Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Arī EM liedz BIG piemērot nesamērīgi lielus līgumsodus

A/s Baltijas izaugsmes grupa (BIG) jāpārtrauc netaisnīgu līguma noteikumu piemērošana, piedzenot neproporcionāli augstus līgumsodus, kā arī jāveic grozījumi patērētājiem piedāvātajos līgumu projektos, to paredz Ekonomikas ministrijas (EM) lēmums, ar kuru atstāts spēkā iepriekš Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) attiecīgs lēmums.

PTAC atgādina, ka centrs tā lēma, ņemot vērā saņemtās apmēram 40 patērētāju sūdzībās par BIG piemērotiem nesamērīgi lieliem līgumsodiem, kas bieži pārsniedza parāda apmēru.

Saskaņā ar abu institūciju lēmumiem BIG attiecībā pret jebkuru patērētāju aizliegts piemērot līguma noteikumus, kas nosaka neproporcionāli augstus līgumsodus. Kā piemēru PTAC min sekojošu punktu: "ja iestājas kāds no līguma 4.1.punktā minētajiem apstākļiem, tad aizņēmējam ir pienākums nekavējoties samaksāt aizdevējam līgumsodu divdesmit piecu procentu (25%) apmērā no neatmaksātās aizdevuma summas".

Līgumos ir ietverti arī citi  noteikumi, kas paredz papildu līgumsodus par maksājumu kavēšanu vairāk nekā septiņas dienas. Tādējādi patērētājam līgumsods bieži vien pat divkārši pārsniedz parāda apjomu, kas patērētāju iedzen vēl lielākās finanšu problēmās.

Kā norāda PTAC, lēmums attiecināms gan uz iepriekš noslēgtajiem līgumiem, gan uz līgumiem, kas tiks noslēgti turpmāk. Centra skatījumā šāds lēmums daudziem patērētājiem ļaus nezaudēt savu naudu. No publiski pieejamās informācijas PTAC secina, ka Latvijā ir vairāki desmiti tūkstošu iedzīvotāju, kas cieš vai arī potenciāli varēja ciest no kompānijas negodīgas rīcības.

Ja tomēr BIG attiecībā pret patērētāju grasās piemērot līgumsodus, kas ar lēmumiem atzīti par netaisnīgiem līguma noteikumiem, centrs aicina atsaukties uz EM lēmumu un rakstveidā lūgt BIG parāda summu samazināt, nepiemērojot šos līgumsodus.

Ja BIG jau vērsies ar prasības pieteikumu tiesā par lietas izskatīšanu brīdinājuma kārtībā, pieprasot PTAC aizliegtos līgumsodus, un lietā vēl nav pieņemts lēmums, patērētājam ir tiesības iesniegt tiesā iebildumus par parāda summas aprēķina pamatotību, informējot tiesu par centra un ministrijas pieņemtajiem lēmumiem, norāda PTAC.

Savukārt gadījumā, ja tiesa jau ir pieņēmusi lēmumu par BIG pieteikumā norādītās maksājumu saistības piespiedu izpildi un tiesas izdevumu piedziņu, patērētājam ir tiesības triju mēnešu laikā no lēmuma noraksta saņemšanas dienas celt prasību pret BIG, lai apstrīdētu prasījumu. Ja patērētājs savlaicīgi neiesniegs prasību, tiesas lēmums stāsies spēkā un BIG normatīvajos aktos noteiktā kārtībā būs tiesīgs vērst piedziņu pret patērētāju, brīdina centrs.

Papildus PTAC piebilst, ka no 2009.gada 1.marta lietas izskatīšana par saistību izpildi brīdinājuma kārtībā tiesā nav pieļaujama, ja pieprasītais līgumsods pārsniedz galvenā parāda summu.

PTAC arī uzsver: ja patērētājs nevar atmaksāt kredītu, tam jāvēršas pie attiecīgā kredītdevēja savlaicīgi, lai attiecīgo situāciju risinātu, piemēram, vienotos par atmaksas termiņa pagarinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

PTAC piemērs par nesamērīgajiem līgumsodiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses