Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Algas aug, bet ne visiem

Iespaidīgā cenu kāpuma kompensēšanai algas pielikumu šajā gadā saņēmuši 16% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet 3% drīzumā gatavojas ar darba devēju runāt par algas paaugstināšanu. Tas secināts bankas Citadele sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat šovasar veiktajā aptaujā.

Biroju darbinieki, kvalificēti speciālisti un vadītāji ir to profesiju vidū, kas biežāk nekā pārējie šogad saņēmuši algas pielikumu, to iegūstot katram piektajam minēto profesiju pārstāvim. Aptauja rāda arī to, ka pašnodarbināto vidū atalgojums ir pieaudzis 10% respondentu.

Taču vairāk par pusi jeb 63% respondentu šogad nav saņēmuši algas pielikumu. "Visbiežāk algas pielikumi nav saņemti Kurzemē, Zemgalē un Latgalē, un tas aktuālāk bijis pakalpojumu un tirdzniecības sektora darbiniekiem, kā arī nekvalificētiem strādniekiem," akcentē banka Citadele. Aptuveni 6% aptaujāto nav lūguši algas pielikumu, jo zina, ka to saņemt nav iespējams, bet 1% respondentu nevar saņemties palūgt algas pielikumu. Aktuālākā šī problēma ir sievietēm vecumā no 50 līdz 59 gadiem, kuras strādā pakalpojumu vai tirdzniecības sektorā. Tikmēr 5% respondentu pauž, ka ir paši sev priekšnieki un algu var regulēt pēc savām vēlmēm un savas darbības jomas finansiālajām iespējām.

Šā gada pirmajā ceturksnī mēneša vidējā bruto alga Latvijā bija 1297 eiro un, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, bija augusi par 84 eiro jeb par 6,9%, atklāj Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati. "Lai arī algas uz papīra var augt, iedzīvotāju faktisko pirktspēju mazina patēriņa cenu kāpums, un it īpaši strauji tas notiek kopš 2021. gada sākuma," uzsver bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses