Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Seksam ir vismaz 365 miljonu gadu sena vēsture

Sekss patiešām ir varen sena nodarbe - tas radies laikā, kad sauszemes apdzīvošana bija tikko sākusies. Austrālijā atrastas haizivjveidīgu mugurkaulnieku fosilijas apliecinājušas, ka olšūna mātītes organismā apaugļota jau pirms 365 miljoniem gadu.

Žurnālā Nature aprakstītajā atklājumā stāstīts, ka devona laikmeta zivs ķermenī bijis aptuveni piecus centimetrus garš embrijs. Paleontologi ir pārliecināti, ka senais mugurkaulnieks apaugļots līdzīgi, kā to mūsdienās dara zīdītāji.

Sugas pārstāvjiem bija dīvainas iegurņa spuras. Pētījuma autori uzskata, ka tās izmantotas, lai pārošanās laikā satvertu mātīti. Līdzīgs orgāns mūsdienās ir haizivīm.

Tolaik jau varētu būt pastāvējusi arī otra metode, ka zivs olšūna nonāk kontaktā ar sēklu ārpus mātītes ķermeņa. Zinātnieki sliecas domāt, ka šī metode ir vecāka un dzimumakts radies vēlāk. "Šīs zivis varētu būt viens no vissenākajiem apliecinājumiem iekšējai apaugļošanai," Londonas Dabas vēstures muzeja kuratore Zerina Johansone raidsabiedrībai BBC pieļauj, ka pētnieku rokās varētu būt nonācis patiešām vēsturisks eksemplārs: "Mēs domājām, ka šīs agrīnās zivis izmantoja primitīvāku vairošanās veidu, ka sperma un olšūna satiekas ūdenī un embriji attīstās ārpus zivs."

Z.Johansone šo atradumu uzskata par apliecinājumu tam, ka attīstīta apaugļošana mātes ķermenī agrīno zivju populācijā bijusi sastopama daudz biežāk, nekā līdz šim domāts.

Fosilijas saglabājušās no augšdevona perioda, un paleontologi zivi nodēvējuši par Incisoscutum ritchiei. Tā pieskaitāma agrīno, ar cietām bruņām klāto zivju grupai, kuras dēvēja par jūras dinozauriem jeb placodermiem, kas bija senākie mugurkaulnieki ar žokļiem.

Šīs fosilijas zinātnieku īpašumā ir jau kopš pagājušā gadsimta 80.gadiem. Sākotnēji uzskatīja, ka zivs nomirusi drīz pēc maltītes, jo vēdera rajonā bija mazākas zivs kauli. Taču pavisam nesen pārbaudot pārakmeņojušās atliekas vēlreiz, paleontologi pamanīja, ka "pēdējās vakariņas" patiesībā ir līdz galam neattīstījusies jauna dzīvība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko