroniskā paraksta nesēji – eID, viedkartes eParaksts, virtuālais eParaksts portālā www.eparaksts.lv . Interesenti varēs lietot vienu sev ērtāko vai vairākus eParaksta nesējus atbilstoši vajadzībām. Visus droša eParaksta veidus izsniedz Latvijā vienīgais uzticams sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko