Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

AS Parex banka vadības ziņojums

Parex Grupa ir viena no nedaudzajām vietējām finanšu iestādēm Latvijā, kas vēl pieder privātpersonām, un piedāvā universālus bankas pakalpojumus starptautiskā un Baltijas mērogā. AS „Parex banka” (turpmāk arī – Banka) ir patiesi universāla banka, kas aktīvi darbojas ne tikai Eiropas privātpersonu un uzņēmumu apkalpošanas tirgos, bet arī starptautiskajos kapitāla tirgos. Parex Grupas meitas uzņēmumi ir izvērsuši darbību banku, finanšu, līzinga, aktīvu pārvaldības un dzīvības apdrošināšanas sektorā.

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas sniegto informāciju AS „Parex banka” 2007. gada 31. decembrī bija Latvijas noguldījumu tirgus līdere ar 17.9% tirgus daļu. AS „Parex banka” tirgus daļa banku kopējos aktīvos bija 14.6%, un tās izsniegtie aizdevumi veidoja 11.7%  no kopējiem banku aizdevumiem Latvijā. Banka ir saglabājusi savas līderpozīcijas Latvijas noguldījumu tirgū un atrodas starp trim lielākajām bankām visos privātpersonu un uzņēmumu apkalpošanas segmentos.  

Parex Grupas neto peļņa 2007. gadā bija 41.4 miljoni latu. Parex Grupas aktīvi 2007. gadā pieauga par 35.8%, sasniedzot 3.35 miljardus latu, izsniegto aizdevumu apjoms palielinājās par 40.1% līdz 2 miljardiem latu un noguldījumu apjoms pieauga par 33.3% līdz 2.1 miljardam latu.

2007. gadā AS „Parex banka” bija viena no visstraujāk augošajām bankām Latvijā privātpersonu apkalpošanas ziņā, sniedzot pakalpojumus vairāk nekā 400,000 šādu klientu. Realizējot privātpersonu apkalpošanas stratēģiju, Parex Grupa sāka piedāvāt unikālus un konceptuāli jaunus uzkrājumu produktus, piemēram, “Maxi kontu”, strukturētos noguldījumus, tirgum piesaistītos dzīvības apdrošināšanas līgumus, kā arī nodrošināja saprātīgu patēriņa aizdevumu un hipotekāro aizdevumu pieaugumu.

Arī 2007. gadā AS „Parex banka” pierādīja savas spējas nodrošināt augstas kvalitātes pakalpojumus korporatīvajiem klientiem – uzņēmumu noguldījumi palielinājās par 21.2% un uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apjoms pieauga par 29.4%. Tāpat kā iepriekš Banka turpināja aktīvi darboties arī tādos šauros tirgus segmentos kā kravu pārvadājumu un pārkraušanas finansēšana.

Arī norēķinu karšu jomā turpinājās strauja izaugsme. AS „Parex banka” izsniegto aktīvo maksājumu karšu kopējais skaits 2007. gadā pieauga par 38% līdz 446 tūkstošiem. Bankas izsniegto American Express kredītkaršu skaits palielinājās par vairāk nekā 130%, un šobrīd tā ir vispopulārākā karte tirgū. AS „Parex banka” ir vienīgā komercbanka Latvijā, kas ir saņēmusi licenci American Express kredītkaršu izdošanai, un 2007. gadā otrajā pusē šis ekskluzīvais līgums tika pagarināts uz vēl 5 gadiem.

AS „Parex banka” 2007. gadā nostiprināja savas pozīcijas investīciju banku pakalpojumu sniegšanā, sekmīgi organizējot vairākus darījumus. 2007. gada jūnijā Banka organizēja Mugan Bank (Azerbaidžāna) starpvalstu obligāciju piedāvājumu, kas bija tikpat sekmīgs kā tās iepriekš organizētais Azerbaidžānas uzņēmuma MKT Istehsalat-Kommersiya MMC starpvalstu obligāciju pirmais piedāvājums. 2007. gada novembrī Banka organizēja arī Latvijas lielākā uzņēmuma AS “Elko Grupa” obligāciju emisiju 6,500,000 eiro apmērā. Šīm obligācijām ir fiksēta gada procentu likme 10%, un to dzēšanas datums ir 2010. gada 29. novembris.

2007. gada maijā AS „Parex banka” kļuva par pirmo un vienīgo banku Baltijas valstīs, kas ir pievienojusies pastāvīga pieslēguma norēķinu (CLS) sistēmai, kas tiek izmantota valūtas darījumos. Banka piedāvā plašu loku augstas kvalitātes pakalpojumu saistībā ar valūtas maiņas darījumiem un šajā jomā ieņem vadošās pozīcijas Baltijas tirgū. Šos sasniegumus apliecina arī prestižas balvas – žurnāls “Global Finance” ir atzinis AS „Parex banka” par labāko banku Latvijā valūtas maiņas segmentā, piešķirot tai balvas “Best Foreign Exchange Bank in Latvia 2007” un “Best Foreign Exchange Bank in Latvia 2008”.

2007. gadā AS „Parex banka” turpināja īstenot stratēģiju, kas paredz dažādot Bankas finansējuma bāzi, un sekmīgi noslēdza līgumus par divu sindicēto aizdevumu saņemšanu, kuru kopējā summa ir 885 miljoni eiro un EURIBOR pievienoto procentu marža ir 0.45%-0.50%. Minētie darījumi ir lielākie sindicētie aizdevumi, kas jebkad ir piešķirti aizņēmējam no Baltijas valstīm.

Turklāt AS „Parex banka” arī turpināja attīstīt un izvērst savu darbību Eiropā. Banka ir atvērusi trīs jaunas filiāles – Hamburgā (Vācija), Malmē (Zviedrija) un Narvā (Igaunija), tādējādi paplašinot savu darbību šajās valstīs. Tagad Bankai ir sešas filiāles dažādās Eiropas valstīs. Vācija, Zviedrija un Baltijas valstis ir AS „Parex banka” mērķa tirgi, un 2008. gada pirmajā pusē Banka plāno atvērt vēl trīs filiāles – Minhenē (Vācija), Gēteborgā (Zviedrija) un Tartu (Igaunija), lai vēl vairāk nostiprinātu savas pozīcijas privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas segmentos. AS „Parex banka” var arī apsvērt iespēju iegādāties kādu banku Vācijā, lai nostiprinātu savas pozīcijas Vācijas privātpersonu apkalpošanas tirgū.

Pēc pārskata gada beigām – 2008. gada janvārī Vācijas Banku asociācija (Bundesverband Deutscher Banken)  oficiāli piekrita AS „Parex bankas” dalībai Vācijas Noguldījumu garantijas fondā, piešķirot tai noguldījumu garantijas statusu vienam klientam 1.5 miljonu eiro apjomā. No visām jauno ES dalībvalstu bankām, kas darbojas Vācijā, vienīgi AS „Parex banka” ir izpildījusi visas Vācijas Banku asociācijas prasības un uzņemta Noguldījumu garantijas fondā.

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody\'s Investors Service 2007. gada februārī paaugstināja AS „Parex bankas” kredītreitingu līdz investīciju kategorijai Baa3. Pēc pārskata gada beigām – 2008. gada janvārī Moody\'s Investors Service apstiprināja Bankai piešķirto reitingu Baa3 ilgtermiņa noguldījumiem nacionālajā valūtā ar stabilu attīstības prognozi. AS „Parex banka” ir vienīgā privātā finanšu institūcija Baltijā, kurai ir piešķirts investīciju kategorijas līmeņa reitings.

2007. gads bija sekmīgs arī AS „Parex banka” meitas uzņēmumiem.

Latvijas AS „Parex banka” meitas uzņēmums Lietuvā AB Parex Bankas ir izvirzījis sev ambiciozu mērķi piecu gadu laikā kļūt par vienu no piecām lielākajām Lietuvas bankām pēc aktīvu apjoma, šajā nolūkā intensīvi izvēršot darbību privātpersonu un mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas jomā. 2007. gadā AB Parex Bankas filiāļu tīkls paplašinājās par 30% un aktīvo klientu skaits pieauga par 43%, savukārt aktīvi palielinājās vairāk nekā divas reizes līdz 1.6 miljardiem litu, izsniegto aizdevumu apjoms pieauga 2.3 reizes līdz 1.27 miljardiem litu un noguldījumi palielinājās par 65% līdz 0.7 miljardiem litu. Turklāt 2007. gada oktobrī AB Parex Bankas ieguva oficiālas un ekskluzīvas tiesības izsniegt American Express kredītkartes Lietuvā. Saskaņā ar Metasite Business Solutions veikto pētījumu AB Parex Bankas šobrīd ir trešā lielākā banka Lietuvā, kas izmanto elektroniskos kanālus, lai piesaistītu jaunus klientus un apkalpotu esošos.
AP Anlage & Privatbank, kas apvieno Šveices banku biznesa tradicionālās priekšrocības ar Parex Grupas pieredzi investīciju darbībā Centrālās un Austrumeiropas, kā arī NVS tirgos, var lepoties ar ievērojamu pieaugumu gan savas darbības apjomā, gan rezultātos. 2007. gada beigās AP Anlage & Privatbank AG kopējo aktīvu apjoms sasniedza 92 miljonus Šveices franku un noguldījumu apjoms bija 64 miljoni Šveices franku. AP Anlage & Privatbank AG neto peļņa 2007. gadā bija 2.4 miljoni Šveices franku.

Parex Asset Management (PAM) joprojām ir lielākais un visstraujāk augošais aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums Baltijā. 2007. gada jūnijā PAM tika iekļauts 400 lielāko Eiropas aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumu sarakstā, ko veido žurnāls Investment & Pensions Europe. Savukārt žurnāls Funds Europe piešķīra PAM balvu „Eiropas Specializētā Investīciju Firma 2007” (European Specialist Investment Firm 2007). PAM kopējie komisijas ieņēmumi 2007. gadā palielinājās līdz vairāk nekā 4 miljoniem latu, savukārt pārvaldībā esošo aktīvu apjoms pārsniedza 0.5 miljardus latu. Neskatoties uz konkurences palielināšanos, PAM investīciju fondiem pieder vairāk nekā 50% Latvijas tirgus, nodrošinot uzņēmumam neapšaubāma līdera godu. Pagājušais gads atnesa nozīmīgas pārmaiņas attiecībā uz PAM fondu izplatīšanas ģeogrāfiskajiem reģioniem un jaunu produktu ieviešanu. 2007. gadā PAM izveidoja Kaspijas jūras akciju fondu, Ukrainas akciju fondu un fondu Strategic Allocation Funds. PAM arī kļuva  par pirmo investīciju pārvaldes uzņēmumu Baltijas valstīs, kas savu fondu izplatīšanā institucionālajiem klientiem izmanto HSBC globālo fondu tirdzniecības platformu.

PAM meitas uzņēmums Parex Dzīvība 2007. gada jūnijā saņēma no Finanšu un Kapitāla Tirgu Komisijas licenci dzīvības un nelaimes gadījumu apdrošināšanas pakalpojumu sniegšanai. Parex Dzīvība ieguvusi 5% no Latvijas dzīvības apdrošināšanas tirgus jaunajām prēmijām, 2007. gada beigās ieviešot konceptuāli jaunu produktu “Uzkrājums+”, kurā apvienoti dzīvības apdrošināšanas pakalpojumi un uzkrājuma iespējas.
Parex Grupas līzinga uzņēmumi Baltijā un NVS valstīs 2007. gadā demonstrēja lieliskus rezultātus. Procentu ieņēmumi no Parex Grupas uzņēmumu līzinga portfeļa sniedz aizvien lielāku ieguldījumu Parex Grupas kopējos ieņēmumos. Parex Grupas meitas uzņēmumu kopējais līzinga portfelis 2007. gadā palielinājās par 63% līdz 240 miljoniem latu, un kopējie procentu ieņēmumi sasniedza 22 miljonus latu, pieaugot par 92% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

2008. gadā Parex Grupa turpinās izstrādāt novatoriskus produktus, kā arī vēl vairāk uzlabot esošos banku pamatpakalpojumus, lai saglabātu savas vadošās pozīcijas Latvijā un paplašinātu darbību citās valstīs. Mēs uzskatām, ka 2008. gadā Parex Grupa sasniegs vēl labākus rādītājus un vēl straujāku izaugsmi.

Par Parex banku:
Parex banka ir viena no stabili augošām Latvijas komercbankām ar aktīviem vairāk kā  4,5 miljardi EUR. Parex banka saviem klientiem piedāvā integrētus pakalpojumus tādās jomās, kā kreditēšana, maksājumu kartes, līzings, aktīvu pārvaldīšana un vērtspapīru tirdzniecība. Patlaban bankā un tās filiālēs visā Latvijā strādā vairāk kā 2600 cilvēki. Bez tam Parex bankai ir pārstāvniecības, filiāles un meitas uzņēmumi 14 pasaules valstīs, tajā skaitā filiāles Berlīnē, Hamburgā, Stokholmā, Malmē, Tallinā un Narvā, meitas banka AP Anlage und Privatbank AG Šveicē un Parex Bankas Lietuvā. Parex banka ir vienīgais American Express sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt American Express kredītkartes. Parex bankai ir piešķirti šādi starptautiskie reitingi: Moody\'s Investors Service – Baa3 (investment grade), Fitch Ratings – BB+, Capital Intelligence – BBB (investment grade).

Papildu informācija:
Viktors Zaķis,
Korporatīvo komunikāciju speciālists
Tālrunis: 67010141 vai 29476754
e-pasts: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses