Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
No nākamā gada 6. jūnija, izmantojot kodu karti kā autentifikācijas metodi, vienā dienā varēs pārskaitīt vien 20 eiro

Swedbank veicinās atteikšanos no kodu kartēm, ieviešot būtiskus maksājumu limitus

No janvāra Swedbank sāks būtiski mazināt maksājumu limitus internetbankas kodu kartēm, portālu Diena.lv informēja bankā. Savukārt 2019. gada 9. septembrī Swedbank pilnībā pārtrauks internetbankas kodu karšu izmantošanu līdz ar stingrākām Eiropas Savienības prasībām klientu digitālai autentifikācijai. Lai novērstu risku, ka daļa klientu nokavē slēgšanas brīdi vai saskaras ar rindām, atliekot pāreju uz pēdējo brīdi, Swedbank kodu kartēm no 2019. gada sākuma tiks būtiski samazināti maksājumu limiti.

No 10. janvāra dienas maksājumu limits, kuru būs iespējams veikt ar kodu karti, būs 100 eiro. No 7. marta dienas maksājumu limits būs 50 eiro, bet no 6. jūnija tas tiks samazināts līdz 20 eiro.

Ieviesti arī citi ierobežojumu, piemēram, no 14. marta ar kodu karti vairs nevarēs autorizēties Swedbank mobilajā lietotnē. Mobilās lietotnes izmantošanas vide ir viedtālruņi, kuriem jau kopš 2017. gada sākuma ir pieejams bezmaksas digitālais rīks Smart-ID

To, ka šādas izmaiņas ir starptautiskas, apliecina arī tas, ka nākamā gada 1. aprīlī stāsies vēl viens būtisks, ar Swedbank nesaistīts ierobežojums, kuru noteikušas starptautiskās karšu maksājumu organizācijas, tostarp VISA un Mastercard -

kodu kartes kā bankas karšu interneta pirkumu apstiprinājumu vairs nevarēs izmantot.

Banka skaidro, ka kodu kartes ir 20 gadus sena tehnoloģija, kas vairs neatbilst šodienas drošības standartiem un no tām notiek atteikšanās visā Eiropā. Pamata iemesls kodu karšu ierobežojumiem ir rūpes par lietotāju drošību. Iemesls ir vienkāršs – karšu kodi nav dinamiski (tie atkārtojas, ir pieejami trešajām personām, jo nodrukāti uz pašas kartes, pats kartes īpašnieks var nodot visus kodus krāpniekiem).

Swedbank uzsāka pakāpenisku kodu karšu slēgšanu šā gada jūlijā, soli pa solim ierobežojot šī autentifikācijas līdzekļa izmantošanas iespējas, lai veicinātu savlaicīgu pāreju. Kopš pagājušā gada tiek piedāvāts jauns bezmaksas digitāls autentifikācijas risinājums – Smart-ID –, kuru lieto jau 300 000 Swedbank klientu. Lai atbalstītu klientus, kuriem vēl nav viedierīču, jau no jūnija Swedbank divkārt samazināja kodu kalkulatora standarta cena, turklāt atsevišķām klientu grupām tiek nodrošināti vēl īpašāki nosacījumi, piemēram, pensionāriem kodu kalkulators izmaksā divus eiro, bet maznodrošinātām personām – bez maksas.

Banka arī bažījas, ka daļa klientu domā lēmumu par pāreju uz citu autentifikācijas līdzekli atlikt uz pēdējo brīdi. Ja šāds klientu daudzums atstās pāreju uz pēdējo brīdi, tad visām filiālēm kopā vajadzētu apkalpot kodu karšu nomaiņu divus mēnešus, šajā laikā nesniedzot nevienu citu pakalpojumu, tāpēc Swedbank rosina laikus nomainīt kodu karti pret alternatīvu autentifikācijas līdzekli:

  • Smart-ID – bezmaksas lietotne, īpaši piemērota viedtālruņu īpašniekiem. iOS vai Android ierīču īpašnieki to var lejupielādēt un aktivizēt ar esošo kodu karti vai citu autentifikācijas līdzekli paši vai arī ar klientu konsultanta palīdzību jebkurā Swedbank pilna servisa filiālē
  • Ja nav viedierīces Smart-ID lietošanai, alternatīva ir arī bankas kodu kalkulators, kuram kopš 2018. gada 12. jūlija ir samazināta standarta cena;
  • Elektroniskā identifikācijas karte (eID) – valsts izsniegta identifikācijas karte. 

Top komentāri

Swedbank ir cūkas
S
Pirmā dzirdēšana, ka par kodu kalkulatoru kādā bankā būtu jāmaksā. Ja bankas uzliek arvien vairāk ierobežojumus mums tikt pie savas naudas, tad ir jābūt alternatīvai un iespējai neizmantot bankas. Vai vislabāk — bankām jāpāriet valsts īpašumā, jo nogādāt naudu no darba devēja līdz saņēmējam ir tikpat nepieciešama kā elektrība. Ja valsts grib, lai viņas naudu izmanto, tad vajag gādāt, lai man nav trešajām personām par to jāmaksā.
šaraškina kantora
š
Banka noteica 2019. sept kā maiņas dayumu, uz ko cilvēki rēķinājās. Tad atkal pamaina spēles noteikumus, tāpēc ka var. Sviesta ciba, ne banka.
Roberts
R
Banka uzvedas ļoti nekorekti. Pamatojums pārejai uz kalkulatoriem ir "baltiem diegiesm šūts". Domāju, ka pāriešu uz Luminoru vai Citadeli, kur kodu kalkulatorus vismaz izsniedz bez maksas. Un ieteikšu to darīt saviem ģimenes locekļiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses