Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Gašpuitis: Ziema arī darba tirgū

Jaunākie dati uzrāda, ka 2011. gada 4. ceturksnī Latvijā bija 165.2 tūkstoši darba meklētāju, kas veido 14.3% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, kas nozīmē, ka uzlabojums salīdzinājumā ar 2011.gada 3. ceturksni, kad darbu meklēja 14.4%, ir pavisam niecīgs, secina SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

"Patlaban, kad tautas skaitīšanas datu korekcijas vēl būtiski pamainīs bezdarba statistiku, lielāka uzmanība pievēršama tendencēm, nevis konkrētajam darba meklētāju procentuālajam īpatsvaram."

Pērn vērojamā ekonomikas atgūšanās ir mazinājusi to cilvēku skaitu, kuri ir zaudējuši cerības atrast darbu, tomēr tas joprojām ir pietiekami augsts - 40.2 tūkstoši, norāda ekonomists.

"Izaugsmes palēninājums un sabiezējušie mākoņi pār šā gada attīstības perspektīvām ir sabremzējis pozitīvās tendences arī darba tirgū. Protams, šīs tendences atspoguļo arī sezonālo faktoru ietekmi. Ņemot vērā šā gada izaugsmes prognozes, tikpat strauji uzlabojumi kā pērn, gaidāmi nav. Bezdarba mazināšanās dinamika šogad būs atkarīga no notikumiem ārējā vidē jeb tas, cik ātri un veiksmīgi eiro zona spēs pārvarēt recesiju un kā veidosies biznesa un mājsaimniecību nākotnes vērtējums. Šā gada pirmajā ceturksnī varam sagaidīt nelielu bezdarba līmeņa pieaugumu, kam sekos atkusnis, ko veicinās sezonālās darba iespējas. Ja eiro zonas recesija būs viegla un īslaicīga, noskaņojuma uzlabošanās eksporta tirgos ietekmē, darba tirgus varētu kļūt aktīvāks gada otrajā pusē," uzskata D. Gašpuitis.

Viņš norāda arī uz tendencēm kaimiņvalstīs - Igaunijā, kas atrodas Baltijas ekonomikas cikla priekšgalā pērnā gada ceturksnī bijis vērojams bezdarba pieaugums, kamēr Lietuvā bezdarbs samazinājies.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses