Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zemi kādu dienu iznīcināšot kaimiņplanētas

Biedēšana ar pasaules galu nav bijusi tukša runāšana. Astronomi izskaitļojuši, kad un kā sitīs Zemes pēdējā stundiņa. Par laimi, tas notikšot ne agrāk kā pēc miljards gadiem, liecina jauna datorsimulācija par planētas orbītas izmaiņām. Ironiski, ka mūsu mājvietu piebeigs vai nu daudz apdziedātā sieviešu aizbildne Venera vai vīriešu aizbildnis Marss, vai arī Saules sistēmas mazākā planēta Merkurs.

Par spīti niecīgajam izmēram tieši Merkurs rada lielākos draudus Saules sistēmā pastāvošajai kārtībai. Ar speciālu datorprogrammu modelējot izmaiņas planētu orbītā, Francijas speciālisti izkalkulējuši, ka pastāv viena procenta iespējamība, ka Merkura ceļš ap Sauli pamazām izstiepsies un kādu dienu sasniegs to trajektoriju, pa kuru šobrīd pārvietojas Venēra. Tad arī sākšoties notikumu virkne, kas pieliks punktu Zemes pastāvēšanai.

Trīs ceļi

Saskaņā ar modelēšanas rezultātiem, Merkuru sagaida kāds no trīs likteņa pavērsieniem un visi ir karstajai planētai ārkārtīgi bēdīgi. Viens nosaka, ka Merkurs tiks izmests no Saules sistēmas, otrs – ka tas ietrieksies Saulē un sašķīdīs gabalos, bet trešais – ka no ierastās vietas izkratītais objekts saskriesies ar kādu kaimiņu planētu, piemēram, Zemi.

Ja sadursme arī notiks, diez vai to kāds cilvēks piedzīvos. Modeļi rāda, ka «avārijai» jānotiek pāris miljardu gadu laikā. Bet ja palūkojas vēsturē, tad neviena puslīdz kompleksa suga pasaules 4,5 miljardu gadu ilgajā vēsturē nav pastāvējusi tik ilgi.

Tomēr zinātnieki nevar likt galvu ķīlā, ka planētas rīkosies tieši tā, kā viņi prognozē. «Es teiktu, ka iespējamība ir viens procents. Lai arī pastāv iespēja, ka pēc vairākiem miljardiem gadu sadursme varētu notikt, tas nav ļoti ticams,» komentārā par modelēšanas rezultātiem žurnālā Nature rakstīja ar pētījumu nesaistītais Kalifornijas universitātes pētnieks Gregorijs Loflins.

Niknais Merkurs

Parīzes observatorijas pētnieki Žaks Laskārs un Mikaēls Gastino pārbaudīja divarpus tūkstošus Saules sistēmas nākotnes scenārijus un tikai 25 novēroja, ka pastāv sadursmes iespēja. Visos pie vainas bija Merkura orbītas izstiepšanās. Vairākumā katastrofas scenāriju Saules sistēma izdzīvo, jo Merkurs ietriecas vai nu Saulē vai Venērā. Tikai uz roku pirkstiem saskaitāmos gadījumos cieš arī citas planētas. Viens no tiem nosaka, ka pēc 3,3 miljardiem gadu Merkura orbītas pārveidošanās pilnībā destabilizēs Saules sistēmas iekšējo reģionu un tā rezultātā saskriesies Merkurs, Marss, Venēra un Zeme.

«Vispārsteidzošākais iznākums ir Zemes un Venēras orbītas destabilizēšana,» vortālam LiveScience stāstīja Ž.Laskārs. Tā rezultātā abas planētas sašķaidīs viena otru. «Vispirms Jupitera gravitācijas ietekme sašūpos Merkuru. Tas varētu destabilizēt Marsu, kas tā rezultātā pietuvosies ļoti tuvu Zemei. Tikai tad varēs izsist no orbītas Venēru un izraisīt sadursmi ar Zemi,» stāstīja franču zinātnieks.

Ja Marss un Venēra patiešām ietrieksies Zemē, no mūsu planētas nekas daudz pāri nepaliks. «Tas būs absolūti iznīcinoši,» nākotni iztēlojas Ž.Laskārs, «planētas tuvosies ar ātrumu 10 kilometri sekundē, kas ir desmitreiz ātrāk par lodi, vienīgi Marss, protams, ir daudz lielāks par lodi».

Ja bēdīgākais pavērsiens būs Merkura ietriekšanās Venērā, Zeme daudz necietīs. «Ja pēc aptuveni miljards gadiem kāds vēl būs palicis, tas redzēs debesīs gaismas uzliesmojumu un divas planētas saplūdīs. Jaunā planēta būs mazliet lielāka par Venēru un Saules sistēma pēc sadursmes būs sistemātiskāka, taču Zemes orbīta necietīs,» saka Ž.Laskārs.

Niecīga iespēja

Kad zinātnieki tuvāk papētīja Marsa un Zemes likteni, atklājās, ka piecos scenārijos satuvināšanās novedīs pie Marsa izmešanas no Saules sistēmas. 200 gadījumos paredzēta sadursme un 48 gadījumos tajā būs iesaistīta Zeme.

Lai arī planētu orbītas šķiet nesatricināmas kā klintis, tā nebūt nav - debesu ķermeņu ceļu var pamainīt līdzīgu objektu gravitācija. Astronomi apgalvo, ka tālā pagātne arī Saules sistēmā planētu izkārtojums bijis pavisam citādāks. Tā kā saule noveco, tā aizvien vairāk uztūkst, taču zaudē masu. Tas nākamo 7 miljardu gadu laikā varētu būtiski ietekmēt planētu stāvokli. Jo tuvāk Zemei pienāks Saule, jo lielāka iespēja mūsu planēta paliks karstāka un ūdens izgaros. Nav izslēdzama iespēja, ka garām paslīdoša zvaigzne kādu dienu izraus Zemi un citas planētas no Saules paspārnes. Tiesa, tāda iespēja ir niecīga. 2001.gadā NASA veiktajā simulācijā tika noskaidrots, ka iespēja Zemei atstāt Saules sistēmu vērtējama kā 1 pret 100 000. Taču orbītas maiņu var izraisīt krietni niecīgākas svārstības, piemēram, tādas lielas gāzveida planētas, kā Jupiters, pietuvināšanās.

Jaunais modelis apstiprina šīs versijas. «Šie ir pirmie aprēķini, kas patiešām atbild uz jautājumu par Saules sistēmas ilgtermiņa stabilitāti,» vortālam Space.com saka G.Loflins. Viņš uzsver, ka franču kolēģi ir pirmie, kuri nav balstījušies tikai planētu kustību, bet arī ņēmuši vērā ārējos spēkus kā citu objektu radīto gravitāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko